Θηριώδες πλεόνασμα από θηριώδεις φόρους
Έχουμε γράψει και σε άλλη στήλη για το πώς δημιουργήθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, για το οποίο φουσκώνει από έπαρση η κυβέρνηση και με προμετωπίδα αυτό θα βγει του χρόνου στις αγορές για να μαζέψει 11 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Δεν θα ασχολούμασταν με το ίδιο θέμα, αν δεν έβγαινε προχθές ο ΟΟΣΑ να δώσει στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το πλεόνασμα είναι η τελευταία σταγόνα από… το ζουμί του ελληνικού λαού, που του το ρουφάει η εφορία με… το καλαμάκι.
Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας είναι στην πρώτη τριάδα των κρατών-μελών του που έχουν τους πιο υψηλούς έμμεσους φόρους, οι οποίοι το 2023 αποτελούσαν το 40,1% των συνολικών εσόδων του κράτους.
Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αντιστοιχούν στο 21,4% των εσόδων, τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες του Οργανισμού είναι περίπου στο μισό, δηλαδή 10,8%! Κατά 1% περίπου πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Όταν, λοιπόν, τα μισά από τα έσοδα του κράτους προέρχονται από τους έμμεσους φόρους, εκείνους δηλαδή που δεν μπορεί να τους αποφύγει κανένας, γιατί είναι ενσωματωμένοι στα είδη ή στα προϊόντα, τι μπορεί να πει κανείς;
Δυστυχώς, πληρώνουμε πανάκριβα πολλά είδη, εκ των οποίων ορισμένα είναι πρώτης ανάγκης, λόγω των φόρων. Με πρώτα και καλύτερα τα καύσιμα, η φορολογία των οποίων αποτελεί πρόκληση.
Όταν ένα κράτος βάζει εξοντωτικούς φόρους στα πολύ βασικά είδη, πώς να μην έχει υπερπλεόνασμα; Ο κόσμος μπορεί να κόψει το ποτό ή το τσιγάρο, όταν δεν έχει λεφτά να τα πληρώσει, τις μετακινήσεις, όμως, δεν μπορεί να τις κόψει. Γιατί δεν κάνει βόλτες με το αυτοκίνητο, δουλειές κάνει. Με έμμεσους θηριώδεις φόρους έχεις θηριώδες πλεόνασμα. Άμεσο βέβαια, ζωντανό. Απ’ τα κόκαλα βγαλμένο των Ελλήνων τα ιερά…
Από εκεί βγαίνουν τα παραπανίσια λεφτά, από εκεί βγαίνουν τα υπερκέρδη του κράτους. Ας ανάψουν, λοιπόν, μια λαμπάδα στον κοσμάκη οι κυβερνώντες και ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια. Τους πήραμε χαμπάρι…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Robert DeLaRosa από το Pixabay