Πικρός ο καφές, φαρμάκι το κακάο

Πικρός ο καφές, φαρμάκι το κακάο

ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

–Απαγορευτικό στη σοκολάτα και στα γλυκά που την περιέχουν

Μαχαίρι στην πιο παραδοσιακή καθημερινή συνήθεια του κόσμου στη χώρα μας πάνε να βάλουν οι αλλοπρόσαλλες αυξήσεις στην τιμή του καφέ διεθνώς αλλά και η υπερβολική φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση τόσο στην τιμή που έχει το προϊόν στο ράφι όσο και στην τιμή του σερβιριζόμενου προϊόντος.

Από κοντά και η σοκολάτα, αφού η τιμή του κακάο έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και θα ανέβει κι άλλο, καθώς η μειωμένη παραγωγή, λόγω κλιματολογικών συνθηκών, ασθενειών στα κακαόδεντρα και νομοθετικών παρεμβάσεων στις χώρες παραγωγής, έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς ελλείψεις στις διεθνείς αγορές.

Έτσι όπως πάμε, θα… κόψουμε το καφεδάκι, θα… ξεχάσουμε τη σοκολάτα και θα αναγκαστούμε να πίνουμε καφέ από… κριθάρι και να ξεγελιόμαστε με υποκατάστατα σοκολάτας.

Αυτό έχουν καταφέρει οι ιθύνοντες του κόσμου αλλά και οι εγχώριες κυβερνητικές παρεμβάσεις, που με την αδικαιολόγητη φορολογία έχουν κάνει τον καφέ και τη σοκολάτα… είδη πολυτελείας.

Ας ξεκινήσουμε από τον καφέ, οι διεθνείς τιμές του οποίου έχουν αυξηθεί σημαντικά, με την αύξηση, ανάλογα με την ποικιλία, να φτάνει μέχρι και στο 65%.

Αν στις αυξήσεις αυτές προστεθεί ο φόρος, ο οποίος δεν μειώθηκε, φτάνουμε στο σημείο να πίνουμε τον ακριβότερο καφέ στην Ευρώπη, καθώς, επειδή θεωρείται… είδος πολυτελείας, έχει διπλή φορολόγηση, δηλαδή υπάρχει ο ειδικός φόρος καφέ αλλά και ο ΦΠΑ. Ο δε σερβιριζόμενος καφές έχει επιπλέον δημοτικό φόρο και φόρο υπέρ τρίτων. Σε ένα προϊόν, δηλαδή, δεν σταματάμε να… μετράμε φόρους. Τι να πούμε από εκεί και πέρα.

Απλά, κόβουμε τον καφέ. Ή μάλλον μας κόβουν τον καφέ, αφού αντί να μειώσουν τους φόρους, τώρα που αυξήθηκε δραματικά η τιμή του, τους αφήνουν αναλλοίωτους, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να φουσκώνει όπως ο ελληνικός στο μπρίκι. Την ίδια στιγμή, η τσέπη του μισθωτού και του συνταξιούχου αδειάζει, καθώς οι αυξήσεις γίνονται με το… σταγονόμετρο, ενώ η ακρίβεια εξαφανίζει το ούτως ή άλλως γλίσχρο εισόδημά του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ελληνικός στο ράφι πωλείται προς 4,50 ευρώ τα 194 γραμμάρια, ο εσπρέσο από 6 έως 7,7 ευρώ τα 190 γραμμάρια και ο στιγμιαίος 8,5 ευρώ τα 200 γραμμάρια. Για τον σερβιριζόμενο δεν συζητάμε, από 4 ευρώ ξεκινάει ο φθηνότερος, και… όλο ανεβαίνει.

Όσον αφορά το κακάο, η τιμή του αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμα περισσότερο προς το τέλος του χρόνου, καθώς τα αποθέματα ασφαλείας έχουν εξαντληθεί και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μειωμένη. Αυτό σημαίνει ότι πάμε ολοταχώς για έλλειψη του προϊόντος, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέο… ράλι την τιμή του.

Τα… άσχημα μαντάτα, που μας προϊδέαζαν για την ακόμα χειρότερη συνέχεια, φάνηκαν από την αρχή του χρόνου, όταν η τιμή του κακάο έφτασε τα 4.400 δολάρια ο τόνος από 3.400 δολάρια που ήταν τον χειμώνα του 2023… Η κατραπακιά, όμως, ήρθε τον Μάιο, όταν η τιμή σχεδόν τριπλασιάστηκε, αφού έφτασε τα 12.000 δολάρια ο τόνος. Το καλοκαίρι είχαμε μια αισθητή μείωση, γύρω στα 5.000 δολάρια ο τόνος, επειδή οι αγορές περίμεναν βελτιωμένη παραγωγή. Ωστόσο, η παραγωγή δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, αφού το έλλειμμα των 500.000 τόνων που είχε δημιουργηθεί από τη μικρή παραγωγή του 2023 όχι μόνο δεν καλύφθηκε αλλά παρέμεινε κατά το ήμισυ, δηλαδή διαμορφώθηκε στους 250.000 τόνους.

Για αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, βέβαια, δεν ευθύνεται μόνο ο καιρός. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, ο οποίος όπου παρεμβαίνει συνήθως τα… κάνει θάλασσα. Συγκεκριμένα, οι νέοι νόμοι για την αποψίλωση των δασών έχουν αποθαρρύνει τους αγρότες από την επέκταση των φυτειών, ενώ η πα­γκόσμια έλλειψη λιπασμάτων, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά χρήσης και κατά συνέπεια σε μειωμένη σοδειά. Η Δυτική Αφρική παλεύει επίσης με τη γήρανση του αποθέματος δέντρων και την εξάπλωση του ιού του κακάο, με τους διογκωμένους βλαστούς.

Ο ιός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως φονιάς της παραγωγής. Μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα δέντρα γενικά πεθαίνουν μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι αποδόσεις επηρεάζονται σημαντικά από το πρώτο έτος. Μια πρόσφατη μελέτη της Forestero, η οποία χρησιμοποίησε μια νέα τεχνολογία με βάση το DNA, που αναπτύχθηκε από την SwissDeCode, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σημερινός επιπολασμός του CSSV στις κακαοκαλλιέργειες στη Δυτική Αφρική είναι περίπου 67%, πολύ υψηλότερος από το 30% που βρισκόταν προηγουμένως. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα μολυσμένα δέντρα αναπτύσσουν συμπτώματα, αυτό οδηγεί σε επικείμενη κατάρρευση της παραγωγής σε Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα, που έχουν τη μερίδα του λέοντος στην παγκόσμια παραγωγή κακάο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ