Αρχηγός ΓΕΑ Γαλλίας Vaujour: Οι φρεγάτες μας υστερούν σε οπλισμό έναντι των ελληνικών Belharra

Αρχηγός ΓΕΑ Γαλλίας Vaujour: Οι φρεγάτες μας υστερούν σε οπλισμό έναντι των ελληνικών Belharra

Σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που παρήγγειλε η Ελλάδα, οι φρεγάτες άμυνας και επέμβασης [FDI] που προορίζονται για το Γαλλικό Ναυτικό θα είναι λιγότερο οπλισμένες…, αναφέρει ο Γάλλος ναύαρχος Νικολά Βοζούρ Σε ακρόαση στη γαλλική Γερουσία που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες.

Το εξειδικευμένο περιοδικό Zone Militaire, επικαλούμενο τον ίδιο τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αμυνας της Γαλλίας αναφέρει πως η ελληνική IDF θα μπορεί να αναπτύξει 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet MM40 Block 3C, 32 πυραύλους εδάφους-αέρος Aster 15/30, έναν πυργίσκο 76 mm, ένα σύστημα RAM και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20 mm. Επιπλέον, θα εξοπλιστούν με δύο τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών. Τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να παραγγείλει μια τέταρτη μονάδα, η Αθήνα έθεσε τη δυνατότητα να εξοπλίσει τρεις με ναυτικούς πυραύλους κρουζ [MdCN].

Όσον αφορά τις γαλλικές Belharra που αναμένεται για το Γαλλικό Ναυτικό, θα έχει μόνο 16 κυψέλες Sylver A50 για να πυροδοτήσει το Aster 30, 8 Exocet MM40, έναν πυργίσκο 76 mm, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20 mm και δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης το 2020, ο ναύαρχος Pierre Vandier, τότε Αρχηγός του Εθνικού Ναυτικού [CEMM], ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εξοπλίσει τις FDI με εκτοξευτές Sylver A70 προκειμένου να τους επιτρέψει να μεταφέρουν MdCN και, επομένως, να τους δώσουν « ικανότητες ισοδύναμες με αυτές της FREMM [φρεγάτα πολλαπλών αποστολών] όσον αφορά τη δράση προς την ξηρά».

«Εργάστηκα σε αυτό το πρόγραμμα όταν ήμουν αξιωματικός επιχειρησιακής συνοχής στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, τότε υπό την εξουσία του υπουργού Jean-Yves Le Drian. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί και αυτός είναι ένας από αυτούς», συνέχισε το CEMM. Μόνο, «εκ των υστέρων», πρόσθεσε, «η αρχική ανάγκη ήταν πολύ σχετική».

Ωστόσο, τα IDF είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η προσθήκη επιπλέον δυνατοτήτων σε αυτά. «Πήραμε την προφύλαξη να αφήσουμε χώρο για να προσθέσουμε συστήματα κάθετης εκτόξευσης εάν είναι απαραίτητο», υπογράμμισε ο ναύαρχος Vaujour. Αλλά, για άλλη μια φορά, όλα είναι θέμα μέσων…

«Δεν έχει προϋπολογιστεί προς το παρόν, αλλά θα μπορούσαμε να βάλουμε αυτό το θέμα ξανά στο τραπέζι τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμα ΑΞΕ ήταν απλωμένο μέχρι το 2032, γεγονός που δίνει χρόνο να το σκεφτούμε και να αποφασίσουμε», κατέληξε η CEMM σύμφωνα με το περιοδικό Zone Militaire.



Σχολιάστε εδώ