ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Το μάζεμα της ελιάς

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Το μάζεμα της ελιάς

Το μάζεμα της ελιάς στην Ελλάδα πραγματοποιείται από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο.

Tο φθινόπωρο στην Ελλάδα οι αγροτικές ασχολίες κυριαρχούν και το μάζεμα της ελιάς αποτελεί βασική γεωργική εργασία προς το τέλος του φθινοπώρου με μακραίωνη παρουσία στη χώρα μας, μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγό χώρα, με πλούσια λαογραφική και ιστορική παράδοση.

Απέραντοι ελαιώνες και άπειρα λιοτρίβια που ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη φύση κυρίως με όλη τη διαδικασία της συγκομιδής και που σδε πολλά μέρη μπορεί να δει τις πανάρχαιες μεθόδους συλλογής της ελιάς.

Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, με σημαντικές καλλυντικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Πηγή πλούτου και εξουσίας, απο τις αρχαίες κοινωνίες πήγη έμπνευσης, τρόπαιο δόξης όπως όταν οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με τον κότινο, ένα απλό κλαδί ελιάς.

Σήμερα το ελληνικό ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί ακόμη στην καθημερινή ζωή των κατοίκων.



Σχολιάστε εδώ