ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ του Αλ. Παπαδιαμάντη σε εικόνες Ελ. Μύστακα
Συγγραφέας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Εικονογράφηση
Ελευθέριος Μύστακας
Το πολυδιαβασμένο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Παπαδιαμάντη σε εικονοβιβλίο. Δύο μεγάλοι δημιουργοί συναντιούνται σε αυτήν τη φρέσκια έκδοση του «Στο Χριστό στο Κάστρο» του μεγάλου διηγηματογράφου της ελληνικής ψυχής, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ο Ελευθέριος Μύστακας με καθαρότητα βλέμματος και άφατο σεβασμό προσεγγίζει το πρωτότυπο έργο και το εικονογραφεί.
Το συχνά δυσνόητο για τον σημερινό αναγνώστη κείμενο ανασταίνεται μέσα από την σεπτή εικονογράφηση, αναπνέει τον αέρα του σήμερα και μας μεταφέρει στον κρύο νησιωτικό χειμώνα του προηγούμενου αιώνα, ανάμεσα σε μία παρέα ανθρώπων που τολμά την έξοδο από τον κύκλο της ασφάλειας και επιτυγχάνει το ποθούμενο για κάθε άνθρωπο, για κάθε εποχή: τη συνάντηση με τον άγνωστο, αλλά αγαπημένο «άλλο».
Ο κίνδυνος δεν αντιμετωπίζεται απερίσκεπτα, αλλά ταυτόχρονα δεν λειτουργεί ως τροχοπέδη. Ο κίνδυνος «Στο Χριστό στο Κάστρο» αποτελεί μία ισχυρή αφορμή για σχεδιασμό, για ένωση, για ομαδική έξοδο από την καθεστηκυία τάξη, από το βόλεμα.
Ο Παπαδιαμάντης και ο Μύστακας ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας προσκαλούν σε ένα δυναμικό σήμερα. Το διήγημα Στο Χριστό στο Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία το 1892 και είναι ένα από τα πιο γνωστά στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του.
Σε βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1912, ως μέρος της συλλογής διηγημάτων του «Η νοσταλγός».
***
Το διήγημα Στο Χριστό στο Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία το 1892 και είναι ένα από τα πιο γνωστά στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του. Σε βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1912, ως μέρος της συλλογής διηγημάτων του «Η νοσταλγός».
Λίγα λόγια για τον εικονογράφο
Ο Ελευθέριος Μύστακας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπουδές: Ζωγραφική (Α.Σ.Κ.Τ. εργαστήριο Γ. Μόραλη, αποφοίτηση με έπαινο). Νωπογραφία και Φορητή Εικόνα (Α.Σ.Κ.Τ. – έπαινος). Σκηνογραφία (Α.Σ.Κ.Τ. – βραβείο). Master of Arts Ζωγραφικής, (Royal College of Art, Λονδίνο). ΜΔΕ Ιστορίας Τέχνης (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών). Διδάκτωρ Ιστορίας Τέχνης του ίδιου τμήματος. Ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια: Βουκουρέστι, Λίλλη, Κάιρο, Μονπελιέ, Ρίγα. Βιβλία: “Θεωρία Διακοσμητικών Εφαρμογών, Ψηφιδωτό – Υαλογραφία” (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), “Σχέδιο Ψηφιδωτού – Υαλογραφίας” (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), “Οδηγός Αγιογραφίας” (2005). “Εργασίες για τη ζωγραφική: Γράμματα και Τέχνες, Αφιέρωμα Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου”. Εκθέσεις: Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση 1987, Πάτρα – Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006, Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο (Σόφια, Αθήνα), Α΄/Β΄ διεθνής έκθεση Αγιογραφίας, κ.ά. Από το 1988 δίδαξε στη Διακοσμητική Σχολή (Τ.Ε.Ι. Αθηνών), όπου από το 2006 είναι επίκουρος καθηγητής. Από το 1999 δίδαξε Βυζαντινή Ζωγραφική και Υαλογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Έχει διδάξει Ζωγραφική στο ΜΔΕ της ίδιας σχολής. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας.
Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
ISBN 978-618-5573-41-6
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στο Χριστό στο Κάστρο, Αλ. Παπαδιαμάντη σε εικόνες Ελ. Μύστακα
Οι εκδόσεις Ακρίτας και η Επιτροπή Εκδηλώσεων του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων (Πλατεία Αγ. Αναργύρων, Ψυρρή), σας προσκαλούν στην παρουσίαση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος
Στο Χριστό στο Κάστρο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε εικονογράφηση του Ελευθέριου Μύστακα, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον χώρο του Ιερού Ναού.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Έρη Σταυροπούλου, Ομότ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α. Πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.
• Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και πρώην Πρόεδρος του Τμ. Ιστορίας & Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
• Θανάσης Αγάθος, Αναπλ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
• Συντονίζει η Εκδότρια Μαρία Κοκκίνου
• Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά το φωνητικό σύνολο «Άθυρμα» με Μαέστρο την Μαρία Κάτσαρη.
Το διήγημα Στο Χριστό στο Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εστία το 1892 και είναι ένα από τα πιο γνωστά στα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του. Σε βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά το 1912, ως μέρος της συλλογής διηγημάτων του «Η νοσταλγός».
Η υπόθεση
Η υπόθεση αναφέρεται στην προσπάθεια του ιερέα και λίγων συντοπιτών του να ταξιδέψουν την παραμονή των Χριστουγέννων με καράβι, παρά τον άσχημο καιρό, στο Κάστρο της Σκιάθου για να σώσουν δυο συγχωριανούς τους που είχαν αποκλειστεί από το χιόνι. Ο παπα-Φραγκούλης μαθαίνει ότι δυο νησιώτες συντοπίτες του, ο Γιάννης ο Νυφιώτης και ο Αργύρης της Μυλωνούς, είχαν πάει να κόψουν ξύλα και αποκλείσθηκαν στο κάστρο λόγω έντονης χιονόπτωσης. Οι δρόμοι είναι αδιάβατοι, η μόνη πρόσβαση στο κάστρο είναι από τη θάλασσα αλλά λόγω της τρικυμίας το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Ωστόσο, ο τολμηρός παπάς αποφασίζει να τους βοηθήσει…
Στον Ιερό Ναό θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου των εκδόσεων Ακρίτας & Πορφύρα
Σας περιμένουμε!
- Σε κρίσιμη η κατάσταση η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου – Η ανακοίνωση του Ν. “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”
- Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ | Live streaming – Πρωτάθλημα Stoiximan Super League – Τι λέει η ιστορία
- Ποδαρικό με νίκη για την ΑΕΚ που νίκησε τον Βόλο με 2-4
- Το νέο στούντιο του ΕΡΤNEWS
- H Σοφία Χριστοδούλου νικήτρια του “My Style Rocks”
- Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Στάμου
- Ειδικές εκπομπές και αφιερώματα για τον Κώστα Σημίτη στο ERT NEWS
- Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη
- Θ. Ξανθόπουλος στο “Π”: Πάμε σαν άλλοτε
- Έως το 2025 θα εκπέμπουν χωρίς άδειες το ΜΑΚ TV και οι περιφερειακοί σταθμοί