ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας των επιχειρήσεων για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου – Συνεχίζει τις σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Ο διεθνής οργανισμός στην εκθεσή του αναφέρει πως η ελληνική οικονομία έχει ξεπεράσει τις πρόσφατες κρίσεις και η αύξηση του ΑΕΠ έχει ξεπεράσει τη ζώνη του ευρώ από τις αρχές του 2021.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις σημειώνει ο Οργανισμός. “Η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η διατήρηση των δημόσιων επενδύσεων είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ σε σταθερά πτωτική πορεία. Αυτό απαιτεί μετατόπιση της δομής των δημόσιων δαπανών προς επενδύσεις, μείωση των φορολογικών δαπανών και περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”
Και προσθέτει: “Απαιτείται ενισχυμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και η καλύτερη αναγνώριση της προηγούμενης μάθησης και η ανάπτυξη ικανοτήτων παιδικής μέριμνας, για να κινητοποιηθούν μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας και να διευκολυνθούν οι υψηλές ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι αναντιστοιχίες δεξιοτήτων. Η ενίσχυση του χαμηλού επιπέδου παραγωγικότητας της εργασίας και των επενδύσεων με παράλληλη αποσύνδεση των εκπομπών από τη δραστηριότητα και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι βασικές για την επίτευξη βιώσιμης αύξησης του βιοτικού επιπέδου. Η ενίσχυση του ανταγωνισμού, η περαιτέρω μείωση του ρυθμιστικού φόρτου και η βελτίωση της πρόσβασης σε δεξιότητες και χρηματοδότηση θα στηρίξουν την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Ένας συνδυασμός επενδύσεων, κανονισμών και τιμολόγησης εκπομπών θα βοηθήσει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.”
Στην αναλυτική έκθεσή του (Δείτε ΕΔΩ OECD Economic Survey) που δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ: “Καθώς οι δυσκολίες υποχωρούν, η οικονομία αναδύεται με σημαντικά κέρδη στην ανταγωνιστικότητα, αυξανόμενες επενδύσεις και περισσότερες εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας . Με τη βοήθεια της σταθερής ανάπτυξης, του πληθωρισμού και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους μειώθηκαν σημαντικά και η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμολογία του δημόσιου χρέους της το 2023. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να υπερβαίνει τη ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια, με πραγματικά εισοδήματα ευρωπαϊκά κονδύλια που υποστηρίζουν τις επενδύσεις.
Ενώ οι επιδόσεις της Ελλάδας ήταν ισχυρές, η τόνωση της ανάπτυξης και της καινοτομίας των επιχειρήσεων παραμένει βασική πρόκληση για τη στήριξη των μακροπρόθεσμων κερδών στο βιοτικό επίπεδο. Όπως τονίζεται στην Οικονομική Έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα 2024 (ΟΟΣΑ, 2024), παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, η παραγωγικότητα παρέμεινε 40% κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ το 2023, αντανακλώντας τα κενά απόδοσης που είναι ορατά σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις μειώθηκαν μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση και μόλις άρχισαν να ανακάμπτουν τα τελευταία χρόνια (Εικόνα 1). Περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, ο επιχειρηματικός τομέας κυριαρχείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά αγωνίζονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες των νέων τεχνολογιών, να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν.
Οι ελλείψεις δεξιοτήτων είναι μεγάλες και εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες. Αυτό συμβαίνει παρά την υψηλή -αν και μειούμενη- ανεργία του 9,8% τον Οκτώβριο του 2024 και αντανακλά το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τις δεξιότητες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις. Η Οικονομική Έρευνα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα 2024 προσδιορίζει τρεις τομείς πολιτικής στους οποίους περαιτέρω δράση θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας των επιχειρήσεων.
Ενω την Τετάρτη ( Δείτε ΕΔΩ, 4/12/24) το ΟΟΣΑ αναφέρει πως το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2024, 2,2% το 2025 και 2,5% το 2026. Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος θα ενισχύσει την κατανάλωση, καθώς η στενή αγορά εργασίας και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού υποστηρίζουν τους μισθούς.
Η αύξηση της απασχόλησης προβλέπεται να μειωθεί σταδιακά εν μέσ/ω αυξανόμενου κόστους εργασίας. Οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων της ΕΕ για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα θα υποστηρίξουν την αύξηση των επενδύσεων. Ο πληθωρισμός αναμ) ένεται να φτάσει το 2% στα τέλη του 2026 εν μέσω επίμονων υπηρεσιών και του πυρήνα πληθωρισμού. Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δαπανών των κονδυλίων της ΕΕ, η υπερβολική αύξηση των μισθών ή τα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να μετριάσουν τις προοπτικές.
Η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε σταθερά πτωτική πορεία θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, καθώς το κόστος γήρανσης και οι επενδυτικές ανάγκες θα αυξήσουν τις μελλοντικές πιέσεις στις δαπάνες. Η περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών και η μετατόπιση της δομής τους προς την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις επενδύσεις θα υποστήριζαν την ανάπτυξη και την ισότητα, βοηθώντας παράλληλα στην επίτευξη βιώσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο περιορισμός των φορολογικών δαπανών, ιδίως για τα ορυκτά καύσιμα, και η συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα αύξανε επίσης τα έσοδα και θα δημιουργούσε χώρο για τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας για τους χαμηλόμισθους, ενθαρρύνοντας περαιτέρω κέρδη στην απασχόληση.
Η οικονομία είναι ισχυρή ενώ ο πληθωρισμός είναι επίμονος
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% το έτος έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, λόγω του ισχυρού ακαθάριστου σχηματισμού κεφαλαίου και της κατανάλωσης. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών συνέχισαν να δείχνουν προς επέκταση τον Σεπτέμβριο.
Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,6% το έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,6% το έτος έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ο ετήσιος μετρικός πληθωρισμός παρέμεινε επίμονος στο 3,1% τον Οκτώβριο του 2024 και ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,3%, λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών.
paron.gr με πληροφορίες απο τον ΟΟΣΑ