Η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρόνο πάνω από 35.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνουν από λοιμώξεις που οφείλονται σε πολυανθεκτικά στελέχη μικροοργανισμών.
Η θνησιμότητα που αποδίδεται σε αυτές τις λοιμώξεις είναι συγκρίσιμη με τη συνολική θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό λόγω γρίπης, φυματίωσης και λοίμωξης HIV / AIDS. Επίσης, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται, κάθε χρόνο 4,3 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU / EEA) εμφανίζουν τουλάχιστον μία λοίμωξη που σχετίζεται με τη φροντίδα υγείας (ΛΣΦΥ) κατά την παραμονή τους σε νοσοκομείο. Η χώρα μας καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αντιμικροβιακής αντοχής για συγκεκριμένα μικροβιακά στελέχη στην Ευρώπη, αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα και υψηλή επίπτωση λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας.
Στα ελληνικά νοσοκομεία ήδη εφαρμόζονται ολοκληρωμένα προγράμματα που αφορούν την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και των ΛΣΦΥ. Το GRIPP-SNF είναι ένα πανελλήνιο πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής. Πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο (2021 – 2026), που στοχεύει στο να μετατρέψει 10 από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας σε κόμβους βέλτιστων πρακτικών για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Λοιμώξεων (Infection Prevention & Control, IPC). Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REVERSE, που ξεκίνησε το 2020 σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, με προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη μείωση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής με συνεργατικές δράσεις. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 σε 7 νοσοκομεία, με προϋπολογισμό 1.150.000 ευρώ, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2026.
Να σημειωθεί ότι αρχικά δεδομένα από τα δύο προγράμματα δείχνουν βελτίωση των δεικτών μικροβιακής αντοχής και επίπτωσης λοιμώξεων που σχετίζονται με τη φροντίδα υγείας σε κλινικές ή τμήματα όπου εφαρμόστηκαν ορθά οι βέλτιστες πρακτικές και τα σχετικά πρωτόκολλα και οδηγίες.
Με τη συνεκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των αναγκών της χώρας μας και λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές προτάσεις, ήδη επικαιροποιείται το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής.
Στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων, με εξασφάλιση πόρων μέσω του υπουργείου Υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εντάσσονται δράσεις του ΕΟΔΥ για την ουσιαστική ενίσχυση των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας. Το έργο αφορά την πρόληψη και τον έλεγχο των ΛΣΦΥ και της μικροβιακής αντοχής και στοχεύει στην επιτήρηση των πιο συχνών ΛΣΦΥ και στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψή τους.
Ήδη, η πρώτη δράση, που αφορά την ουσιαστική ενίσχυση των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των νοσοκομείων, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των υποψηφίων και αναμένονται οι τοποθετήσεις των επιτυχόντων τον Δεκέμβριο του 2024. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η δεύτερη δράση, που αφορά τη δημιουργία πρωτοκόλλων επιτήρησης αντιμικροβιακής αντοχής και ΛΣΦΥ, τη συγγραφή κατευθυντήριων οδηγιών και την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την επιτήρηση, την πρόληψη και τον έλεγχο των ΛΣΦΥ, καθώς και την ορθή συνταγογράφηση των αντιμικροβιακών παραγόντων για θεραπεία και προφύλαξη.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ