Ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση – Προϋπολογισμός, εκλογή ΠτΔ και ελληνοτουρκικά
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Με διακηρύξεις περί της αδιατάρακτης συνοχής της κυβέρνησης και της αδιαμφισβήτητης ενότητας της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να φρενάρει την εσωστρέφεια που έχει προκαλέσει η διαγραφή του Αντ. Σαμαρά και να αμβλύνει τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα, θέλοντας να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, κλιμακώνει τις εξαγγελίες για μέτρα με κοινωνικό πρόσημο, ενώ στήνει και μικρές φιέστες για τα εγκαίνια έργων.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι επόμενοι μήνες εκτός από δύσκολοι θα είναι και κρίσιμοι και τα γεγονότα είναι πολύ πιθανό να διαταράξουν την… ησυχία και την ισχύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η πρώτη δοκιμασία θα είναι ο προϋπολογισμός, που παραδοσιακά πρόκειται να ψηφιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου και έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διαρροές από την πλευρά των γαλάζιων βουλευτών δεν αναμένονται, πλην όμως, εκτός από τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί και τη σκληρή κριτική του Αντ. Σαμαρά, αναζωπυρώνοντας έτσι το θέμα της μεταξύ τους σύγκρουσης.
Και αν από τη μάχη του προϋπολογισμού η κυβέρνηση εξέλθει με κάποιες μόνο αμυχές, τα πράγματα εν όψει της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Αρχές του 2025 ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει το όνομα του προσώπου που προτείνει για το ύπατο αξίωμα, αφού νωρίτερα απαντήσει στο δίλημμα «Υποψήφιος ευρύτερης αποδοχής (εκτός Νέας Δημοκρατίας) ή προσωπικότητα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς όπως του ζητούν αρκετοί εντός της Νέας Δημοκρατίας;».
Αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τη δεύτερη λύση, θα εξασφαλίσει την εσωκομματική ηρεμία, θα αφοπλίσει και τον κ. Σαμαρά, ωστόσο, δεν θα επιτύχει τη μεγάλη πλειοψηφία, καθώς κανένα από τα κόμματα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο.
Μπορεί να εξασφαλίσει τις ψήφους από μικρότερα κόμματα της Δεξιάς, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που προκαλεί… ενθουσιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν, τώρα, ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προτείνει για Πρόεδρο ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, τότε μπορεί να εξασφαλίσει την πολυπόθητη μεγάλη πλειοψηφία, πλην όμως, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με μια μίνι ανταρσία στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό διότι υπάρχουν βουλευτές που έχουν δηλώσει δημόσια –κατ’ ιδίαν οι περισσότεροι– ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν πρόσωπο που δεν θα προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της παράταξης. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο σοβαρός όσο… φαίνεται και εκτιμούν ότι οι διαρροές –αν υπάρξουν– θα είναι ελάχιστες και μεμονωμένες.
Την ίδια πάνω – κάτω περίοδο θα τρέχουν και τα ελληνοτουρκικά, που είναι ο πραγματικά μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση. Αν ο κ. Μητσοτάκης παραμείνει σταθερός στη θέση του να προχωρήσει τον διάλογο με την Άγκυρα, με καταληκτικό σκοπό μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την επίλυση των εκκρεμών θεμάτων, τότε όλα είναι πιθανά να συμβούν, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει υπαναχωρήσεις (υποχωρήσεις) από τις πάγιες εθνικές θέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, με ή χωρίς την παρότρυνση του Αντ. Σαμαρά, αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα αντιδράσουν δυναμικά και δεν θα δυσκολευτούν να αποχωρήσουν και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Κάτι που αυτόματα θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης.
Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο που το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στο τέλος της τετραετίας (2027). Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι εξελίξεις δεν είναι απόλυτα στα χέρια του κ. Μητσοτάκη.
Ανταρτοπόλεμος από Σαμαρά
–Δεν αναμένονται δραματικές εξελίξεις πριν από την άνοιξη, εκτός κι αν προκύψουν απρόοπτα
Το επόμενο «χτύπημα» κατά του Κυρ. Μητσοτάκη σχεδιάζει ο Αντ. Σαμαράς, καθώς μετά και τη διαγραφή του φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την κριτική του προς την κυβέρνηση για ζητήματα μείζονος σημασίας.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το στενό περιβάλλον του είναι ότι στο εξής δεν θα μείνει ούτε σιωπηλός ούτε αμέτοχος σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες. «Θα μιλάω όταν και όποτε κρίνω σκόπιμο» τονίζει ο ίδιος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του.
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο πρώην πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι εγγύτερα στις ιδέες του και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να τον ακολουθήσουν στο όποιο εγχείρημά του. Παρά το γεγονός ότι από το περιβάλλον του αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, στην παρούσα φάση θέμα ίδρυσης νέου κόμματος δεν υφίσταται, καθώς ούτε οι συνθήκες είναι ώριμες ούτε και υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Στην πορεία και αν, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολύ δύσκολα θα φτάσει σε μια τέτοια απόφαση. Λόγω και της προϊστορίας, ο κ. Σαμαράς δεν έχει τη… φιλοδοξία να κατηγορηθεί και δεύτερη φορά για αποστασία. Εξ ου και το σχέδιο είναι, όποτε τεθεί σε εφαρμογή, οι βουλευτές που πρόσκεινται σε εκείνον να μην αποχωρήσουν με δική τους πρωτοβουλία, αλλά να προκαλέσουν τη διαγραφή τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με αφορμή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ισχύει η ψήφος κατά συνείδηση.
Κατά συνέπεια, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταστατικά μέτρα. Υπό αυτό το πρίσμα, δραματικές εξελίξεις νωρίτερα από την άνοιξη δεν πρέπει να αναμένονται, εκτός κι αν προκύψουν απρόοπτα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ