Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης
ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΕΛΟΣ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
–Σε ελεύθερη πτώση η Νέα Δημοκρατία – Σε ανοδική πορεία το ΠΑΣΟΚ – Οκτώ (8) με έντεκα (11) κόμματα στην επόμενη Βουλή
Σε μια νέα εποχή, που βρίσκεται στη φάση της διαμόρφωσης, έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα της χώρας, με τις διεργασίες να είναι πυκνές τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο φως της δημοσιότητας. Ανακατατάξεις, μετακινήσεις, παραιτήσεις, «αποστασίες» συνθέτουν το σκηνικό, οι δε εξελίξεις είναι συνεχείς και σε διάφορα επίπεδα. Κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής, η σταθερή υποχώρηση της αποδοχής της Νέας Δημοκρατίας, ο κατακερματισμός των δυνάμεων στον χώρο της Αριστεράς και η… ανησυχητική αύξηση των δυνάμεων δεξιότερα της… Δεξιάς, ακολουθώντας το παγκόσμιο ρεύμα.
Η ρευστότητα είναι έντονη και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πότε ακριβώς και πώς θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές του 2027 θα διεξαχθούν μέσα σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και με ολότελα διαφορετικές προοπτικές, όχι κατ’ ανάγκη ευοίωνες.
Από τις ευρωεκλογές και μετά, η Νέα Δημοκρατία έχει μπει σε μια πορεία φθοράς, που, παρά τις διακηρύξεις, τις εξαγγελίες και τις… τελετές εγκαινίων παρόντος του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης και πολύ περισσότερο αναστροφής. Τα ποσοστά της εξακολουθούν να κινούνται πολύ πιο χαμηλά από τον πήχη της αυτοδυναμίας, ενώ η απογοήτευση των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχει χτυπήσει κόκκινο. Δεν είναι λίγοι –και εντός της κυβέρνησης– όσοι θεωρούν ότι η παράταξη δεν πρόκειται να επιστρέψει στα ψηλά των εθνικών εκλογών, εξ ου και ανακινούνται σενάρια για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Με σκοπό, προφανώς, να διευκολύνουν τη Νέα Δημοκρατία να προσεγγίσει το όριο της αυτοδυναμίας.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κάτι τέτοιο φαντάζει ανέφικτο και η επόμενη κυβέρνηση που θα αποκτήσει η χώρα θα προκύψει από τη συνεργασία δύο ή περισσότερων κομμάτων. Ο… τοκετός βέβαια θα είναι επώδυνος λόγω της οξείας διαμάχης που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά.
Σημείο αναφοράς της τρέχουσας πολιτικής περιόδου αποτελεί ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων, καθώς στα υπάρχοντα κόμματα προστέθηκε εσχάτως και το Κίνημα Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη. Σύμφωνα με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, στη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές θα δώσουν το «παρών» από 8 έως 11 πολιτικοί σχηματισμοί: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ (που ανεβαίνει σταθερά), ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, Φωνή Λογικής, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Κίνημα Δημοκρατίας, και με λιγότερες πιθανότητες ΜεΡΑ25 και Νέα Αριστερά. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στην πορεία, και ανάλογα με την πορεία που θα έχουν στις δημοσκοπήσεις, κάποια από τα μικρότερα κόμματα ενδεχομένως να αναζητήσουν τη συνεργασία και τη σύμπραξη με κάποιο άλλο. Κάτι που αυτήν τη στιγμή δείχνει να είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της έντασης που υπάρχει στις μεταξύ τους σχέσεις, και όχι μόνο.
Ακολουθώντας την τάση που επικρατεί κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανοδική πορεία καταγράφουν τα κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και εμφορούνται από ιδέες και αντιλήψεις είτε του Ντ. Τραμπ είτε του Β. Όρμπαν. Το ανησυχητικό είναι ότι βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ελληνική κοινωνία, ένα σημαντικό τμήμα της οποίας βιώνει μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα και έχει απογοητευτεί από τα συστημικά κόμματα. Η Ελληνική Λύση κινείται μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης στις δημοσκοπήσεις, ενώ αύξηση καταγράφει και η Φωνή Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου.
Η δε Νίκη παραμένει σταθερά εντός των ορίων του… Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, τα κόμματα αυτά θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα ποσοστά τους, και από αυτό ζημιωμένη θα βγει η Νέα Δημοκρατία, καθώς οι ψηφοφόροι που την εγκαταλείπουν μετακινούνται προς τα δεξιά της, εσχάτως κυρίως προς τη Φωνή Λογικής.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ