Προσγειώνεται η τιμή του λαδιού

Προσγειώνεται η τιμή του λαδιού

Φαίνεται ότι τελικά θα… λαδώσουμε με κανονικό λάδι από τα τέλη του χρόνου το τραπέζι μας, αφού τα δύο τελευταία χρόνια το ελαιό­λαδο ανταγωνιζόταν στην τιμή το… πετρέλαιο και ήταν απλησίαστο, με αποτέλεσμα να α­ντικατασταθεί στη διατροφή μας από σπορέλαια.

Η μεγάλη παραγωγή λαδιού στην Ισπανία, που μπορεί να είναι διπλάσια της περσινής, και η αύξηση της παραγωγής στη χώρα μας, ασχέτως αν σε κάποιες περιοχές λόγω ανομβρίας δεν υπήρξε καθόλου παραγωγή ή αυτή που υπήρξε ήταν εξαιρετικά μικρή, έχουν αποκλιμακώσει την τιμή του ελαιολάδου, με τη ζήτηση να καλύπτεται και τις διεθνείς τιμές του προϊόντος να πέφτουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Λακωνίας, όπου το πρώτο λάδι φετινής παραγωγής πουλήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου πάνω από 10 ευ­ρώ το κιλό, σε τιμή παραγωγού, ενώ τώρα έχει πέσει στα 6 ευρώ το κιλό, με την προοπτική να σταθεροποιηθεί στα 4,5 με 5 ευρώ το πολύ στις αρχές του νέου χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι στο ράφι δεν θα υπερβαίνει τα 10 ευρώ το λίτρο έναντι των 15 και άνω που είχε πριν από δύο μήνες. Δεν θα λέγαμε, βέβαια, ότι η τιμή είναι χαμηλή, όταν προ διετίας το παίρναμε προς 4 – 5 ευρώ το λίτρο, αλλά σίγουρα είναι κάτω από τα 16 – 17 ευρώ που κοστίζει τώρα, οπότε σαφώς είναι πιο προσιτό.

Ασφαλώς, είναι… κατάντια το να λέμε ότι είναι καλά που θα παίρνουμε το λάδι προς 10 ευρώ το λίτρο σε μια ελαιοπαραγωγό χώρα, που η βασική της διατροφή και η κουζίνα της βασίζονται στο ελαιόλαδο, αλλά όταν κάτι έχει φτάσει στο… ταβάνι και αρχίζει να κατεβαίνει, η κατάσταση βελτιώνεται.

Σίγουρα δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, αλλά μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι του χρόνου θα έχουμε συχνότερα ελαιόλαδο στο τραπέζι και στην κουζίνα μας και όχι μόνο τα Χριστούγεννα…

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά τις αιτίες που διαμορφώνουν τις τιμές της νέας εσοδείας με καθοδικές τάσεις.

Στη χώρα μας, λοιπόν, όπου καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της παραγωγής, οι άνθρωποι της αγοράς προβλέπουν αισθητή μείωση των τιμών το επόμενο διάστημα. Με δεδομένη την πτώση της χονδρεμπορικής τιμής, εκτιμάται ότι η μείωση στη λιανική ενδεχομένως να φτάσει και στο 35% σε σχέση με πέρυσι.

Τα ενθαρρυντικά νέα έρχονται από την Ισπανία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου παγκοσμίως. Εκεί η παραγωγή έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αναμένεται να συνεχίσει ανοδικά και το 2025. Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250.000 τόνους, αυξημένη κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ανέλθει σε 175.000 τόνους.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις της ισπανικής Deoleo, του κολοσσού στην παγκόσμια αγορά του ελαιολάδου, οι τιμές του «υγρού χρυσού» αναμένεται να μειωθούν σχεδόν στο μισό από το ιστορικό υψηλό τους κατά τους επόμενους μήνες.

«Αν και έχουν γίνει βήματα βελτίωσης, δεν θα ήταν απολύτως ακριβές να πούμε ότι η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε στο CNBC ο Μιγκέλ Άνχελ Γκουζμάν, επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo. «Διανύουμε ακόμη μια φάση έντασης στις τιμές του ελαιολάδου, ιδίως στα ελαιόλαδα υψηλότερης ποιότητας, όπως το έξτρα παρθένο», επισήμανε ο Γκουζμάν, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη κάποια αβεβαιότητα στην αγορά εν όψει της συγκομιδής των ελιών για την περίοδο 2024 – 2025.

«Ωστόσο, οι προοπτικές είναι θετικές για τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται και η ομαλότητα αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά καθώς η νέα συγκομιδή προχωρά και η προσφορά αυξάνεται», συμπλήρωσε ο Γκουζμάν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ