Παραγωγή Ραδιοφώνου. Από το χθες στο σήμερα

Παραγωγή Ραδιοφώνου. Από το χθες στο σήμερα

Συγγραφέας
Δημήτρης Δώδης


Όσο κι αν προοδεύσει η τεχνολογία, ένα στοιχείο που μένει και θα μένει για πάντα αναλλοίωτο στη ραδιοφωνική παραγωγή είναι η έμπνευση, αφού κατά μία έννοια, η ραδιοφωνική παραγωγή ξεκινά πριν το ίδιο το ραδιόφωνο. Όπως όλες οι τέχνες, έτσι κι αυτή ανάγεται στην επιθυμία του ανθρώπου για επικοινωνία, αφήγηση ιστοριών και δημιουργία καινούργιων κόσμων.

Το εγχειρίδιο αυτό είναι ο απαραίτητος οδηγός για κάθε ραδιοφωνικό παραγωγό και τεχνικό ραδιοφώνου. Παρουσιάζονται και αναλύονται μέσα από φωτογραφίες και πίνακες, ο εξοπλισμός της Παραγωγής Ραδιοφώνου, η Διαδικασία Εγγραφής και Επεξεργασίας του Ήχου, η Κονσόλα, η χρήση Πικάπ και CDs , οι Μονάδες Ηχογράφησης και Αναπαραγωγής του Ήχου, τα Tape Cartridge Machines, Μικρόφωνα και Ήχος, το Ηχογραφημένο Πρόγραμμα, η On Air Παραγωγή. Επίσης περιλαμβάνεται το Γλωσσάρι και η Ορολογία που χρησιμοποιείται στην Παραγωγή Ραδιοφώνου.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Δώδης είναι επικεφαλής καθηγητής του τμήματος Ηχοληψίας και Μουσικής Παραγωγής και υπεύθυνος του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 Media Lab. Διδάσκει από τα 27 του, ενώ το βιβλίο του «Ηχοληψία-Η Δημιουργία με τη Σύγχρονη Τεχνολογία», που έγραψε το 1990, κυκλοφόρησε σε τρεις εκδόσεις και διδάσκεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα της ειδικότητας.

Όσοι τον ξέρουν, μιλούν για έναν άνθρωπο με ένταση, αγάπη και πάθος για αυτό που κάνει. ‘Aλλωστε αυτά είναι το μυστικό της επιτυχίας, όπως λέει και ο ίδιος…
Ο Δημήτρης Δώδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Από πολύ μικρός εκδήλωσε την αγάπη του για τη μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο. Από τα γυμνασιακά του χρόνια, ήταν μέλος σε περισσότερα από έξι συγκροτήματα, ενώ ως ανήσυχο μουσικό πνεύμα είχε δημιουργήσει με την παρέα του έναν μικρό πειρατικό σταθμό που εξέπεμπε τοπικά.
Στην ηλικία των 18 ετών, επιθυμία του ήταν να γίνει πιλότος. Τον κέρδισε, ωστόσο, η πραγματική του αγάπη, και ξεκίνησε ως ηχολήπτης σε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας. Σπούδασε το αντικείμενο στη Σχολή Κινηματογράφου Παπαντωνόπουλου, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε και τις πρώτες του ηχογραφήσεις στα PDR Studios.
Μόλις στα 22 του χρόνια, είχε καταφέρει να σημειώσει στο ενεργητικό του συμμετοχές σε μουσικές παραγωγές άλμπουμ, όπως των «Σπυριδούλα», των «2002 GR», το «Φοβάμαι» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την ελληνόφωνη version του «Jesus Christ Superstar», τα «Τοπία» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και σε πολύ επιτυχημένα διαφημιστικά σποτ.
Το 1988 έγινε ο βασικός ηχολήπτης στο on-air πρόγραμμα του ΑΝΤ1 FM Stereo και συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του ραδιοφωνικού στερεώματος της εποχής, όπως Μιχάλης Τσαουσόπουλος, Ιωσήφ Αβράμογλου, Τέρενς Κουικ, Γιώργος Παπαδάκης, Γιώργος Αντωνίου, Νίκος Μουρατίδης, Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, κ.ά.
Διετέλεσε, επίσης, βασικός ηχολήπτης στον ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό AIR 104.4, που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για τις ανάγκες της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.
Στον χώρο της εκπαίδευσης μπήκε όταν η σχολή στην οποία σπούδασε του έκανε πρόταση να διδάξει. Το 1990-92, ο ιδιοκτήτης της Panavision Θεόδωρος Παναγόπουλος τον κάλεσε να δημιουργήσει το πρόγραμμα σπουδών ηχοληψίας της σχολής αλλά και να διαμορφώσει τον χώρο κατάλληλα, με τον απαραίτητο για διδασκαλία εξοπλισμό.
Το 1992 ίδρυσε τη δική του σχολή (A.V.R.), ενώ το 1998, με την ίδρυση των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, εντάχθηκε στην ομάδα εκπαιδευτών και, παράλληλα, συμμετείχε στην Επιτροπή Πιστοποίησης Γνώσεων του πτυχίου από το κράτος, της οποίας παραμένει μέλος μέχρι και σήμερα.
Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα ως:
• Εκπαιδευτής σε σεμινάριο ηχοληψίας στο ΚΕΘΕΑ «Στροφή».
• Επιστημονικός σύμβουλος σε πρόγραμμα τεχνολογίας της Νομαρχίας Αθηνών.
• Καθηγητής σε επιδοτούμενα σεμινάρια ηχοληψίας και μουσικής τεχνολογίας για ανέργους του ΟΑΕΔ.
• Καθηγητής στο πρόγραμμα «Ηχολήπτες Ραδιοφώνου» στο ΚΕΚ Χαϊδαρίου, της
ΝΕΛΕ Αθήνας.
• Μέλος της εξεταστικής επιτροπής στις εξετάσεις πιστοποίησης των ειδικοτήτων Ηχολήπτης, Μηχανικός Ήχου, και Μουσική με Τεχνολογία.
• Ενταγμένος στο μητρώο εκπαιδευτών ΣΕΚ του ΕΚΕΠΙΣ 2002, στο πρακτικό μέρος για χειριστές εικονοληπτικού και ηχογραφικού εξοπλισμού.
• Ενταγμένος στο μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ 2007 για χειριστές εικονοληπτικού και ηχογραφικού εξοπλισμού.
Στο ΑΝΤ1 Media Lab ειναι καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Ηχοληψίας και Μουσικής Παραγωγής, αλλά και του ραδιοφώνου της σχολής. Η ύλη που διδάσκεται αποτελεί μέρος του συγγράμματός του «Παραγωγή Ραδιοφώνου. Από το χθες στο σήμερα».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΩΝ

Κατηγορία: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ



Σχολιάστε εδώ