Οι πολίτες ζητούν λύση για τα funds
[Ανάλεκτα]
Οι ανακεφαλαιοποιημένες –από τα λεφτά των φορολογουμένων– τράπεζες και τα funds δεν δημοσίευσαν ποτέ το ποσό εξαγοράς των «κόκκινων» δανείων, παρότι ο νόμος (3156/2003) το απαιτούσε.
Δηλαδή, σε μια εποχή διευρυμένης διακυβερνητικής υποχρέωσης δημοσιοποίησης των πάντων, για λόγους διαφάνειας, εμείς δεν μάθαμε ποτέ πόσο αγόρασαν τα funds τα «κόκκινα» δάνεια. Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε υπουργική απόφαση κανονιστικής σημασίας για τον νέο νόμο.
Στην υπουργική απόφαση, εκ πρώτης όψεως, όλα φάνηκε ότι διορθώθηκαν, καθώς συνέχιζε να αναφέρεται, όπως και στον προηγούμενο νόμο, πως στο σχετικό έντυπο δημοσίευσης της αγοράς των δανείων πρέπει να αναφέρεται ο τρόπος υπολογισμού της αγοράς κάθε δανείου, δηλαδή το ποσό με το οποίο αγοράστηκε.
Όταν, όμως, πήραν στα χέρια τους το παράρτημα διάφοροι δικηγόροι, διαπίστωσαν ότι τα… ψιλά γράμματα διαιώνιζαν ένα αντικοινωνικό καθεστώς.
Και το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι «ποιος θα παρέμβει για τα funds και τους servicers, προς όφελος της κοινωνίας;».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο αρχείου/ Jim Black/ Pixabay