Μείωση του αφορολογήτου: Επιμένει στη… συνταγή Τόμσεν ο ΟΟΣΑ, που από το 2015 θεωρούσε το αφορολόγητο πολύ υψηλό

Μείωση του αφορολογήτου: Επιμένει στη… συνταγή Τόμσεν ο ΟΟΣΑ, που από το 2015 θεωρούσε το αφορολόγητο πολύ υψηλό

Και να θέλουμε να… αγιάσουμε, οι κάθε λογής καρεκλοκένταυροι των διεθνών οργανισμών δεν μας αφήνουν. Εκείνοι που μας οδήγησαν στην εξαθλίωση, στις αυτοκτονίες, στον αφανισμό της κοινωνίας μας και του μέλλοντός μας, την περασμένη δεκαετία, βγήκαν και πάλι, ως φαντάσματα από το παρελθόν, ως σκελετοί και, ως νέες Ερινύες, μας κουνάνε πάλι το δάχτυλο και μας λένε να σφίξουμε κι άλλο τα λουριά και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο, για να συνεχίσει να πηγαίνει καλά η οικονομία μας και να μην κινδυνεύει να ξεστρατίσει.

Τη στιγμή που όλοι μάς δίνουν συγχαρητήρια για τα οικονομικά αποτελέσματα που πετύχαμε ως χώρα το 2024, έρχεται ο ΟΟΣΑ και επισημαίνει ότι για να πάμε ακόμα καλύτερα θα πρέπει να μειώσουμε το αφορολόγητο όριο, καθώς θεωρεί ότι είναι αφύσικα υψηλό και αφήνει τον μισό πληθυσμό έξω από την υποχρέωση να καταβάλλει επιπλέον φόρο. Και λέμε επιπλέον γιατί όλοι μας, εκόντες άκοντες, πληρώνουμε φόρο στην πηγή για την κάθε συναλλαγή ή την κάθε αγορά που κάνουμε μέσω του ΦΠΑ. Κατά συνέπεια, όποιος άλλος φόρος μάς επιβάλλεται είναι επιπλέον.

Ειδικότερα, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ προτείνει δραστικό περιορισμό των φοροαπαλλαγών, κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους συνταξιούχους και αύξηση των φόρων στον καπνό, στα λιπαρά προϊόντα, στη ζάχαρη και στο αλάτι.

Σύμφωνα με την έκθεση, κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Για τον λόγο αυτό υποδεικνύεται αναθεώρηση των ειδικών διατάξεων ή εξαιρέσεων στο φορολογικό σύστημα και περιορισμός των φοροαπαλλαγών ή των μειωμένων συντελεστών φόρου.

Όπως σημειώνει η έκθεση, ο στόχος των μειωμένων συντελεστών, ιδίως για τα βασικά αγαθά, είναι να καταστεί ο ΦΠΑ πιο προοδευτικός και να μειώσει την εισοδηματική ανισότητα, προσφέροντας μεγαλύτερο όφελος στις ομάδες με χαμηλό εισόδημα σε σχέση με το εισόδημά τους. Ωστόσο, πολλά αγαθά και υπηρεσίες που φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή δεν φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτόν τον στόχο, καθώς τα περισσότερα από τα διαφυγόντα έσοδα καταλήγουν στα πλουσιότερα νοικοκυριά, λό­γω του υψηλότερου επιπέδου κατανάλωσής τους. Για παράδειγμα, οι μειωμένοι συντελεστές στον τουρισμό και στη φιλοξενία έ­χουν αποφέρει μεγάλα οφέλη κυρίως στα πλουσιότερα νοικοκυριά και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Ειδικά για το κομμάτι των έμμεσων φόρων, προτείνει την αύξηση κάποιων εκ των ειδικών φόρων κατανάλωσης, με αντάλλαγμα προοδευτικότερο ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες καθημερινής κατανάλωσης, ώστε να ελαφρυνθούν περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Η έκθεση τονίζει ότι για να υπάρξουν πιο προοδευτικοί συντελεστές ΦΠΑ η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε επιβλαβή αγαθά. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καπνό θα μπορούσε να αυξηθεί, ενώ σημειώνει ότι –όπως πολλές άλλες χώρες της ΕΕ– η Ελλάδα δεν έχει ακόμη θεσπίσει ειδικούς φόρους στα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Το κόστος από το κάπνισμα και οι διατροφικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα είναι ορατοί, αφού το κάπνισμα συνέβαλε στο 22% των θανάτων το 2019, σε σύγκριση με το 17% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.

Επίσης, τονίζει ότι το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό ανάμεσα στους ενήλικες στη χώρα μας. Στην ίδια κατεύθυνση, οι διατροφικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα συμβάλλουν λιγότερο στους θανάτους από ό,τι σε άλλους χώρες της ΕΕ, αλλά η παχυσαρκία μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί από 22% το 2018 σε 28% το 2022. Συνεπώς, η φορολόγηση του καπνού και των ανθυγιεινών τροφίμων θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε πιο υγιεινή συμπεριφορά και σε αύξηση εσόδων για την αντιμετώπιση του κόστους υγείας.

Εδώ δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να κλαίμε ή να γελάμε. Ο ΟΟΣΑ μας λέει να αυξήσουμε τους φόρους σε μια σειρά προϊόντων επειδή… βλάπτουν την υγεία μας. Και μας επισημαίνει πόσοι πέθαναν από το τσιγάρο, την παχυσαρκία κ.λπ. Εκείνο που δεν λέει είναι πόσοι αυτοκτόνησαν όταν έχασαν τις περιουσίες τους, όταν έχασαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις, τα μαγαζιά τους. Για αυτούς δεν ξέρει ο ΟΟΣΑ, δεν… άκουσε τίποτα, τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια τον απασχολούν και σπεύδει να δώσει συμβουλές… για να μας σώσει.

Να λείπει το βύσσινο, όχι άλλη υποκρισία. Χορτάσαμε.

Από τη μία βάζουν τα «κοράκια», τα funds, να μας τρώνε τις σάρκες με κάθε παράνομο, απάνθρωπο, ανάλγητο τρόπο και από την άλλη μας λένε να μην καπνίζουμε και να μην τρώμε λιπαρά για να μην… πάθουμε τίποτα. Και η μόνιμη επωδός για όλα –τι άλλο;– οι φόροι!

Όλη η φασαρία γίνεται για να μας πουν ότι πρέπει να μας τσακίζουν στη φορολογία για το… καλό μας, για την υγεία μας. Στο τέλος θα μας ζητήσουν να τους πούμε κι ευχαριστώ. Επειδή μας προσέχουν. Το άκρον άωτον…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ