Δουλεύουμε περισσότερο, αλλά παράγουμε λιγότερο

Δουλεύουμε περισσότερο, αλλά παράγουμε λιγότερο

–Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat, οι έλληνες εργαζόμενοι παίρνουν τις λιγότερες αναρρωτικές άδειες και κάνουν τις λιγότερες… κοπάνες

Μπορεί η Μέρκελ και οι εκπρόσωποι των «θεσμών», που είχαν κουβαληθεί στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια, να έλεγαν ότι οι Έλληνες είμαστε λαός τεμπέλης και… κοπανατζής, ότι δεν θέλουμε να δουλεύουμε και, όταν δουλεύουμε, κοιτάμε πώς θα… λουφάρουμε, όμως τα στοιχεία έγκυρων διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η Eurostat, τους διαψεύδουν για μία ακόμα φορά.

Και, βέβαια, δεν μπορεί να ήμασταν… λουφαδόροι και κοπανατζήδες το 2017 και μετά από πέντε ή έξι χρόνια να γίναμε ξαφνικά εργατικοί και συνεπείς στη δουλειά μας. Οπότε, οι «θεσμοί» μας δούλευαν ψιλό γαζί, για να μας διασύρουν διεθνώς και για να μας ταπεινώσουν, ώστε να μην μπορέσουμε ποτέ να σηκώσουμε κεφάλι. Και εκεί ακριβώς αποκαλύπτεται ο ύποπτος και υποβολιμαίος ρόλος όλων εκείνων που είχαν έρθει τότε δήθεν για να μας… σώσουν αλλά ουσιαστικά μας έσκαβαν τον λάκκο.

Σαφώς λοιπόν και είμαστε εργατικοί και αξιόπιστοι σε όποια δουλειά κάνουμε, ωστόσο, δεν είμαστε το ίδιο παραγωγικοί. Θα έλεγε κάποιος ότι αυτό επιβεβαιώνει τη Μέρκελ και τους «θεσμούς», γιατί, ακόμα κι αν δεν κάνει πολλές απουσίες, οποίος λουφάρει είναι αντιπαραγωγικός, ωστόσο και εδώ τα γεγονότα δεν τους δικαιώνουν. Η χαμηλή παραγωγικότητα οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο υποδομών, στην έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού και εκσυγχρονισμού, στην απουσία παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κ.λπ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ελλάδα καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός ημερών αναρρωτικής αδείας ετησίως, κάτω από πέντε, την ώρα που στη Νορβηγία ο μέσος όρος ημερών αναρρωτικής αδείας ανά εργαζόμενο ετησίως υπερβαίνει τις 25, ενώ και στη Γερμανία ο αντίστοιχος μέσος όρος υπερβαίνει τις 15 ημέρες. Η Ελλάδα απέχει πολύ και από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι 14 ημέρες. Μόνο μία ακόμη από τις χώρες του Μεσογειακού Νότου, η Ιταλία, βρίσκεται χαμηλά στη σχετική κατάταξη, με τον μέσο όρο ημερών αναρρωτικής αδείας ανά εργαζόμενο να είναι κάτω από 10 σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό εργαζομένων που απουσιάζουν από τη δουλειά τους, αποκαλύπτεται ότι οι έλληνες εργαζόμενοι δεν είναι καθόλου… λουφαδόροι. Το β’ τρίμηνο του 2024 το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 3,1%, το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Ρουμανία (1,8%), με τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι 10,4% και 9,7% αντιστοίχως.

Στους άνδρες ειδικότερα το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 2% και στις γυναίκες 4,6%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται και πάλι η Νορβηγία, με το ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων που την… κοπανάνε από τη δουλειά τους να ανέρχεται κατά το β’ τρίμηνο του 2024 στο 17,1%. Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 15,1% και 14,8% αντιστοίχως.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ