Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ισχυρή βούληση για κανόνες στις πολυεθνικές

Β. Ταλαμάγκας στο “Π”: Ισχυρή βούληση για κανόνες στις πολυεθνικές

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Το Τμήμα Οικονομικής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας χτύπησε το καμπανάκι: Η γεωπολιτική ρευστότητα και η ενεργειακή κρίση μπορεί να βάλει τον πλανήτη σε κολοσσιαία περιπέτεια. Οι εμπειρογνώμονες έδωσαν το σύνθημα: Κανόνες στη φορολογία των πολυεθνικών.

Πριν από λίγα χρόνια, οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης ζήτησαν να επιτευχθεί το συντομότερο συμφωνία που θα οδηγήσει στη θέσπιση ενός παγκοσμίως αποδεκτού ελάχιστου συντελεστή φορολογίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Ο αμερικανικός παράγοντας θέλει να έχει το πάνω χέρι σε όλα τα επίπεδα, αφού οι περισσότερες πολυεθνικές έχουν αμερικανική αφετηρία.

Για περισσότερα από έξι χρόνια, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενός διεθνούς φορολογικού συστήματος, κατάλληλου για τον 21ο αιώνα.

Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες παρουσιάζουν, μάλιστα, τρεις κυρίως λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή πρέπει να γίνει τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι «η κρίση αποτέλεσε δώρο για τις μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, οι οποίες κατέγραψαν κέρδη σε επίπεδα που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα σε οποιοδήποτε άλλο τομέα της οικονομίας». «Πώς, λοιπόν, γίνεται οι πιο κερδοφόρες εταιρείες να μην πληρώνουν ένα δίκαιο ποσοστό φόρου;» αναρωτιούνται.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το γεγονός ότι «η κρίση διεύρυνε τις ανισότητες. Έτσι, είναι επείγουσα η ανάγκη, να τεθεί σε λειτουργία ένα διεθνές φορολογικό σύστημα που θα είναι αποτελεσματικό και δίκαιο».

Όσο για τον τρίτο λόγο, οι τέσσερις υπουργοί θεωρούν ότι η θέσπιση ενός τέτοιου συστήματος είναι αναγκαία και για έναν γενικότερο λόγο, «επειδή πρέπει να επαναθεμελιώσουμε μια διεθνή συναίνεση γύρω από τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο».

Είναι σαφές ότι η πανδημία έφερε ριζικές αλλαγές στον κόσμο. Οι ανισότητες εντάθηκαν και το επιχειρηματικό πεδίο άλλαξε άρδην παγκοσμίως. Τώρα η πανδημία μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά άφησε τα κατάλοιπά της.

Είναι σαφές ότι χρειάζονται κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ομαλότητα και να μπουν κανόνες στην ασυδοσία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ