Μήνυμα Τσιάρα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για στήριξη αγροτών και βιώσιμες πολιτικές
Τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη νέα ΚΑΠ, την Ευφυή Γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Την ανάγκη να υπάρξουν βιώσιμες πολιτικές, οι οποίες θα στηρίζονται σε δύο πυλώνες και συγκεκριμένα στο σταθερό αγροτικό εισόδημα και στην είσοδο νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με σαφή προσανατολισμό προς μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και δίκαιη αγροτική πολιτική, τόνισε την ανάγκη για σταθερότητα εισοδήματος, επενδύσεις στην καινοτομία και ειδική στήριξη για μικρούς παραγωγούς, έδωσε έμφαση στη σημασία της βιωσιμότητας, της περιβαλλοντικής ευθύνης και της κοινωνικής συνοχής, φέρνοντας στο επίκεντρο τις ελληνικές προτεραιότητες σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό αγροτικό χάρτη.
Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις του κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για τη μελλοντική ΚΑΠ: Υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας του γεωργικού εισοδήματος, της ανανέωσης των γενεών και των επενδύσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα. «Η διατήρηση των δύο πυλώνων είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, ιδιαίτερα στις μικρές και παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις», τόνισε. Εξίσου σημαντική, κατά τον Υπουργό, είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή ευελιξίας στα κράτη-μέλη. Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΛΚ παρέδωσε στον νέο Επίτροπο Χάνσεν ένα κείμενο που συμπληρώνει τον Στρατηγικό Διάλογο, «ένα κείμενο που κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες, ένα κείμενο που μεταφέρει τη φωνή των Κρατών Μελών, τη φωνή των αγροτών από κάθε πλευρά της Ένωσης».
Για τις νέες τεχνολογίες: Τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη φυτοπροστασία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για το θέμα της μεταφοράς ζώων: Ανέφερε ότι «η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά αγγίζει τον πυρήνα του πολιτισμού μας», ενώ υποστήριξε ένθερμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής των νέων κανονισμών, ώστε να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι μικροί μεταφορείς και οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ότι «οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας επικονιαστές για το οικοσύστημα», ζητώντας άμεση δράση για τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση «Μία Υγεία», που προωθεί τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.