Πλακιωτάκης: Η προσχώρηση στην Ε.Ε. δεν χαρίζεται, είναι προϊόν κατάκτησης από τα υποψήφια κράτη – μέλη
Πλακιωτάκης: “Οφείλουμε με κάθε ευκαιρία να τονίζουμε την παράνομη κατοχή εδαφών της Κύπρου από την Τουρκία”
Κομβικό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την πολιτική διεύρυνσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης ανοίγοντας τις εργασίες της κοινής συνεδρίασης των Ειδικών Διαρκών κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων όπου εξετάστηκε η ανακοίνωση της Πολιτικής Διεύρυνσης της ΕΕ 2024 {COM (2024) 690 Final – 30.10.2024}.
Ο κ. Πλακιωτάκης από την θέση του προέδρου της κοινής συνεδρίασης υπογράμμισε πως στην παρούσα περίοδο των εξαιρετικά κρίσιμων και παγκόσμιων εξελίξεων “οι συνέπειες της διεύρυνσης ξεπερνούν, ίσως κατά πολύ, τα στενά όρια της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ενωσιακού οικοδομήματος και αγγίζουν αποφάσεις ευρύτερου γεωπολιτικού χαρακτήρα” σημειώνοντας πως 70 έτη από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου “η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με επιθετικό πόλεμο στο ηπειρωτικό της έδαφος”.
Παράλληλα, ανέφερε προς τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας πως “Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και πενήντα χρόνια από τη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας, την οποία οφείλουμε σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περίσταση να τονίζουμε αναδεικνύοντας την παρανομία της επέμβασης, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη να αναληφθεί κάθε ενέργεια που απαιτείται αφενός την επιστροφή των εδαφών στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου για μην επιτραπεί σε κανένα Κράτος ξανά να προσπαθήσει να δημιουργήσει γεωπολιτικά δεδομένα με την δύναμη των όπλων”
Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως η προσχώρηση στην Ε.Ε. “δεν χαρίζεται. Αντίθετα, είναι προϊόν κατάκτησης από τα υποψήφια Κράτη τα οποία καλούνται να αποδείξουν περίτρανα ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες υπόκεινται για την υλοποίηση του στόχου τους αποτελούν τελικά την ισχυρότερη απόδειξη της ακλόνητης πεποίθησης και δέσμευσής τους ότι είναι ικανά να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη με βάση τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης” ενώ πρόσθεσε ότι η διεύρυνση δεν είναι απλώς μια επέκταση· “και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αγώνας δρόμου για την επέκταση των συνόρων, αλλά ως αμοιβαία δέσμευση για κοινές αξίες και πρότυπα”.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σημείωσε πως η Ελλάδα προσέρχεται στην συζήτηση της διεύρυνσης με ξεκάθαρες θέσεις, ιδιαίτερα “για το μέρος που αφορά στην υποστήριξη της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, κατανοώντας ότι η ένταξη των γειτονικών χωρών αποτελεί εχέγγυο σταθερότητας για την περιοχή και, συνεπώς, είναι προς το εθνικό της συμφέρον”.
“Στην παρούσα περίοδο των εξαιρετικά κρίσιμων εξελίξεων τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο, οι συνέπειες της διεύρυνσης ξεπερνούν, ίσως κατά πολύ, τα στενά όρια της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ενωσιακού οικοδομήματος και αγγίζουν αποφάσεις ευρύτερου γεωπολιτικού χαρακτήρα που παρόμοιές τους έχουμε να δούμε από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου” τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Πλακιωτάκης.
Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
- Και Χουάντσο και Ματίας!
- Κ. Νοτοπούλου: «Ψηφιακή έρημος» η Ελλάδα για τα Άτομα με Αναπηρίες
- Κρίσιμη η νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο: Συνάντηση Μητσοτάκη με Σίσι
- Αναμονή για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
- Δεν έχει βγάλει ακόμη το ΕΣΡ απόφαση…
- Δεν φορολογεί τις πολυεθνικές της επικοινωνίας η Κυβέρνηση!
- Συναυλίες Κλασικής Μουσικής στην ΕΡΤ3
- Γιορτάζουμε Αυτούς, χωρίς Αυτούς…
- Μ. Κουρής: Ο παλιός χρόνος έφυγε, αλλά τα προβλήματα τα άφησε εδώ
- ΕΣΗΕΑ: Κανένας συμβασιούχος να μην χάσει τη δουλειά του στον ΑΘΗΝΑ 9,84