Γ. Μανιάτης: “Αύξηση της Ενεργειακής Φτώχειας στην Ελλάδα με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας”

Γ. Μανιάτης: “Αύξηση της Ενεργειακής Φτώχειας στην Ελλάδα με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας”

Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Γιάννης Μανιάτης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που ζει σε ενεργειακή φτώχεια ανέρχεται στο 10,6%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό είναι σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΟ κι έχει αυξηθεί από 17,9% το 2019 σε 19,2% το 2024.

Ο Γ. Μανιάτης επεσήμανε ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως πολιτικών επιλογών και όχι μόνο εξωτερικών παραγόντων.

Όπως δήλωσε: «Η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών δεν αποτελεί κυβερνητικό κατόρθωμα, αλλά αυτονόητη υποχρέωση σε περιπτώσεις απουσίας εναλλακτικών. Παράλληλα, η έλλειψη διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, η ανεπαρκής ανάπτυξη εσωτερικών δικτύων, οι περιορισμένες μονάδες αποθήκευσης και η ανύπαρκτη εποπτεία της αγοράς επιτρέπουν την κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών».

«Είναι αδιανόητο, το 2024, Έλληνες πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα ζεσταθούν ή αν θα φάνε», τόνισε ο Ευρωβουλευτής και υπογράμμισε ότι «Η φθηνή πράσινη ενέργεια πρέπει επιτέλους να φανεί άμεσα στους λογαριασμούς των πολιτών. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της δημοκρατίας και των κοινωνιών μας».

Ο Γ. Μανιάτης καλεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας:

  • Ενσωμάτωση στο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ενός σχεδίου δράσης με δεσμευτικούς και σαφείς στόχους για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας: χρονοδιαγράμματα, μέσα πολιτικής και χρηματοδότηση.
  • Ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς ενέργειας, για να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία και να διασφαλιστεί η διαφάνεια.
  • Προώθηση επενδύσεων ενεργειακών κοινοτήτων, αγροτικών, αυτοδιοικητικών και άλλων συλλογικών οντοτήτων, για να αποτυπώνεται άμεσα στους λογαριασμούς των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας, ο Γιάννης Μανιάτης τόνισε πως: «Η ενεργειακή φτώχεια δεν είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα. Είναι μια βαθιά κοινωνική αδικία, που υπονομεύει τη συνοχή και τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας μας. Απαιτούνται άμεσα μέτρα, για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».

Φωτο: facebook.com/maniatis.yiannis


Σχολιάστε εδώ