Το 21% των Ελλήνων δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του λόγω κόστους
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ
–Σημαντικές οι ελλείψεις του ΕΣΥ σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Οι υψηλές ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα και ιατρικές – νοσοκομειακές υπηρεσίες, καθώς και τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, με τις ελλείψεις σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και νοσηλευτές, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με τίτλο «Η Υγεία με μια ματιά: Ευρώπη».
Η έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια, παρουσιάζει μια ισορροπημένη περιγραφική αξιολόγηση όλων των χωρών της ΕΕ βάσει δημόσια διαθέσιμων στοιχείων και δεικτών. Η φετινή έκδοση τονίζει τη σημασία που έχει για την προώθηση της υγιούς γήρανσης η διά βίου προαγωγή της υγείας και της πρόληψης των ασθενειών.
Επίσης, επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, από την έκθεση προκύπτει πως, παρότι το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ευρώπη ανέκαμψε μετά την πανδημία σε 81,5 έτη κατά μέσο όρο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα χάσμα 8 ετών μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Ακόμη, επισημαίνονται οι διαφορές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τα υγιή έτη ζωής με βάση το φύλο. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι, ενώ οι γυναίκες κατά μέσο όρο ζουν περισσότερο από τους άνδρες, περνούν 5 χρόνια παραπάνω από τους άνδρες σε κακή κατάσταση υγείας.
Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, την επείγουσα ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, οι οποίες εκτιμήθηκαν σε 1,2 εκατομμύρια γιατρούς, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, μαίες και μαιευτές το 2022. Δεδομένου ότι πάνω από το ένα τρίτο των γιατρών και το ένα τέταρτο των νοσηλευτών – νοσηλευτριών στην Ευρώπη είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη, απαιτείται αποφασιστική δράση, σε διάφορα επίπεδα, για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης στον τομέα της υγείας. Μεταξύ άλλων, χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Το τοπίο της υγείας μεταβάλλεται ραγδαία στην Ευρώπη, καθώς η ψηφιοποίηση, η κλιματική αλλαγή, οι δημογραφικές μεταβολές και οι κοινωνικές αλλαγές δημιουργούν νέες και σύνθετες προκλήσεις. Τα τελευταία 5 χρόνια, η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αντίδραση στην πανδημία Covid-19, την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας και την αύξηση της ανθεκτικότητας της Ένωσης Υγείας. Η έκθεση παρέχει αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά το σημαντικό έργο που πρέπει να επιτελεστεί για την αντιμετώπιση αυτών των πιέσεων, με καινοτομία, επενδύσεις και στήριξη του εργατικού δυναμικού μας. Επίσης, η έκθεση δίνει έμφαση στη σημασία που έχουν οι δικές μας καθημερινές επιλογές για τη διατήρηση της υγείας μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Ειδικότερα για τη χώρα μας στην έκθεση, μεταξύ άλλων, καταγράφονται τα εξής:
• Το ποσοστό των ιδιωτικών δαπανών υγείας που κατευθύνονται σε ιατρικά αγαθά (π.χ., φάρμακα) είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, φτάνοντας έως και το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών. Συγκεκριμένα, το 2022 ξεπέρασε το 30%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν στο 15%.
• Η Ελλάδα αναφέρεται μαζί με άλλες χώρες για το υψηλό ποσοστό ιδιωτικών δαπανών που σχετίζονται με νοσοκομειακές υπηρεσίες.
• Κατατάσσεται στις χώρες με σχετικά χαμηλό ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης για την υγεία (μόλις 10%) σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης.
• Βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο απασχόλησης στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, με 7% έναντι 11%, με πρώτη στην κατηγορία τη Νορβηγία, που φτάνει στο 20,2%.
• Έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες γιατρών – πληθυσμού στην Ευρώπη, με 6,6 ανά 1.000 κατοίκους.
• Κατατάσσεται τελευταία ως προς τον αριθμό των νοσηλευτών, ενώ έχει υψηλό αριθμό νοσηλευτών με ανεπαρκή προσόντα.
• Καταγράφεται σημαντική έλλειψη παθολόγων στα δημόσια νοσοκομεία.
• Το 11,6% των ασθενών αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του για περίθαλψη, γιατί για το 9,4% είναι πολύ ακριβές, το 1,4% πρέπει να περιμένει σε μεγάλες λίστες αναμονής και για το 0,4% οι υπηρεσίες υγείας απέχουν πολύ από τον τόπο διαμονής του.
• Το 21% των Ελλήνων δήλωσε ότι δεν καλύφθηκαν οι ιατρικές του ανάγκες κατά τη διάρκεια του 2023 κυρίως λόγω κόστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα αυτό το αντιμετωπίζουν τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, με τις ανάγκες να αφορούν κυρίως την οδοντιατρική περίθαλψη, η οποία δεν καλύπτεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: freepik