Α. Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών, Πρέσβης): Από την προβλεψιμότητα στις καταιγιστικές αλλαγές της σύγχρονης διπλωματίας

Α. Παπαδοπούλου (Υφ. Εξωτερικών, Πρέσβης): Από την προβλεψιμότητα στις καταιγιστικές αλλαγές της σύγχρονης διπλωματίας

Η κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης συνομίλησε με τον κ. Συμεών Τσομώκο, Πρόεδρο και Ιδρυτή του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών για την εξωτερική πολιτική της Μεταπολίτευσης μέσα από τα μάτια μιας Ελληνίδας διπλωμάτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο  «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που πραγματοποιείται 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Η κυρία Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στους σημαντικούς «σταθμούς» της 44χρονης καριέρας της στο διπλωματικό σώμα, ακολουθώντας ιστορική σειρά. Ξεκίνησε από την ερώτηση αν διαπίστωσε μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας κατά την έναρξη της καριέρας της στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1981.

«Στα 44 χρόνια διπλωματικής καριέρας έζησα πολλές και σημαντικές στιγμές. Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι, για εμάς τους διπλωμάτες, τρόπος ζωής, και εγώ το 1981 ήμουν η πρώτη γενιά διπλωματών με τη χώρα μας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξαν αλλαγές στη δουλειά, με βασικότερη την ανάγκη συντονισμού με άλλους -κυρίως με τους παλαιότερους- εταίρους. Η Ευρώπη τότε δεν είχε τον βαθμό ενοποίησης που έχει σήμερα. Αρκετοί πιστεύουν ότι η γεωγραφική επέκταση ήρθε γρηγορότερα από ό,τι έπρεπε, χωρίς να ακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό η εμβάθυνση», σημείωσε η κυρία Παπαδοπούλου.

Αναφερόμενη στη θητεία της ως Πρόξενος στη Νέα Ορλεάνη, τόνισε πως «ο Νότος της Αμερικής είναι εντελώς διαφορετικός κόσμος» και υπογράμμισε ότι η δουλειά στο προξενείο έχει πιο άμεσα αποτελέσματα και μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, σε σύγκριση με τη δουλειά στην πρεσβεία.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσομώκος την ρώτησε για την εμπειρία της στη Μέση Ανατολή. «Η Μέση Ανατολή δεν έχει λύση, έχει μόνο διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά η η κυρία Παπαδοπούλου επισημαίνοντας τη δύσκολη γεωγραφία και ιστορία της περιοχής, όπου οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά εύθραυστες.

Από αριστερά: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης – Συμεών Γ. Τσομώκος, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Παλιά ο κόσμος ήταν πιο προβλέψιμος, τώρα είναι κινούμενη άμμος, που πρέπει να προβλέψεις τι αλλαγές θα φέρει ο επόμενος άνεμος», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα Βαλκάνια και τη θητεία της στην Πρίστινα, ανέφερε ότι εκεί βίωσε την «απελπισία, την καταστροφή και την ελπίδα, όλα μαζί». Εξήγησε ότι η ΕΕ προσπάθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση στην περιοχή μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά αναρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσα σε μία γενιά.

Σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε πως «η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν αρωγός των προσπαθειών». Η ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε, είναι μονόδρομος τόσο για τις χώρες αυτές όσο και για την Ευρώπη. «Δεν γίνεται να υπάρχει μία μαύρη τρύπα στο κέντρο της ηπείρου», τόνισε,  «Ωστόσο, οι χώρες αυτές -από τη μια- και η Ευρώπη -από την άλλη- μοιάζουν με δύο τρένα που δεν συναντήθηκαν ποτέ στον ίδιο σταθμό», σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι, η διεύρυνση τώρα είναι δυσκολότερη από ότι πριν 20 χρόνια, αλλά σταθερά ο μόνος δρόμος.

Αναφερόμενη στα 5,5 χρόνια θητείας της στη πρεσβεία της χώρας μας στα Σκόπια, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένιωσε «ο εχθρός σε πολιτικό επίπεδο».  Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι άνθρωποι  είναι φιλικοί και επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε καλοκαίρι, συμπλήρωσε, «αλλά σε πολιτικό επίπεδο συμβολίζαμε τον εχθρό, το πρόβλημα».

Για την εμπειρία της στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε πως εκεί μαθαίνεις να βλέπεις τον πόνο των άλλων. «Τα Ηνωμένα Έθνη αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια πραγματικότητα μιας άλλης εποχής. Ωστόσο, εκεί μαθαίνεις να ακούς και να δείχνεις ενσυναίσθηση για τα προβλήματα των άλλων», εξήγησε.

Σχετικά με τη Τουρκία, είπε ότι, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά ο ένας δίπλα στον άλλο, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με ένα modus vivendi σεβασμού της θέσης του άλλου».

Τέλος, μιλώντας για την εμπειρία της στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες την εποχή του Grexit, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη περίοδος γεμάτη φόβο. Παρ’ όλα αυτά, θυμάται με συγκίνηση τη στήριξη που έλαβε από άλλους μόνιμους αντιπροσώπους.

Κλείνοντας την αναδρομή στην πολυετή της καριέρα, τόνισε ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν «η πιο συγκινητική στιγμή της καριέρας της». Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με ένα από τα καλύτερα brand names στον κόσμο και αυτό πρέπει να εκμεταλλεύεται πάντα, κατέληξε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Tsomokos SA Amerikis 21, Athens, Greece
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα. Ηλιάς Γεραφέντη, τηλ. 210 728 9000 & 6970808764, [email protected]
Φωτο: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης/
Tsomokos SA


Σχολιάστε εδώ