Ομιλία Θεανώς Φωτίου στη Βουλή: Να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος “γυναικοκτονία”, να καταργηθεί ο νόμος Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια. Δομές για κακοποιημένες γυναίκες σε όλους τους δήμους
Μιλώντας στην εκδήλωση της Βουλής για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά γυναικών η Θεανώ Φωτίου τόνισε: Για τη Νέα Αριστερά σήμερα είναι ημέρα αγώνα και αντίστασης σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο και μέρα ευθύνης για τις βουλεύτριες και τους βουλευτές μας για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία».
Η σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική, λεκτική ή έμπρακτη, φανερή η δυσδιάκριτη, στιγμιαία ή διαρκής βία κατά των γυναικών είναι άρρηκτα συνδεμένη με το φύλο, αποτυπώνει και αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας των ανδρών επί των γυναικών και τις διακρίσεις αιώνων. Αναπτύσσεται σε έδαφος ανισοτήτων, πατριαρχικών κοινωνιών και αντιλήψεων, φτώχειας, ανεργίας, εξαρτήσεων, σεξουαλικής ζήλειας ή πολιτιστικών και θρησκευτικών δογμάτων. Μάρτυρες και συχνά άμεσα θύματα βίας είναι τα ανήλικα παιδιά που μπορεί να μετατραπούν αργότερα σε θύτες.
Ακραία μορφή βίας είναι η γυναικοκτονία, η σεξιστική δολοφονία, ανεξάρτητα από τους λόγους που την προκαλούν. Η κυβέρνηση αρνείται να κατοχυρώσει νομικά τον όρο, ενώ χρησιμοποιεί τους όρους «παιδοκτονία», «αδελφοκτονία», «πατροκτονία» κλπ.
Βίντεο εδώ
Και στη γυναικοκτονία η Δικαιοσύνη συχνά είναι επιεικής. Όπως στην περίπτωση γυναικοκτόνου που σκηνοθέτησε την αυτοκτονία της συζύγου του αλλά καταδικάστηκε σε 8 μόλις χρόνια.
Δυστυχώς σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα, επικρατεί η πεποίθηση ότι οι γυναίκες ευθύνονται για τη βία που υφίστανται. Σε πρόσφατη έρευνα στη χώρα μας, 1 στους 3 άνδρες αμφισβητεί τις καταγγελίες των γυναικών, πάνω από 1 στους 3 πιστεύουν ότι οι γυναίκες φαντάζονται πράγματα ή υπερβάλλουν. 1 στους 5 θεωρεί ότι η γυναίκα ευθύνεται για τη βία που υφίσταται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ η πλειοψηφία των κακοποιητών είναι ελληνικής καταγωγής και το φαινόμενο δεν έχει ταξική διάσταση.
Τα καταγγελλόμενα περιστατικά σχεδόν διπλασιάστηκαν φέτος από πέρυσι, μεγάλη δυσπιστία όμως υπάρχει απέναντι στην αστυνομία και την ικανότητά της να προστατεύσει τις καταγγέλλουσες. Κι αυτό λόγω εγκληματικών λαθών, όπως στην περίπτωση της Κυριακής Γρίβα, αλλά και στη Μυτιλήνη, όπου η αστυνομία τηλεφώνησε μισή ώρα αφού η γυναίκα είχε πιέσει το panic button. Η πλειοψηφία των γυναικών που καταγγέλλουν δεν επιθυμεί panic button, θεωρώντας ότι είναι άχρηστο.
Τα νομικά συστήματα των περισσοτέρων χωρών, και της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν τους δράστες επιεικώς. Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να συμβιώνουν με τον κακοποιητή τους που κυκλοφορεί ελεύθερος παρά τις καταδίκες. Ο νόμος Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια, αναγκάζει γυναίκες να συναποφασίζουν με τους κακοποιητές τους, κακοποιούμενες εκ νέου ή δημιουργώντας προβλήματα στα παιδιά τους, όπως η 9χρονη χτες που αρνούνταν να πάει με τον πατέρα της και παρέμεινε επί ώρες στο αστυνομικό τμήμα.
Ως Νέα Αριστερά απαιτούμε να κατοχυρωθεί νομικά η γυναικοκτονία ως διακριτό έγκλημα. Να καταργηθεί ο άδικος νόμος Τσιάρα για τη συνεπιμέλεια. Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δομών άμεσης υποδοχής και μακροπρόθεσμης προστασίας των κακοποιημένων γυναικών σε όλους τους δήμους και μέτρα ενίσχυσής τους στη νέα τους ζωή.
Ως Νέα Αριστερά καλούμε όλες και όλους στη σημερινή συγκέντρωση, στις 19:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Είμαστε όλες εδώ για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.
- Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός το 2024 εντατικοποίησε και επέκτεινε το ανθρωπιστικό του έργο (video)
- Κ. Νοτοπούλου: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο κόστος στέγασης – Ουραγός στην αντιμετώπιση της φτώχειας
- Μ. Χαρακόπουλος με νέο πρέσβη Σερβίας: Ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο • Ισχυρή η φιλία Ελλάδος-Σερβίας
- Η Κατερίνα Δούκα στις “Συνδέσεις” της ΕΡΤ
- Κτηματολογικά: Δεσμεύσεις Κυρανάκη για τη Λέσβο
- Το κορυφαίο περιφερειακό σκάνδαλο
- Παράταση για το «Πόθεν Έσχες» ως τις 28 Φεβρουαρίου 2025
- Έλλειμμα για το ΑΠΕ το 2025
- Διαγωνισμός για τη διαμόρφωση των γραφείων στην ΕΡΤ
- Γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί την ενσωμάτωση της αντι-SLAPP Ευρωπαϊκής Οδηγίας;