Στ. Γκίκας στο “Π”: Η νησιωτικότητα στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής
Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας
Το 2024 αφήνει το δικό του, έντονο αποτύπωμα σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στο διεθνές περιβάλλον, οι γεωπολιτικές εξελίξεις μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, δημιουργώντας μεγάλες ανακατατάξεις, νέες ισορροπίες, πολλές εντάσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Στο εσωτερικό μέτωπο, παρά την επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης με παράλληλη δημοσιονομική υπευθυνότητα, παραμένει αναγκαίο να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση του κόστους ζωής, που συνεχίζει να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η εδραίωση του κυβερνώντος κόμματος δεν αμφισβητείται.
Στο επίπεδο της νησιωτικής χώρας, η έννοια της νησιωτικότητας συνέχισε να αποτελεί τομέα που χρήζει μέριμνας και στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών μας.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έθεσε τη νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής με την ψήφιση του νόμου 4832/2021 για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Στρατηγική στον Νησιωτικό Χώρο», δημιουργώντας το απαραίτητο πλαίσιο για τις αναγκαίες πολιτικές και χρηματοδοτήσεις προς τον νησιωτικό χώρο και την ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας».
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών μας, υλοποιεί δράσεις ώστε να βελτιώσει τις λιμενικές, και όχι μόνον, υποδομές και φυσικά τις συνθήκες διαβίωσης των νησιωτών.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αποτελεί η ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΓΓΑΝΠ) υλοποιεί έργα για την αντιμετώπιση του φαινομένου μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης 2021 – 2027 «Υδροδότηση Άνυδρων Νησιών και Έργα Βελτίωσης Υποδομών Ύδρευσης των Νησιών», τα οποία περιλαμβάνουν εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, σύγχρονα συστήματα ύδρευσης, αυτόνομες μονάδες παραγωγής πόσιμου ύδατος κ.ά.
Η πολιτική στήριξης του νησιωτικού πληθυσμού διευρύνεται με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στη συγκράτηση και στη συνοχή του πληθυσμού στα νησιά και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις τοπικές κοινωνίες. Μόνον το 2024 κατεβλήθησαν 68.000.000 ευρώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Παράλληλα, η ενεργός συμμετοχή του υπουργείου μας στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «GR-eco Islands» αναδεικνύει την έμφαση που δίνεται στη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών. Στο πρόγραμμα εντάσσονται 39 μικρά νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, με ευρωπαϊκούς πόρους που φτάνουν τα 157.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, η ΓΓΑΝΠ έχει υποβάλει οριστικό φάκελο στον μηχανισμό «ELENA» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση έργου που αφορά την ωρίμανση ενός ευρέος φάσματος παρεμβάσεων, ύψους 66.000.000 ευρώ, για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων και υποδομών σε 19 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Σκοπός, ο περιορισμός των όποιων ανισοτήτων παρατηρούνται μεταξύ των νησιών και της χερσαίας χώρας.
Τέλος, σε συνέχεια της βράβευσης της ΓΓΑΝΠ για την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της δράσης «Πρόγραμμα Υποστήριξης Εγκύων και Νέων Γονέων Κατοίκων Μικρών Νησιών», σε συνεργασία με την ΑμΚΕ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», το ΥΝΑΝΠ προωθεί, μαζί με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ένα ολιστικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση της οικογένειας σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος και της προάσπισης των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Η κυβέρνησή μας, και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα συνεχίσει και το 2025 να στέκεται δίπλα στους νησιώτες, ενσωματώνοντας δράσεις που προάγουν την αειφορία και την ανάπτυξη, οικοδομώντας ένα πιο βιώσιμο και ασφαλές περιβάλλον για τον νησιωτικό χώρο.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ