Μ. Κρανίδης στο “Π”: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με παρεμβάσεις για τα ακίνητα

Μ. Κρανίδης στο “Π”: Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με παρεμβάσεις για τα ακίνητα

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc,
CEO Τεχνική Εταιρεία – Υπηρεσίες Μηχανικών, Διαχείριση Ακινήτων Krama Property,
Μέλους Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου
[email protected]


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιέχει αρκετές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία, στο εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις – κίνητρα, που όμως έχουν και αρκετούς αναίτιους περιορισμούς:

1.Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα έως 120 τ.μ. που θα νοικιαστούν με συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης και τα οποία προηγουμένως δηλώνονταν ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.

2.Διπλασιασμός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, πλημμύρα).

3.Παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2026 της αναστολής επιβολής φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων.

4.Θέσπιση νέου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για τουριστικά καταλύματα, ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 έως 15 ευρώ, ανάλογα με το ακίνητο και την εποχή.

5.Αναστολή διάθεσης νέων κατοικιών στην 1η, 2η και 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων για βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος.

6.Προώθηση των διαδικασιών για τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων υπό τη μορφή δανείου προκειμένου να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες πρώτης κατοικίας και ενεργειακής αναβάθμισης ιδιοκτησιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

7.Αύξηση της επιδότησης επισκευής κατοικιών του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και αναδρομική εφαρμογή της. Συγκεκριμένα, η επιδότηση αυξάνεται μέχρι του ποσού των 13.500 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα για τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται πλέον στο 60% των συνολικών δαπανών από το 40% σήμερα.

Ας δούμε, όμως, και ορισμένες παρατηρήσεις – προτάσεις που θέσαμε από την ΠΟΜΙΔΑ:

1.Να μειωθεί το χρονικό όριο που θα πρέπει να είναι κενά τα ακίνητα προκειμένου να κερδίσουν την τριετή φοροαπαλλαγή εάν διατεθούν σε μακροχρόνια μίσθωση και να καταργηθεί για όσα ακίνητα ήταν σε βραχυχρόνια μίσθωση πριν από την πρωθυπουργική εξαγγελία του μέτρου.

2.Να αφορά η 36μηνη φοροαπαλλαγή το ακίνητο και όχι τον αρχικό συγκεκριμένο ενοικιαστή. Να παραμένει, δηλαδή, σε ισχύ ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή ενοικιαστή για οποιονδήποτε λόγο εντός της τριετίας. Επίσης, να περιλαμβάνονται στο κίνητρο απαλλαγής φόρου και τα μη κερδοσκοπικά και λοιπά κοινωνικά νομικά πρόσωπα, όπως ιδρύματα, σωματεία κ.λπ.

3.Να διπλασιαστούν τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ στο 40% και στο 20% για τις κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ευρώ, ώστε η μείωση να αποτελέσει πραγματικά δελεαστικό κίνητρο για την ασφάλισή τους, η οποία σύντομα θα αποδώσει πολλαπλάσια φορολογικά έσοδα.

4.Να αποσυρθεί η διάταξη για το τέλος ανθεκτικότητας και να επανεξετασθούν εξαρχής οι αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση, αν μας ενδιαφέρει η «ανθεκτικότητα» και της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και του τουρισμού της χώρας μας. Το τέλος αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συναρτηθεί με την τιμή ενοικίασης του καταλύματος, αν δεν θέλουμε να αποτελέσει την αρχή του «τέλους» της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

5.Να διευρυνθούν τα κριτήρια για τα κενά ακίνητα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ειδικά ως προς τον περιορισμό να είναι κενά για 3 έτη βάσει του Ε2.

Αναμφίβολα, οι μειώσεις των επιβαρύνσεων και η αύξηση των ποσοστών επιδότησης είναι θετικά μέτρα, αλλά δεν θα πρέπει να συνοδεύονται από περιοριστικές παραμέτρους γιατί έτσι χάνεται η κοινωνική επιρροή. Ειδικά η μείωση σε λογικά ποσοστά των βαρύτατων φορολογικών συντελεστών της κλίμακας των μισθωμάτων –μια από τις κύριες αιτίες της αύξησης των ενοικίων–, την οποία αιτείται το κίνημα των ιδιοκτητών, θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα και θα συμβάλει στην αύξηση της προσφοράς ακινήτων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ