Η πληροφορία της εβδομάδας

Η πληροφορία της εβδομάδας

Πριν από… μερικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων πληροφορηθήκαμε ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε…

Το… νέο ανακοινώθηκε από τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και σύμβουλο της K.Group, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 σχετικά με την έγκριση του πυρηνικού δόγματος από τον ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, μετά τα χτυπήματα με πυραύλους των Ουκρανών κατά ρωσικών στόχων.

«Κατά τη γνώμη μου, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει, διότι βλέπουμε δύο μπλοκ κρατών να ανταγωνίζονται σε “θερμά” μέτωπα, όπως είναι η Ουκρανία και το Ισραήλ, αλλά και σε μέτωπο που έχει τα χαρακτηριστικά της χαμηλής έντασης σύγκρουσης στον Ειρηνικό. Το μπλοκ στην Ουκρανία είναι η Ρωσία με τις χώρες που τη βοηθάνε: Κίνα, Β. Κορέα, Ιράν με τεχνολογία, μέσα και προσωπικό. Το μπλοκ στο Ισραήλ είναι οι ΗΠΑ και το ΗΒ και στο μέτωπο του Ειρηνικού έχουμε τη σύγκρουση χαμηλής έντασης, όπου η Κίνα προσπαθεί να διεκδικήσει ζωτικό χώρο στη Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι «ούτε ο Β’ ούτε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ονομάστηκαν παγκόσμιοι όταν επί παραδείγματι η Γερμανία εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία ή διαμέλισε την Πολωνία μαζί με τη Σοβιετική Ένωση», παίρνοντας κυριολεκτικά την… μπουκιά από το στόμα του ιστορικού του μέλλοντος.

Το… γύρισμα ενός παράλληλου σύμπαντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται στις 2 Απριλίου (και στην Ελλάδα), αλλά η Τουρκία έχει καθιερώσει κατά τον μήνα Νοέμβριο την Παγκόσμια Εβδομάδα Παιδικού Βιβλίου, ακολουθώντας την πάγια τακτική της να… μην ακολουθεί κανέναν (ως πρώην και… εν δυνάμει αυτοκρατορία).
Οι… συντεταγμένοι της στην Ελλάδα, λοιπόν, βρήκαν την ευκαιρία να διοργανώσουν εκδηλώσεις ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Κορανίου, που γίνονται από τον ψευδομουφτή στην Κομοτηνή.

Πιστοί στην… παράλληλη πραγματικότητα που διαμορφώνουν με επιμονή και υπομονή τα τελευταία χρόνια – υπό την καθοδήγηση (και χρηματοδότηση) της DIYANET και με στόχο τη διάδοση του πολιτικού Ισλάμ σε περιοχές στη Ροδόπη και στον Έβρο.

Οι διοργανωτές πραγματοποίησαν εκδήλωση υπό τον εύγλωττο τίτλο «Διαβάζουμε, μαθαίνουμε, ελάτε, παιδιά, συναντιόμαστε στο τζαμί» αλλά και τη δράση «Τι χρώμα είναι το ποτήρι σου», όπου τα παιδιά, με τη χρήση ηλεκτρονικών πολυμέσων, είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν βιβλία του τύπου «Το τζαμί μου έχει πολλά σχήματα», ώστε να μάθουν και να ευαισθητοποιηθούν για τους θρησκευτικούς χώρους, που αποτελούν και χρησιμοποιούνται από τους εκπροσώπους του καθεστώτος… ως πεδίο και εργαλείο ακραιφνούς προπαγάνδας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δράση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας (ΣΕΜ), που μέσα στην εβδομάδα που πέρασε διοργάνωσε –σε συνεργασία με το «γκριζόλυκο» DEB– κλειστές εκδηλώσεις (δηλαδή, στην τουρκική γλώσσα) για θέματα που σχετίζονται με εκπαίδευση, ειδική αγωγή και λογοθεραπεία…
Είναι ενδεικτικό ότι οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν ενώ η Περιφέρεια έτρεχε, το ίδιο διάστημα, την Εβδομάδα Υγείας…

Όμως, ο πρόεδρος του ΣΕΜ και μέλος του φασιστικού κόμματος, Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος τυχαίνει να είναι και… ιατρός σε δημόσια δομή υγείας της περιοχής μας, πρόκρινε τη δική τους εκδήλωση…

Η… εσωστρέφεια έχει, φυσικά, την εξήγησή της: Περιχαράκωση και αποξένωση των νέων (οι εκδηλώσεις απευθύνονταν σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου), συστηματική καλλιέργεια παράλληλων δομών σε υγεία και εκπαίδευση και, ταυτόχρονα, προώθηση μιας… περιφρονητικής στάσης απέναντι στις υπάρχουσες, νόμιμες δομές του ελληνικού κράτους.
Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, υπάρχει και μία ακόμη πτυχή που πρέπει να αναλυθεί και αφορά την προσπάθεια που κάνει το «καθεστώς» να κρατήσει τη μειονότητα σε ένα… παλιακό περιβάλλον –με αγκυλώσεις που το ίδιο καλλιεργεί–, ώστε ζητήματα όπως, π.χ., οι μαθησιακές δυσκολίες να αποτελούν ταμπού.

Θα είχαν, μάλλον, αφαιρεθεί…

Το κλίμα δεν φαίνεται να ήταν… το μόνο θέμα που απασχόλησε τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, βάσει και των αποτελεσμάτων της… Από την άλλη, η επιλογή της διεξαγωγής της COP29 (όπως είναι γνωστή) στο Αζερμπαϊτζάν έδωσε την ευκαιρία να αναδειχθεί το… ζήτημα στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Όπως είναι γνωστό, στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, στην οποία επικράτησε, οδηγώντας στον αφοπλισμό των δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αρτσάχ και στην «έξοδο» των Αρμενίων από την περιοχή.

Ένα κείμενο καλεί την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα και τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία εγκρίθηκαν μετά τον Μάιο του 2021, και περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:
1. Την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των αρμένιων αιχμαλώτων πολέμου, ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται παράνομα στο Μπακού, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο – Καραμπάχ).
2. Τη διασφάλιση της προστασίας της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο – Καραμπάχ), συμπεριλαμβανομένων των χατσκάρ (σταυρόπετρων) των μοναστηριών, αποτρέποντας την προσπάθεια αναθεωρητισμού και διαστρέβλωσης της ιστορίας από τις αζερικές αρχές.
3. Την παύση των απειλών και επιθέσεων κατά της Δημοκρατίας της Αρμενίας και την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τα κατεχόμενα εδάφη της Αρμενίας.
Συνολικά 52 ευρωβουλευτές υπέγραψαν τη συγκεκριμένη δήλωση.

Ανάμεσά τους, 12 από τους 21 έλληνες ευρωβουλευτές καθώς και 4 Κύπριοι. Αυτοί είναι οι Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης, Σάκης Αρναούτογλου (ΠΑΣΟΚ), Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς, Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ), Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ), Φράγκος Εμμανουήλ, Γαλάτω Αλεξανδράκη (Ελληνική Λύση), Νίκος Αναδιώτης (Νίκη), Μαρία Ζαχαρία (Πλεύση Ελευθερίας).
Από την Κύπρο, οι υπογραφές έρχονται από τους Λουκά Φουρλά, Κώστα Μαυρίδη, Γεάδη Γεάδη και Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Όπως φαίνεται, η μεγάλη… διαρροή ήρθε από την ομάδα της ΝΔ, καθώς σχεδόν… σύσσωμη δεν υπέγραψε –άρα, δεν στήριξε– τη δήλωση. Και αυτό προκαλεί έκπληξη, αλλά κυρίως μεγάλη δυσαρέσκεια. Και ίσως και μια κάποια ανασφάλεια αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι συγκεκριμένοι ευρωβουλευτές τη θέση τους –αν μη τι άλλο– στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους 12 έλληνες και 4 κύπριους ευρωβουλευτές «που υποστήριξαν τη δήλωση και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών».

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ