Ελ. Βόζεμπεργκ στο “Π”: Οι θυσίες πιάνουν τόπο

Ελ. Βόζεμπεργκ στο “Π”: Οι θυσίες πιάνουν τόπο

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού ΝΔ


Η οικονομική κρίση που ενέσκηψε στην Ελλάδα πριν από 15 χρόνια οδήγησε, μεταξύ πολλών άλλων, σε απώλεια 25% του ΑΕΠ, εκτόξευση της ανεργίας και σοβαρές περικοπές μισθών και συντάξεων, που γονάτισαν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η ελληνική κοινωνία δοκιμάστηκε σκληρά και από την πρώτη στιγμή αυτής της τόσο δύσκολης περιόδου οι πολίτες αναγκάστηκαν να κάνουν πολύ μεγάλες θυσίες.

Το μεγάλο ζητούμενο ήταν αυτές οι θυσίες να μην πάνε χαμένες. Δυστυχώς, ο λαϊκισμός που κυριάρχησε την περίοδο 2015 – 2019 έθεσε σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το κοινό νόμισμα, κλόνισε την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία και κατέστησε την πατρίδα μας το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, όμως, γύρισε σελίδα μετά τις εκλογές του 2019. Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά, με ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και αυξήσεις μισθών και συντάξεων μετά από πολλά χρόνια.

Παράλληλα, το διεθνές κύρος της πατρίδας μας αναβαθμίστηκε, με σημαντικές αμυντικές συμφωνίες και μεγάλες επιτυχίες της οικονομικής μας διπλωματίας, που κατέστησαν την Ελλάδα πόλο έλξης μεγάλων επενδύσεων και πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα ήταν η αξιοπρόσεκτη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών να περάσει σταδιακά στους πολίτες, κάτι που –όπως είναι γνωστό– δεν είναι εύκολο και απαιτεί αρκετό χρόνο.

Κατά μείζονα λόγο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να λειτουργήσει στο πιο δύσκολο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον εδώ και πολλές δεκαετίες, με πολεμικές συγκρούσεις να μαίνονται στα ευρωπαϊκά σύνορα, πληθωριστικές πιέσεις να πλήττουν τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να μαστίζονται από σοβαρή πολιτική κρίση.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όμως, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πετυχαίνει χρόνο με τον χρόνο να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, προκειμένου να φτάσει στους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο προϋπολογισμός του 2025, που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Κυριακή.

Η κυβέρνηση, χτίζοντας επάνω στις επιτυχίες της τελευταίας πενταετίας, κατάφερε να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό σειρά θετικών ρυθμίσεων, όπως, μεταξύ άλλων, τη νέα αύξηση στις συντάξεις σε ποσοστό 2,4% από την 1η Ιανουαρίου, που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση κατά 12% την τελευταία διετία, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, σε συνέχεια της αύξησης από τα 650 ευρώ, που τον παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, στα 830 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, προβλέπει περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 9,7%, η οποία πέφτει για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια κάτω από το 10%, που σημαίνει ότι εντός του 2025 θα βρουν δουλειά πάνω από 30.000 άνεργοι.

Επίσης, προβλέπει αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία κατά 13% σε σχέση με το 2024 και ολοκλήρωση της ανακαίνισης δεκάδων νοσοκομείων και κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα.

Περαιτέρω, περιλαμβάνει την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών, όπως είναι η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά και η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, και την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής συνοχής, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και μέσω του οποίου 20.000 ζευγάρια θα αποκτήσουν δική τους στέγη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η έναρξη λειτουργίας των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο του 2025, όχι μόνο για να σταματήσει η Ελλάδα να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση αλλά και για να εξελιχθεί σταδιακά σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Οι παραπάνω κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ενδεικτικά ανέφερα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα οριστικά, βρίσκεται στον σωστό δρόμο και οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πήγαν χαμένες, αλλά πιάνουν τόπο!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ