Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
• Ελπίδα για τα άτομα με παχυσαρκία
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Από την εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ κυκλοφόρησε στη χώρα μας το πρώτο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας, η τιρζεπατίδη (με την εμπορική ονομασία Mounjaro), που θα αποτελέσει σημαντικό όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών για να βοηθήσουν ουσιαστικά τα άτομα με παχυσαρκία να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους και να αποφύγουν τις πολλές επιπλοκές που αυτή συνεπάγεται, βελτιώνοντας τη συνολική τους υγεία και την ποιότητα ζωής τους.
Η τιρζεπατίδη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 (με τιμή 1.000 ευρώ), ενώ έξι μήνες μετά έγινε διαθέσιμη στην Ελβετία (με τιμή 350 ευρώ) και έναν χρόνο αργότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χώρα μας είναι διαθέσιμη από τις 15 Νοεμβρίου 2024 στη λιανική τιμή των 253,05 ευρώ. Χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, φυλάσσεται στο ψυγείο και δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η παχυσαρκία δεν είναι θέμα lifestyle. Είναι μια χρόνια νόσος, στην εμφάνιση της οποίας συμβάλλουν παράγοντες βιολογικοί, γενετικοί, συμπεριφορικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και πολιτισμικοί.
Όπως πολλές χρόνιες ασθένειες, η παχυσαρκία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άτομο που ζει με αυτήν και στους ανθρώπους γύρω του. Η ζωή με την παχυσαρκία μπορεί να συνοδεύεται από σωματικούς περιορισμούς αλλά και να επηρεάσει την ψυχική υγεία, ενώ σχετίζεται με περισσότερες από 200 επιπλοκές. Και, όπως συμβαίνει και σε άλλες χρόνιες νόσους, απαιτείται ολοκληρωμένη φροντίδα.
Όσοι αγωνίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες να χάσουν βάρος, εξαιτίας παραγόντων εντελώς εκτός του ελέγχου τους, ή μπορεί να παγιδεύονται σε έναν αέναο κύκλο απώλειας και ανάκτησης βάρους. Μπορεί ακόμη να βιώνουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής, μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία και μεγαλύτερο ιατρικό κόστος.
Το οικονομικό κόστος της παχυσαρκίας
Στο μεταξύ, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρεία Novo Nordisk Hellas για την παχυσαρκία, παρουσιάστηκε έρευνα την οποία εκπόνησε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Κώστας Αθανασάκης με τους συνεργάτες του και αφορά το οικονομικό φορτίο της παχυσαρκίας σε τέσσερις νοτιοανατολικές ευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία), το οποίο σχετίζεται με τις συννοσηρότητες που συνδέονται με την παχυσαρκία.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, διαπιστώνονται τα εξής:
♦ Στην Ελλάδα, η παχυσαρκία συνυπάρχει στο 50,8% των ατόμων με υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη.
♦ Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο κόστος για πολλές συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η στηθάγχη (9.410), η χρόνια νεφρική νόσος (11.708) και η καρδιακή ανεπάρκεια (16.258), σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τρεις χώρες. Ειδικότερα, το κόστος της καρδιακής ανεπάρκειας είναι 2,5 φορές υψηλότερο απ’ ό,τι των άλλων χωρών.
♦ Το υψηλό κόστος στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέεται με τις υψηλότερες τιμές μονάδας για ιατρικές υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας (π.χ., νοσηλεία και εξειδικευμένες θεραπείες) και τη χρήση ακριβών θεραπειών, ειδικά για τις σοβαρές ασθένειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος.
♦ Οι ετήσιες συνολικές δαπάνες είναι υψηλότερες για σοβαρές ασθένειες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια (28.301 USD) και η χρόνια νεφρική νόσος (19.446 USD), ενώ οι δαπάνες για λιγότερο σοβαρές παθήσεις, όπως το άσθμα (3.709 USD) και η υπέρταση (4.414 USD), είναι σημαντικά χαμηλότερες.
♦ Οι διαφορές στο κόστος για την καρδιακή ανεπάρκεια και τη θεραπεία της σχετίζονται με τις συνήθειες συνταγογράφησης και τις τιμές των φαρμάκων, με την Ελλάδα να παρουσιάζει υψηλότερες δαπάνες λόγω χρήσης ακριβών φαρμάκων μάρκας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ