Ένα roadshow και μια αποχώρηση – Του Ν. Στραβελάκη
–Τι έγινε στ’ αλήθεια με τον κ. Πατέλη;
Του
ΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗ,
Οικονομολόγου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η αποκαλυπτική δημοσιογραφία και η παραπολιτική δεν ανήκουν στις δεξιότητές μου. Τις επικαλούμαι στο σημερινό άρθρο διότι η κάλυψη του ταξιδιού Μητσοτάκη αλλά και της αποπομπής Πατέλη φτάνουν στα όρια της προσβολής της νοημοσύνης μας.
Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μεταβεί στο Λονδίνο. Η αρχική ερμηνεία του φιλικού του Τύπου ήταν ότι μεταβαίνει εκεί για να συναντήσει τον βρετανό πρωθυπουργό και να διαπραγματευτεί τον δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μάλιστα, υπήρχε και συζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης και στα social media για το κατά πόσο ο δανεισμός των Μαρμάρων είναι μια αποδεκτή «λύση» για την Ελλάδα, από τη στιγμή που τα Μάρμαρα είναι κλεμμένα.
Ακολούθησε, όμως, η διάψευση του βρετανού πρωθυπουργού για τις συζητήσεις περί Μαρμάρων. Η Downing Street μάς είπε ορθά κοφτά ότι συζήτηση περί Μαρμάρων δεν υφίσταται. Έτσι, ήρθε στη δημοσιότητα ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη, που δεν ήταν άλλος από το να διαβεβαιώσει τους επενδυτές του City ότι δεν πρόκειται να μπει επιπλέον φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών και ότι δεν θα υπάρξει καμία μέριμνα για όσους είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Για τους τελευταίους υπάρχει γνωμοδότηση της ΕΚΤ, υπογεγραμμένη από την κ. Λαγκάρντ μάλιστα, σύμφωνα με την οποία οι απώλειές τους λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών θα πρέπει να περιοριστούν στο 5%, και αυτό θα πρέπει να συμβεί πριν τα δάνεια αυτά τιτλοποιηθούν και πωληθούν σε «επενδυτές» (κοράκια). Η Σλοβενία, μάλιστα, έχει νομοθετήσει σχετικά. Βέβαια, στην Ελλάδα για όλα αυτά επικρατεί σιγή ιχθύος, όπως και για τόσα άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Οι fund managers, όμως, τα γνωρίζουν και ζητούν διαβεβαιώσεις για να τοποθετηθούν σε μετοχές ελληνικών τραπεζών, έστω και τραπεζικών εταιρειών συμμετοχών, όπως αυτές που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ποντάροντας στον πολυπληθή φιλικό του Τύπο, ο κ. Μητσοτάκης, συνηγορούντος προφανώς και του κ. Πατέλη, έκανε μια παγκόσμια πρώτη. Πήγε να παρουσιάσει ο ίδιος την ελληνική οικονομία σε roadshow «επενδυτών» (ονομάσθηκε [sic] Συνέδριο), το οποίο είχε διοργανώσει το παράρτημα του City της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley. Νόμιζε ότι οι «επενδυτές» ήταν όπως οι «δημοσιογράφοι» που του παίρνουν συνεντεύξεις στα κανάλια.
Φυσικά, δεν ήταν. Μάλιστα, εκτός από το ζήτημα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ανέκυψε και το ζήτημα της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου από τα «ίδια κεφάλαια» των τραπεζών και της ανάγκης για πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίησή τους εξ αυτού του λόγου. Ο αναβαλλόμενος φόρος είναι μια πρόβλεψη μελλοντικού φορολογικού εσόδου, που αναγνωρίσθηκε στις τράπεζες ώστε να μειώσει το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου που χρειάστηκαν μετά το 2009. Πιθανός συμψηφισμός του αναβαλλόμενου φόρου, που είναι κάπου 20% των ιδίων κεφαλαίων, θα σημάνει περιορισμό της δυνατότητας διανομής μερίσματος από τις τράπεζες ή ακόμη και ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση, σε συνδυασμό με τις ζημίες των «κόκκινων» δανείων.
Αμφότερα τα θέματα είναι πρώτης προτεραιότητας για τα funds, αφού αφορούν την απόδοση των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Δεν είναι, όμως, κατάλληλα για αερολόγους, όπως ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πατέλης. Ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε ακάλυπτος από τον σύμβουλό του, για τον οποίο είχε πιστέψει ότι παίζει αυτά τα θέματα στα δάχτυλα, και οι «επενδυτές» δεν αποκόμισαν και τις καλύτερες εντυπώσεις από τον business-oriented πρωθυπουργό. Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος της αποπομπής του κ. Πατέλη.
Βέβαια, για εμάς τους ιθαγενείς των Αθηνών ξεκίνησαν τα σενάρια περί «δυσαρέσκειας» του κ. Μητσοτάκη για τη woke ατζέντα που υποτίθεται ότι προωθούσε ο κ. Πατέλης, για την κούραση του κ. Πατέλη, που θέλει να ταξιδέψει και να γράψει βιβλία, ακόμη και για μετακίνηση του κ. Πατέλη στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκλογή του κ. Στουρνάρα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Η μόνη αλήθεια είναι η δήλωση του κ. Πατέλη στην ανάρτησή του στο Facebook ότι «έκλεισε τον κύκλο του». Αυτός που αρνείται να το παραδεχτεί είναι ο κ. Μητσοτάκης, που νομίζει ότι μας «ψαρώνει» εμφανιζόμενος με αγέρωχο ύφος στις φωτογραφίες. Μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ότι θυμίζει τον Ιούλιο Καίσαρα σε κόμικ του Αστερίξ.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ