Ο Κούνδουρος ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ

Ο Κούνδουρος ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ

Η παραίτηση του Ρούσσου Κούνδουρου, ενός διπλωμάτη με μακρά πορεία και γνωστή επαγγελματική επάρκεια, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Αμέσως, σε μια επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα, «διπλωματικές πηγές» επιχείρησαν να τον απαξιώσουν, αποκαλύπτοντας αυτό που σε όλους είναι γνωστό: Ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης θα συνταξιοδοτείτο στο τέλος του χρόνου και δεν προσκλήθηκε στη διευρυμένη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν, καθώς κλήθηκε ο κ. Φρυγανάς, ο οποίος και θα τον αντικαταστήσει.

Όμως, ο Ρούσσος Κούνδουρος έθεσε μια σειρά ζητημάτων. Κυρίως, ανέδειξε ότι το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί με «ΙΧ» εξωτερική πολιτική. Καθ’ όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών για την κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων Διευθύνσεων και των στελεχών της Διπλωματικής Υπηρεσίας και της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία και καλά επεξεργασμένη στάση εν όψει των συνομιλιών. Αυτό οδηγεί σε πλήρη ευτελισμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας και, κυρίως, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το ποιος χαράσσει και ασκεί την εξωτερική πολιτική χωρίς να ανατρέχει στην «ιστορική μνήμη και συνείδηση» της ελληνικής διπλωματίας.

Ο Ρούσσος Κούνδουρος μπορεί να συνταξιοδοτούνταν σε δύο μήνες, αλλά ήταν αυτός που είχε χειριστεί τα ελληνοτουρκικά σε υπηρεσιακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια και, συνεπώς, ήταν απαραίτητη η παρουσία του στη συνάντηση. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, πάντως, να δημοσιοποιηθεί κάποια στιγμή και το υπηρεσιακό έγγραφο που απέστειλε πριν από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, με προτάσεις και επιφυλάξεις για τον εν εξελίξει διάλογο αλλά και για τις παγίδες που μπορεί να στηθούν από τουρκικής πλευράς. Προφανώς, αυτό το υπηρεσιακό έγγραφο είναι που ενόχλησε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, οδηγώντας στον αποκλεισμό του από τη συνάντηση.

Πέραν της παραίτησης του υψηλόβαθμου στελέχους της Διπλωματικής Υπηρεσίας, θα επισημάνουμε και το εξής: Δεν είναι δυνατόν, σε τόσο κρίσιμες και τόσο ευαίσθητες συναντήσεις, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, ασκώντας στην πράξη μυστική διπλωματία, να προσέρχονται μόνοι τους, χωρίς καν έναν πρακτικογράφο. Έτσι, ο καθένας μπορεί να παρουσιάζει ό,τι θέλει την επόμενη ημέρα για το περιεχόμενο και την πρόοδο ή το αδιέξοδο των συνομιλιών, ταΐζοντας την κοινή γνώμη με ψευδείς εντυπώσεις.

Οφείλουμε όμως να προειδοποιήσουμε τη Βασιλίσσης Σοφίας ότι ο Χακάν Φιντάν, λόγω και της προϋπηρεσίας του στη ΜΙΤ, δεν προσέρχεται στις συναντήσεις… ακαλωδίωτος! Ό,τι έχει ειπωθεί εκεί, όπου δήθεν η μη παρουσία τρίτων προσφέρει ελευθερία έκφρασης θέσεων και ακόμη και θεωρητικών συζητήσεων για το πού μπορεί να υποχωρήσει κάθε πλευρά, θα είναι καταγεγραμμένο από τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει η ΜΙΤ. Και όταν έρθει η ώρα ή όταν χρειαστεί, όλα αυτά θα αρχίσουν να διαρρέουν…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ