Η πραγματική εικόνα – Η Ρηματική διακοίνωση, διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης
Ρηματική διακοίνωση απέστειλε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, απαντώντας στην αναφορά που υπέβαλε η γνωστή Ομοσπονδία «Τούρκων Δυτικής Θράκης» στην Ευρώπη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Παράλληλα, παρουσίασε το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα των μελών της.
Πάντως, η συγκεκριμένη απάντηση απεστάλη πριν από τρεις μήνες, αλλά δημοσιοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε.
Το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας
Σύμφωνα με τη ρηματική διακοίνωση, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αναγνωρίζεται ως θρησκευτική μειονότητα βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923. Η Συνθήκη δεν κάνει καμία αναφορά σε εθνοτική καταγωγή, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σύνθεση της μειονότητας, που περιλαμβάνει Τούρκους, Πομάκους και Ρομά. Με πάνω από 120.000 μέλη, η μειονότητα αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Θράκης.
Ως έλληνες πολίτες, τα μέλη της μειονότητας απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες, που εγγυάται το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Εκπαίδευση και θρησκευτικά δικαιώματα
Η Ελλάδα τονίζει τη συμμόρφωσή της με τις προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης για την εκπαίδευση και τη θρησκευτική ελευθερία της μειονότητας:
♦ Μειονοτικά σχολεία: Το κράτος χρηματοδοτεί 88 μειονοτικά σχολεία και 2 μεντρεσέδες (ιεροσπουδαστήρια), επαρκή για να καλύψουν τη ζήτηση για εγγραφές.
♦ Τεμένη: Περισσότερα από 240 τεμένη λειτουργούν στη Θράκη, γεγονός που καθιστά την αναλογία τεμένων προς πολίτες ισλαμικής πίστης τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
♦ Μουφτείες: Οι ιμάμηδες πληρώνονται από τις τρείς μουφτείες, οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
♦ Ιερατείο: Οι ιμάμηδες των τεμενών αμείβονται από τρεις μουφτείες, οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ενσωμάτωση σε κοινωνία και οικονομία
Όπως αναφέρεται στη ρηματική διακοίνωση, η Ελλάδα έχει θεσπίσει σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση της οικονομικής και επαγγελματικής συμμετοχής της μουσουλμανικής μειονότητας, όπως:
♦ Προνομιακή ποσόστωση: Καθιερώθηκε ποσοστό 0,5% για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τις εξετάσεις για το Δημόσιο.
♦ Ενίσχυση απασχόλησης: Προγράμματα στήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Ελευθερία Μέσων Ενημέρωσης
Όπως αναφέρεται, η ελληνική νομοθεσία διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης και την πολυφωνία στα Μέσα Ενημέρωσης. Στη Θράκη, μέλη της Μειονότητας διαχειρίζονται:
♦ 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς,
♦ 6 ημερήσιες εφημερίδες,
♦ 5 ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και
♦ 1 περιοδικό.
«Οι ελληνικές αρχές δεν παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο των μέσων, ενώ οι σπάνιες δικαστικές υποθέσεις προκύπτουν από ιδιώτες, συχνά μέλη της Μειονότητας», τονίζεται στη ρηματική διακοίνωση.
Προστασία ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται θρησκευτικά
«Η Ελλάδα», αναφέρεται, «εγγυάται την ελευθερία έκφρασης και προστατεύει τις ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται θρησκευτικά. Ο Νόμος 4491/2017 προστατεύει από υποκίνηση μίσους ή βίας λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων».
«Η χώρα μας, μέσα από την επίσημη τοποθέτησή της, επιδιώκει να αναδείξει τον σεβασμό και την προστασία που παρέχει στη μουσουλμανική μειονότητα, απαντώντας σε ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σημειώνεται στη διακοίνωση.
Κι όμως, γυρίζει…
Η Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική συνεδρίασή της την Πέμπτη, αποφάσισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την άρση ασυλίας των βουλευτών Μπουρχάν Μπαράν και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των 17 οι οποίοι… αυτοπροσδιορίζονται «εκπρόσωποι της μειονότητας». Πρόκειται για αυτούς που είχαν στοχοποιήσει τον δημοσιογράφο Νίκο Αρβανίτη, τον Ιούλιο του 2022, για να αντιμετωπίσουν τρεις μήνες μετά (μαζί με τους συνυπογράφοντες) την έγκληση του δημοσιογράφου «για τα ποινικά αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμησης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της απειλής και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (άρθρα 361, 362, 363, 333 παρ. 1 του Π.Κ. και 184 παρ. 1 Π.Κ.)».
Και μπορεί οι υπόλοιποι 15 να… οδεύουν κανονικά προς την εκδίκαση της υπόθεσης, αλλά για τους δύο βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που υπέγραψαν κείμενο με το οποίο εξισώνουν το δημοσιογραφικό έργο του δημοσιογράφου με πρακτικές της χούντας των συνταγματαρχών, χαρακτηρίζουν τον ίδιο υπηρέτη σκοτεινών κύκλων και ζητούν εισαγγελική παρέμβαση για –κατά τη διατύπωσή τους– εγκλήματα που διαπράττονται μέσω του Τύπου, αυτός ο δρόμος πέρασε από την Ολομέλεια, η οποία αποφάσισε ότι οι δύο βουλευτές θα αντιμετωπίσουν την έγκληση, όχι όμως με την ιδιότητα του βουλευτή…
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, εκ των 283 ψηφισάντων για τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ οι 247 ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας και 36 κατά, ενώ για τον Μπουρχάν Μπαράν 248 υπέρ της άρσης, 36 κατά και 1 «παρών».
Για την Ιστορία, οι 17 είναι: Τσιγδέμ Ασάφογλου (πρόεδρος του DEB), Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (βουλευτής Ξάνθης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε), Μπουρχάν Μπαράν (βουλευτής Ξάνθης με το ΠΑΣΟΚ, τότε), Ριντβάν Αχμέτ (δήμαρχος Αρριανών), Ριντβάν Ντελί Χουσεΐν (δήμαρχος Μύκης), Μουσταφά Αλί Τσαβούς (πρώην πρόεδρος DEB), Χουσεΐν Μπαλτατζή (πρόεδρος Συλλόγου Επιστημών Μειονότητας), Αϊντίν Αχμέτ (πρόεδρος Ένωσης «Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης»), Περβίν Χαϊρουλάχ (γενική διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας Μειονότητας «Δυτικής Θράκης»), Οζάν Αχμέτογλου (πρόεδρος «Τουρκικής» Ένωσης Ξάνθης), Σεντάτ Χασάν (πρόεδρος Ένωσης «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής), Οζγκιούρ Φερχάτ (μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ / υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε), Οζτζάν Μεχμέτ (μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου), Τζανέρ Ιμάμ (μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου), Ερντέμ Χουσεΐν (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Αρριανών), Ριντβάν Μολά Ισά (μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής), Αχμέτ Καρά (πρόεδρος του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων).
Να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της διαδικασίας κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο αίτηση για να συμπεριληφθεί στην ίδια υπόθεση και ο νυν βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ, ώστε να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αίτημα που έγινε δεκτό.
Τα social media σώζουν;
Με φόντο την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης φωτογραφίστηκε ο Χουσεΐν Μπαλτατζή, για να ανεβάσει στα ΜΚΔ τον… καημό του, καθώς κλήθηκε να καταθέσει για τα έκτροπα στο τέμενος Πλατάνου Ξάνθης, στα οποία πρωταγωνίστησε…
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μπαλτατζή, στα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν, φαίνεται να προπηλακίζει και να… ουρλιάζει κατά του μουφτή Κομοτηνής, ο οποίος πήγε να συμμετάσχει στην προσευχή της Παρασκευής, αλλά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, και ιατρός σε δημόσια δομή, είχε διαφορετική άποψη και με τη βοήθεια άλλων αυτόκλητων εκπροσώπων της μειονότητας τον απώθησε βίαια, με αποτέλεσμα ο δρ Τζιχάντ Χαλίλ να προσευχηθεί τελικά έξω από το τέμενος…
Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 11 Οκτωβρίου, όταν οι τρεις μουφτήδες της Θράκης συμμετείχαν στα εγκαίνια μιας νέας αίθουσας του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργου Καλαντζή, και στη συνέχεια ο μουφτής Κομοτηνής θέλησε να προσευχηθεί στο τέμενος που βρίσκεται δίπλα από το Ιεροσπουδαστήριο, στο οποίο όμως βρισκόταν ο… ψευδομουφτής.
«Καταθέτω σήμερα λόγω της έρευνας που έγινε για ένα θέμα στο οποίο η ‘‘τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’ έχει απόλυτο δίκιο. Χαιρετισμούς σε όλους με την ελπίδα να φτάσουμε στις μέρες που θα πάρουμε τα δικαιώματά μας!», έγραψε στην ανάρτησή του, δίχως να αποκαλύπτει τίποτα για το «ένα θέμα» και βεβαίως προκαταβάλλοντας παιδαριωδώς το «απόλυτο δίκιο», όχι όμως το δικό του, καθώς, κατά την προσφιλή τακτική όλων αυτών, κρύφτηκε πίσω από την… ομάδα που προσπαθεί να χτίσει – με το αζημίωτο, βέβαια.
Και επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν… φτάνουν, η τουρκόφωνη «Μπιρλίκ», σε δημοσίευμά της, στο οποίο δεν αναφέρει επίσης τίποτα για την ταμπακιέρα, εξαντλεί την ευρηματικότητά της με τον τίτλο «Οι έρευνες και οι διώξεις για τις πολιτικές ‘‘καταπίεσης και εκφοβισμού’’ (σ.σ.: Ο συντάκτης θυμήθηκε την ύπαρξη των εισαγωγικών για τον… φόβο των Ιουδαίων) κατά της ‘‘Τουρκικής’’ Μειονότητας ‘‘Δυτικής Θράκης’’ στα αστυνομικά τμήματα και στους διαδρόμους του Δικαστηρίου δεν τελειώνουν ποτέ».
Όπως και το θράσος, το οποίο, όπως φαίνεται, είναι απροσμέτρητο…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
- Σημαντική ανακάλυψη στο ΕΚΠΑ για τη θεραπεία των παθήσεων που σχετίζονται με την κυτταρική γήρανση
- Μ. Χριστοδουλάκης: Στον λόφο με τα μπάζα των κυβερνητικών χειρισμών δεν θα κρυφτεί η αλήθεια των Τεμπών
- Τα Παράκτια περιπολικά «ISLAND» βαπτίσθηκαν και είναι έτοιμα για το Αιγαίο
- Και νέα άνοδος για το ERTFLIX
- Επικοινωνία ΕΝΕΔ-Google
- Ποιους τομείς εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συμφωνία για την Audiomax
- Συζητάει αλλά δεν πουλάει το Open ο Ιβάν Σαββίδης
- Δεν υφίσταται περίπτωση συνεργασίας με τη Φωνή Λογικής
- Κ. Καραμανλής: Η διαπραγμάτευση δεν είναι αυτοσκοπός – Η ανάγκη αποτροπής είναι αδιαπραγμάτευτη
- Το Δεύτερο Πρόγραμμα τιμάει τη μνήμη της Καίτης Γκρέυ