Λ. Λιακάκος στο “Π”: Επανεκλογή Τραμπ: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ και το καμπανάκι για την Ευρώπη

Λ. Λιακάκος στο “Π”: Επανεκλογή Τραμπ: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τη Δημοκρατία στις ΗΠΑ και το καμπανάκι για την Ευρώπη

Του
ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Διδάκτορος Διεθνούς Δικαίου


Οι πρόσφατες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώθηκαν με ένα καθαρό και αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα, αποσοβώντας κατά αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε κλιμάκωση. Ο νεοεκλεγείς και πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε σαρωτική νίκη, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε εκλεκτορικό επίπεδο, κατακτώντας όλες τις προεκλογικά αμφίρροπες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, εξασφάλισε τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά περίπου 4,5 εκατομμυρίων ψήφων έναντι της αντιπάλου του, αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Πλέον, έχουν περάσει υπό τον έλεγχό του και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, ήτοι η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς τελεί υπό την επιρροή του και το Ανώτατο Δικαστήριο (SCOTUS) των ΗΠΑ. Η παραπάνω εξέλιξη, ωστόσο, εγείρει σοβαρές ανησυχίες, καθώς σε μια Δημοκρατία ο έλεγχος και η ισορροπία των εξουσιών αποτελούν θεμελιώδη αρχή για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος. Το γεγονός αυτό συνιστά μεγάλο στοίχημα τόσο για τη δημοκρατική παράδοση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και για την επικείμενη διαχείριση της πρωτοφανούς συσσωρευμένης δύναμης από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Υπό το φως των παραπάνω, ο κ. Τραμπ, έχοντας ήδη υπηρετήσει μία θητεία, διαθέτει εφεξής την εμπειρία και τη νομιμοποίηση να εκμεταλλευθεί την ιστορική ευκαιρία που του παρουσιάζεται να γεφυρώσει το χάσμα σε έναν βαθιά τραυματισμένο λαό. Ο διχαστικός και συχνά τοξικός λόγος που χρησιμοποιούσε κατά το παρελθόν είχε σκοπό την επιτυχημένη από άποψη στρατηγικής συσπείρωση και την επέκταση ενός συμπαγούς πλειοψηφικού μετώπου πολιτών που αισθάνονταν περιθωριοποιημένοι – μια δυσαρέσκεια που σιγόβραζε επί δεκαετίες και αναδείχθηκε στην οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στην προηγούμενη διακυβέρνησή του, η πόλωση αυξήθηκε, ενισχύοντας το κίνημα «Make America Great Again» (MAGA). Το αποτέλεσμα του έντονου διχασμού ήταν η ριζοσπαστικοποίηση των πολιτών στα άκρα, πλήττοντας τα θεμέλια της Δημοκρατίας στην ηγέτιδα δύναμη του Δυτικού Κόσμου. Το παραπάνω αναδείχθηκε, άλλωστε, και από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 με την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Στη νέα θητεία του, ο κ. Τραμπ οφείλει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των ζωτικών μακροχρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν την υπερδύναμη, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την υστεροφημία του, καθώς το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει τη διεκδίκηση τρίτης θητείας. Έχει την ευχέρεια να προβεί σε όλες τις διορθώσεις των λαθών του παρελθόντος, προωθώντας παράλληλα την εσωτερική ενότητα σε έναν κατακερματισμένο κοινωνικό ιστό. Η διελκυστίνδα ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους στο εσωτερικό των ΗΠΑ επιτάσσει τη γεφύρωσή τους, ώστε η σύγχρονη Δύση να μην απολέσει οριστικά τον πρωτεύοντα ρόλο στα ζητήματα του πλανήτη. Επιβάλλεται, λοιπόν, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ να αντιληφθεί το σοβαρότατο διακύβευμα και να λειτουργήσει ενωτικά, επουλώνοντας τα βαριά τραύματα της βαθύτατα διαιρεμένης αμερικανικής κοινωνίας. Εξάλλου, «αρχή άνδρα δείκνυσι», όπως σοφά υποστήριζαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αμερικανοί πολίτες εξέφρασαν με την ψήφο τους την ανησυχία τους για καίρια ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η μετανάστευση και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα συγκεκριμένα θέματα ταλανίζουν έντονα και την αδύναμη ηγεσία της Ευρώπης, στην οποία η ανάπτυξη του ΑΕΠ εμφανίζεται πέντε φορές χαμηλότερη από των ΗΠΑ. Είναι επιτακτική ανάγκη η «Γηραιά Ήπειρος» να αντλήσει τα διδάγματα των τρεχουσών εξελίξεων και να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: facebook.com/DonaldTrump


Σχολιάστε εδώ