Η αντοχή δεν μένει (πια) εδώ;

Η αντοχή δεν μένει (πια) εδώ;

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης είχε ο δήμαρχος, και τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν… από το πρώτο φλας.

Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας είναι ο Οζάν Αχμέτογλου, πρώην υποψήφιος του «γκριζόλυκου» DEB και επικεφαλής της ΝΕ στην Ξάνθη, πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης και παράτυπης «ΤΕΞ», ακραιφνής κατά της Ελλάδας στα διεθνή φόρουμ (το Στρασβούργο θα πρέπει να το γνωρίζει όσο και την παλάμη του) και αντιπροσωπευτικό δείγμα του ιδιότυπου «καθεστώτος» που απομυζά μέχρι τελευταίας ρανίδας τη θεωρία (sic) περί αρμονικής συμβίωσης στην περιοχή.

Από την άλλη, ο Στράτος Κοντός, ο νέος δήμαρχος Ξάνθης, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 επιχειρεί τα πρώτα του βήματα στον δημόσιο βίο. Πρόκειται για τον γιο του πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, Αλέκου Κοντού, που είναι γενικός διευθυντής –και ιθύνων νους– της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ), στην οποία, μάλιστα, πρόεδρος του ΔΣ του Ομίλου, από τον Ιούλιο του 2023, είναι ο πρώην πρωθυπουργός (του) και φίλος…

Ο δήμαρχος μπορεί να κάνει αποδεκτές τις εισηγήσεις των στενών του συνεργατών –εν προκειμένω, του αντ’ αυτού αντιδημάρχου του, Σιαμπάν Μπατάκ–, χωρίς ωστόσο να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται απολύτως τη θεσμική του θέση ούτε τις πολιτικές, τουλάχιστον, υποχρεώσεις που μοιραία κουβαλάει, ως υιός του (συγκεκριμένου) πατρός, τις οποίες, μάλιστα, προεκλογικά… διακήρυττε – πόρτα πόρτα, βέβαια, καθώς στη Θράκη κάποιοι υποψήφιοι θεωρούν πως απευθύνονται σε διαφορετικά και… αντικρουόμενα κοινά και… (εκλογικά) σώματα.

Είναι, όμως, κυριολεκτικά τραγικό πως η αρχή που πρεσβεύει ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική» θεωρείται από μερίδα αυτοδιοικητικών είτε προφανώς παρωχημένη είτε απολύτως άγνωστο κείμενο…

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, το ότι γενικότερα οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα δήμαρχοι και περιφερειάρχες, στην περιοχή μας, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν… φάει πολύ ξύλο –και δικαίως– για τα φωτογραφικά ενσταντανέ τους είτε με τους τούρκους προξένους είτε με εκπροσώπους του τουρκικού κατεστημένου που εκμεταλλεύονται τη μειονότητα, που είναι ηλίου φαεινότερο πως δρουν κατά της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας της χώρας μας…

Ανώφελα θα αντέτεινε κάποιος ότι η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε στο… πλαίσιο καλής θέλησης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η μία η εξ αυτών έχει κάνει κουρελόχαρτο το ΦΕΚ περί των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων των Σχολικών Εφορειών στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης και εργαλειοποιεί ξεκάθαρα το πρόβλημα της σχολικής στέγης, υποκινώντας τη μαθητική κοινότητα σε αποχές και πορείες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θέματος στα διεθνή φόρουμ. Παράλληλα, έχει αποφασίσει να διαστρεβλώνει και να ακυρώνει τις αποφάσεις και τις προσπάθειες της Ελληνικής Πολιτείας, δημιουργώντας σκηνικό, με την υποστήριξη παράτυπων δομών και του προσωπικού τους –ενίοτε, παρουσία και του προϊστάμενου, δηλαδή του τούρκου πρόξενου, με στόχο την ενίσχυση της ατζέντας της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής–, στην ενότητα «μειονοτική εκπαίδευση»…
Επειδή, λοιπόν, η… βαριά προσωπικότητα του συγκεκριμένου ανδρός επιβαρύνει, μοιραία, κάθε εγχείρημα, ήταν περιττός –τουλάχιστον– ο συγκεκριμένος… συναγελασμός.
Για οποιονδήποτε λόγο και αν πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση, το σίγουρο είναι πως αποτελεί μια καταστροφική στιγμή – προφανώς, όχι για όσους την εμπνεύστηκαν ή την υλοποίησαν, αλλά για όλους εμάς, τους πολίτες της Θράκης. Γιατί όπως είχε πει στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός από την Αλεξανδρούπολη, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη με τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», έναν χρόνο πριν: «Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και, κατ’ επέκταση, η ευθύνη και η μοίρα όλων μας».

Η δυσκολία τού να παραμένεις… ψυχικά υγιής

Για του λόγου το αληθές, στην αυτοαποκαλούμενη «ΤΕΞ» διοργανώνονται συναντήσεις νέων, όπου συζητούνται θέματα που απασχολούν… το «καθεστώς».
Περισσότερο… απελευθερωμένος, μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν, ως προσκεκλημένος της συνάντησης του μήνα, κλήθηκε να αναπτύξει το θέμα υπό τον εύγλωττο τίτλο «Η δυσκολία του να είσαι μειονότητα στην Ελλάδα».
Ο κ. Μπαράν, αφήνοντας κατά μέρος την ιδιότητα του ψυχιάτρου, τόνισε ότι «ο καθένας έχει μια ταυτότητα στην οποία ανήκει και ότι είναι φυσικό δικαίωμα να εκφράζει εύκολα την εθνική ταυτότητα που νιώθει», εναρμονισμένος απόλυτα με το γνωστό πλαίσιο της… σύγχυσης διεθνών συνθηκών με αρχές και συνθήκες που αφορούν τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα.

Κάλπικη λίρα

Και σε αυτό το… μοντέλο, γίναμε θεατές σε άλλο ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Χαλίτ Χαμπίπογλου, πρόεδρο της γνωστής ABTTF, ο οποίος συνεχίζει απρόσκοπτα την ανθελληνική του δράση.
Παίρνοντας αφορμή από τις δηλώσεις Φιντάν περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, βρήκε την ευκαιρία, ουσιαστικά, να χυδαιολογήσει απροκάλυπτα, κοροϊδεύοντας την Ελλάδα, παραχαράσσοντας τα ιστορικά δεδομένα και αλλοιώνοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κατά την πάγια τακτική του γνωστού συρφετού.
Ο κ. Χαμπίπογλου εξίσωσε τη θρησκευτική μειονότητα στην ελληνική Θράκη με την εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία (είπε να… βάλει ένα χεράκι κι εκεί, μιας και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία έχει πλέον εξαϋλωθεί), για να… μας δώσει να καταλάβουμε την ουσία των προθέσεων του τούρκου ΥΠΕΞ…
«Όπως η χώρα μας (σ.σ.: εννοεί την Ελλάδα) προστατεύει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, προστατεύει τα δικαιώματά της και διαπραγματεύεται με την Αλβανία για την προστασία και την ανάπτυξη των δικαιωμάτων της, το ίδιο κάνει και η πατρίδα μας (σ.σ.: εννοεί την Τουρκία) για εμάς», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Ως ‘‘τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης’’ υποστηρίζουμε την αυξανόμενη διατήρηση καλών σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της πατρίδας μας και διατηρούμε την ελπίδα μας ότι αυτή η θετική ατζέντα θα αποτυπωθεί θετικά στη λύση των προβλημάτων μας».

Η παράνοια καλά κρατεί…

Υπάρχει θεσμοθετημένη «Ημέρα του Δασκάλου»; Στην Ελλάδα σίγουρα όχι, όμως στην Τουρκία υπάρχει, για να τιμάται και να γιορτάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα. Στην ελληνική Θράκη, το… παράρτημα τίμησε την ημέρα, δίνοντας άλλον έναν γύρο… στον τροχό του παράλληλου σύμπαντος, που καλλιεργεί συστηματικά.
Δουλειά στην προκειμένη περίπτωση έπιασε ο εγκάθετος Αϊντίν Αχμέτ, που άνοιξε την παράνομη «Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης» και… φιλοξένησε τον προϊστάμενο τούρκο πρόξενο μετά της συζύγου του, οι οποίοι υποδέχτηκαν μόνο μειονοτικούς δασκάλους…

Πάντως, το όλο σκηνικό ενίσχυσε η πρόεδρος του «γκριζόλυκου» DEB κ. Ασάφογλου, καθώς, με… σαφήνεια και δίχως ντροπή, ανέπτυξε το στεγνό ψέμα, σύμφωνα με το οποίο «η μουσουλμανική ‘‘τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης’’ στερείται των διεθνών εκπαιδευτικών της δικαιωμάτων και οι διαχειριστές της χώρας μας τα αγνοούν, όταν λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την εκπαίδευση των μειονοτήτων», δικαιολογώντας την άποψή της με το κλείσιμο των μειονοτικών σχολείων στη Θράκη, ξεχνώντας φυσικά ότι τα λουκέτα αφορούν συνολικά τις σχολικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Θράκη.

Η πρόεδρος, βέβαια, θέτει και το πάγιο αίτημα για δίγλωσσα νηπιαγωγεία –λες και η μητρική γλώσσα όλων των μελών της μειονότητας στη Θράκη είναι η τουρκική–, ενώ δεν ξεχνά και το νέο… απόκτημα της ατζέντας, το οποίο μετέφερε ο Αχμέτογλου μέσα στο δημαρχείο Ξάνθης, αναφορικά με τη σχολική στέγη του Μειονοτικού Γυμνασίου και Λυκείου Ξάνθης. Μάλιστα, η πρόεδρος αναφέρθηκε σε «τουρκικό» γυμνάσιο και λύκειο.

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ