Γιάννης Μανιάτης: «Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Συρία»

Γιάννης Μανιάτης: «Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Συρία»

Με την ιδιότητά του ως Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Στρασβούργου, αναφέρθηκε στις ανησυχίες του για το μέλλον της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Γ. Μανιάτης σημείωσε πως η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει τη διαδοχή ενός αιμοσταγούς καθεστώτος από ένα εξίσου αυταρχικό, σε βάρος των πολιτών, καθεστώς. Εξέφρασε επιφυλάξεις για τον ρόλο της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ, που έχει γνωστό τζιχαντιστικό παρελθόν, καθώς και για τον τρόπο διαχείρισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των εθνικών μειονοτήτων από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Συρίας, οι οποίοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ανέρχονται σε 300.000, καθώς και σε όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας τους.

Ο Γ. Μανιάτης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομαλή μετάβαση της Συρίας σε μια δημοκρατική και συμπεριληπτική μετά-Άσαντ εποχή. Κλείνοντας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανατολική Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας, είναι το σπίτι μας, και δεν μπορούμε να το αφήσουμε σε άλλες δυνάμεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την περασμένη εβδομάδα, η ξαφνική πτώση του Άσαντ, ενός δικτάτορα που αιματοκύλησε τη Συρία, ξάφνιασε τους πάντες και γέμισε ελπίδα τους Σύρους πολίτες.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η Χαγιάτ Ταχρίρ και ο ηγέτης της Αλ Γκολάνι, βρέθηκαν να ελέγχουν τη Δαμασκό και την πλειοψηφία της χώρας.

Όμως κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα οδηγήσει πράγματι σε μία δημοκρατική, συμπεριληπτική και ανοικτή Συρία, και όχι στην αντικατάσταση ενός αιμοσταγούς καθεστώτος με ένα καινούργιο.

Το τζιχαντιστικό παρελθόν της Χαγιάτ Ταχρίρ και οι προηγούμενες σχέσεις της με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, που οδήγησαν στην καταχώρισή τους στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ανησυχητικά, με τη νέα μεταβατική κυβέρνηση να απέχει πολύ από το να είναι συμπεριληπτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσοι Έλληνες υπάρχουν στη Συρία;

Δεν πρέπει να αφήσουμε τη Συρία να μετεξελιχθεί σε ένα δεύτερο Αφγανιστάν στα παράλια της Μεσογείου.

Ούτε να επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Πρέπει να προστατεύσουμε την πλούσια θρησκευτική παράδοση της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των Χριστιανικών πληθυσμών.

Επίσης πρέπει να διασφαλίσουμε οτι όλες οι εθνικές μειονότητες, όπως οι Κούρδοι, θα συμμετέχουν ισότιμα στην προετοιμασία της επόμενης ημέρας.

Οι επιθέσεις του Εθνικού Συριακού Στρατού, που στηρίζεται απο την Tουρκία, κατά των Κούρδων της Συρίας, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Είναι ορατός ο κίνδυνος, οι εμφύλιες διαμάχες να ξανα-ξεκινήσουν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο πολυετής εμφύλιος έχει αφήσει μία κατεστραμμένη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όχι μόνο συμφέρον αλλά και καθήκον να είναι ουσιαστικά παρούσα στην περιοχή.

Να διαμορφώσει τις εξελίξεις και να συμμετάσχει τους σχεδιασμούς και την υλοποίηση της επόμενης ημέρας.

Η ανατολική Μεσόγειος είναι η γειτονιά μας, είναι το σπίτι μας, και δεν μπορούμε να το αφήσουμε σε άλλες δυνάμεις.»



Σχολιάστε εδώ