Πλεόνασμα-ρεκόρ του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024

Πλεόνασμα-ρεκόρ του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024

–Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά ο κόσμος υποφέρει…

Εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα κατέγραψε ο προϋπολογισμός για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 13,489 δισ. ευρώ έναντι των 4,667 δισ. που ήταν ο στόχος και των 6,080 δισ. ευρώ που ήταν το πλεόνασμα του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.

Βέβαια, σημαντικό μέρος του πλεονάσματος οφείλεται στην είσπραξη 3,241 δισ. ευρώ από τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού για 25 χρόνια στην ΤΕΡΝΑ.

Αν εξαιρεθεί το ποσό αυτό, όπως και κάποια έσοδα που είχαν προϋπολογισθεί για το 2023 αλλά και 2,77 δισ. ευρώ που αφορούν εξοπλιστικές δαπάνες και προστέθηκαν οι κωδικοί τους για να μπορούν να δικαιολογηθούν… η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού τη συγκεκριμένη περίοδο ανέρχεται σε 2,070 δισ. ευρώ.

Πρόκειται όντως για… θηριώδες πλεόνασμα, που ναι μεν δείχνει ότι υπάρχει νοικοκύρεμα στα οικονομικά του κράτους, αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει και το μαρτύριο του λαού, αφού από τη δική του τσέπη βγήκε το πλεόνασμα, από τις συντάξεις πείνας, από τα κομμένα δώρα και επιδόματα, από τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί πήρε καλό βαθμό στη διαχείριση της φτώχειας ενός ολόκληρου λαού, αλλά ο κόσμος δεν πανηγυρίζει, ούτε να κλάψει δεν μπορεί γιατί δεν έχει μαντίλι…

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Ελλάδα μηδενίζει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης φέτος και το 2025, την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης –πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία– αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.Το συνολικό δημόσιο έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένων των τόκων για την εξυπηρέτηση του χρέους) προβλέπεται να μειωθεί σε 0,6% το 2024 και σχεδόν θα εκμηδενιστεί το 2025, πέφτοντας σε μόλις 0,1%.

Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού – του πρώτου μετά από 25 χρόνια και πλέον. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2026 η χώρα θα έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Σημειωτέον ότι η αρχική πρόβλεψη –και δέσμευση έναντι των Βρυξελλών– στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση προς την ΕΕ. Με δεύτερη αναθεώρηση ανεβαίνει τώρα πάνω από το 2,5%.

Σχολιάζοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία, τις προβλέψεις της Κομισιόν και τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο «μηχανισμός» που παρήγε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να παράγει υπερπλεονάσματα είναι η κλασική συνταγή της μνημονιακής λιτότητας: υπερέσοδα από φόρους, περιστολή δαπανών με περικοπές και υποεκτέλεση του προϋπολογισμού.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και για τους αναλυτές που προσπαθούν να προβλέψουν τα αποτελέσματα της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής σημασία έχει το πώς διατίθενται αυτά τα υπερπλεονάσματα, τα οποία σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι προέρχονται από το «στύψιμο» των φορολογουμένων και την υ­ποχρηματοδότηση των κοινωνικών πολιτικών.

Καθώς τα υπερπλεονάσματα του 2022 και του 2023 πήγαν για πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους, θεωρείται ότι μάλλον εκεί θα καταλήξει και ένα πολύ μεγάλο μέρος του φετινού πλεονάσματος.
Η κυβέρνηση το έχει αποφασίσει και ταυτόχρονα έχει βρει και το «άλλοθι» για να απορρίψει πιέσεις και προτάσεις για διάθεση μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος σε μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, των μικρών – μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ.:

Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε ήδη να προϊδεάσει, λέγοντας ότι «το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν το επιτρέπει». Δηλαδή, ο κόσμος δεν έχει τίποτα να περιμένει από το πλεόνασμα, καθώς θα πάει όλο στα δάνεια, από τα οποία πήρε μόνο ψίχουλα ο λαός. Και από εκείνα που πήρε για να αποκτήσει ένα κεραμίδι, του άρπαξαν το κεραμίδι και του άφησαν μόνο το δάνειο, που θα το χρωστάει σε όλη του τη ζωή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ