Κινήσεις βουλευτών της ΝΔ για τα εθνικά
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Επισήμως, στην κυβέρνηση ξεκόβουν κάθε διαφορετική θέση για τη σχέση με την Τουρκία σχετικά με το Αιγαίο. Η μόνιμη εθνική θέση είναι ότι δεν κουβεντιάζουμε τίποτα αν πάμε στη Χάγη, παρά υφαλοκρηπίδα η ΑΟΖ.
Στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης παρατηρείται, όμως, μια υποβόσκουσα ένταση, δυσανάλογη των «ήρεμων νερών» που διακηρύττει το Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε, μέσω θυλάκων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πριν από τη διαγραφή Σαμαρά, να τεστάρει τα αντανακλαστικά, για να εκτιμήσει το μέγεθος των αντιδράσεων σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί η προσφυγή στη Χάγη με βάση τα 6 ναυτικά μίλια.
Οι σκληρές απαντήσεις της άλλης πλευράς προκάλεσαν προβληματισμό.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν, έμμεσα και άτυπα, ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να χαράξει την εξωτερική πολιτική με βάση τις επιθυμίες των πρώην πρωθυπουργών.
Υπογραμμίζουν, δε, συνεχώς ότι είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί σε περίπτωση που αμφισβητηθούν οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης.
Το Μαξίμου –μέσω διαύλων– προειδοποιεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία εκδηλωθεί ανταρσία για τα εθνικά θέματα η προσφυγή σε εκλογές θα είναι άμεση, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Είναι αλήθεια ότι τα θέματα εθνικής φύσεως είναι άρρηκτα συνυφασμένα με τον πυρήνα της κεντροδεξιάς παράταξης.
Αν, σε μια κρίση από αυτές που, κυρίως, σε διπλωματικό επίπεδο δημιουργεί συχνά πυκνά η Τουρκία, η ερμηνεία που θα δοθεί δεν ικανοποιεί, όσο δυνατή και να είναι η κυβερνώσα πλειοψηφία, οι διαφωνούντες θα εκφραστούν.
Κάποιοι, σκεπτόμενοι συνωμοσιολογικά –πολιτικά–, θεωρούν ότι μια κρίση για τα εθνικά θέματα, που θα ξεκινάει από το εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, μπορεί να ανακόψει το πολιτικό κύμα ενίσχυσης των διαφόρων κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ. Ποιος, όμως, προεξοφλεί τη μη αυτονόμηση όσων θα διαφωνήσουν;
Οι αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, μέσω κομβικών στελεχών στον στενό πυρήνα άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής, είναι θρυαλλίδα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Αν στον επόμενο ανασχηματισμό –όταν γίνει– τα λάθη δεν διορθωθούν, πολλοί θα εκπλαγούν δυσάρεστα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ