Γ. Επιτήδειος: Από το αποτέλεσμα θα κριθούν τα μέτρα για τον εθισμό των ανηλίκων στα social
Ο εθισμός παιδιών και εφήβων κάτω των 15 ετών στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, στο TikTok, στο Instagram και το περιεχόμενο που παρακολουθούν, προβληματίζουν διεθνώς, αλλά και την ελληνική κοινωνία. Η βία, το bullying, οι εκβιασμοί και οι εξευτελισμοί αδύναμων από συνομήλικους νταήδες σε σχολεία και γειτονιές, τα challenges στα social με επικίνδυνη, ακόμα και θανατηφόρα έκβαση, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να επεξεργαστεί δέσμη μέτρων για την ψηφιακή υπερέκθεση των ανηλίκων.
Με αφορμή και την πλατφόρμα που έρχεται για τα παιδιά με ενημερωτικό υλικό για τους γονείς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ίντερνετ, Γιώργος Επιτήδειος υπογράμμισε στον Αθήνα 984 τις ευθύνες αλλά και τις δυσκολίες των οικογενειών να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στο απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον. «Οι ενήλικες έχουμε ευθύνη να διδάξουμε τα παιδιά μας. Αλλά ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο, που δεν επιτρέπει πάντα να τα διαχειριστεί κανείς, όλα» είπε στον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Τόνισε ότι «τα νέα μέτρα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος…. μένει να δούμε πως θα καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει κάτι αρκετά αποδοτικό, διότι αφενός θα έχει να ασχοληθεί μόνον με Έλληνες χρήστες, αλλά αφετέρου δεν διαθέτει υποδομές αντίστοιχες με εκείνες της Google… Αν είναι ψυχοβγάλτης , δεν θα θέλουν και οι γονείς να το χρησιμοποιούν».
Για την εφαρμογή kids wallet που -μεταξύ άλλων- επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία χρησιμοποιεί, σημείωσε ότι «δεν είναι κάτι νέο» ενώ ανέφερε πως «την ίδια υπηρεσία παρέχει εδώ και χρόνια, η Google».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «έχουμε μεν ανάγκη έναν βοηθό, αλλά δεν θα λειτουργήσει αυτόνομα, χωρίς τη δική μας επίβλεψη και συμμετοχή».
Σχετικά με τις δυνατότητες ελέγχου πολυεθνικών κολοσσών όπως η Google, ή η Μeta ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ίντερνετ, παρέπεμψε στην ΕΕ. Και εκτίμησε πως «μπορούμε να ελπίζουμε ότι σε αυτό το επίπεδο έχουμε το περιθώριο να πιέσουμε τους εκεί εκπροσώπους μας να κάνουν κάτι καλύτερο… Μέχρι τώρα, αυτοί που έχουν δείξει μεγαλύτερη πυγμή στο θέμα είναι οι Ευρωπαίοι. Παρότι συνήθως λέμε πως η Ευρώπη μένει πίσω και καθυστερεί, είναι αυτή που κάνει κινήσεις και σίγουρα έχει πετύχει κάτι καλύτερο από τους υπόλοιπους.»
ΔΕΝ ΈΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ
Ο κ Επιτήδειος χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τους αλγορίθμους. Τον εθισμό και τις συνέπειες από τη χρήση τους.
«Το θέμα με τα social είναι ότι θέλουν να μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα σε αυτά. Το ζήτημα όμως είναι ότι όσο πιο ακραίες είναι οι φωνές που παρουσιάζονται, τόσο περισσότερο κόσμο προσελκύουν…Με αποτέλεσμα να μας παρέχουν μια διεστραμμένη απεικόνιση του κόσμου. Ένα περιβάλλον δηλαδή, όπου υπάρχουν δήθεν μόνον ακραίοι που συμφωνούν μαζί μας και τους επικροτούμε ή ακραίοι με τους οποίους διαφωνούμε. γράφοντας επιθετικά σχόλια εναντίον τους. Έτσι, μεταμορφωνόμαστε, η ηχώ στο δωμάτιο πολλαπλασιάζεται και γινόμαστε πιο ακραίοι κι εμείς οι ίδιοι.»
Φωτο: andrii Sinenkyi from Pixabay