Χάνουν τα εξάμηνα οι φοιτητές του ΠΑΔΑ γιατί δεν μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση
–Αποκαλυπτική ερώτηση-καταγγελία βουλευτών του ΚΚΕ
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Ένα από τα πλέον σημαντικά εκπαιδευτικά τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι εκείνο της Μαιευτικής, το οποίο, σε μια χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, μπορεί στο μέλλον να αποβεί κομβικό.
Το πρόγραμμα σπουδών προβλέπει, και πολύ σωστά θα λέγαμε, πρακτική άσκηση διάρκειας 21 εβδομάδων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή στο επόμενο εξάμηνο. Μέχρι πρότινος, η εργασία στα νοσοκομεία, για την πρακτική τους, ήταν αμειβόμενη, δηλαδή την επιδοτούσε το κράτος, γι’ αυτό και έβρισκαν μαιευτήρια για να τους προσλάβουν. Τώρα όμως έπαψαν να επιδοτούνται οι πρακτικές από το κράτος, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μη βρίσκουν εύκολα θέσεις για να συμπληρώσουν τις ώρες της πρακτικής άσκησης και να χάνουν τα εξάμηνα το ένα πίσω από το άλλο. Έτσι, κάποιοι φοιτητές, για να μη χάνουν τα χρόνια τους, μετακομίζουν στην επαρχία για να κάνουν την πρακτική τους σε νοσοκομεία που βρίσκονται εκτός Αττικής.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και, αν η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τις επιδοτήσεις για τους φοιτητές που κάνουν πρακτική άσκηση, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με ερώτησή προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Χρήστος Τσοκάνης, Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Λιάνα Κανέλλη, Αφροδίτη Κτενά και Διαμάντω Μανωλάκου, οι οποίοι περιέγραψαν το μαρτύριο των παιδιών ως εξής:
«Αρχικά πολλοί φοιτητές δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν ένα από τα εργαστήρια-αλυσίδα του ΣΤ’ εξαμήνου (Μαιευτική Φροντίδα Τοκετού Υψηλού Κινδύνου), διότι οι θέσεις που άνοιξαν στα νοσοκομεία ήταν λιγοστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν στην πρακτική άσκηση στο εξάμηνο που ορίζεται από το τμήμα. Έτσι χάθηκε τουλάχιστον (1) ένα εξάμηνο.
Μέχρι την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024 η πρακτική άσκηση αμειβόταν μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, το οποίο έκτοτε δεν προβλέπεται. Έτσι, αναγκάστηκαν να δηλώσουν πρακτική άσκηση –υποχρεωτική για την λήψη πτυχίου– σε ένα πλαίσιο που εργάζονται σε πλήρες ωράριο σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, απλήρωτες/οι και χωρίς ασφάλιση. Ταυτόχρονα, οι θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι ελάχιστες σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων για πρακτική.
Συγκεκριμένα, οι θέσεις είναι περίπου 30 για περισσότερους από 80 υποψήφιους/ες φοιτητές/τριες. Αυτό έχει ως συνέπεια για πολλούς/πολλές, για να μπορέσουν να πάρουν το πτυχίο τους, να αναγκάζονται να δηλώσουν πρακτική στα νοσοκομεία άλλων πόλεων, εκτός Αττικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σοβαρή οικονομική τους επιβάρυνση. Ενώ, περίπου 20 φοιτητές/τριες μένουν τελικά εκτός πρακτικής άσκησης, διότι επιθυμούν μόνο την Αττική, καθώς είναι η πόλη που σπουδάζουν, νοικιάζουν ήδη ένα σπίτι κ.λπ. και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε άλλη πόλη».
Μετά από αυτά, οι βουλευτές ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος και την αποκατάσταση της ομαλότητας για τους φοιτητές της Μαιευτικής.
Βέβαια αν η ηγεσία του ΠΑΔΑ είχε ασχοληθεί με το θέμα, αν πίεζε, αν ενδιαφερόταν για τους φοιτητές, θα είχε κάνει ενέργειες, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, για να μη χάνουν τα παιδιά τις χρονιές. Όταν, όμως, νοιάζεται μόνο για τα ξενοδοχεία και ο πρύτανης κάνει αγώνα για να μη χάσει τη θέση του, ποιος θα ασχοληθεί με τους φοιτητές;
Το ΠΑΔΑ όμως έχει και άλλα θέματα, τα οποία θα αποκαλυφθούν σιγά σιγά. Οι φοιτητές και τα υπόλοιπα που έχουν βγει μέχρι σήμερα στον αέρα ίσως αποδειχθούν απλά λεπτομέρειες… Έχει πολλές… πράξεις αυτό το έργο.
Ανέκρουσε πρύμναν
Την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας πληροφορηθήκαμε ότι τελικά ο κ. Καλδής, μετά τις διαδοχικές αρνήσεις του Συμβουλίου Διοίκησης να εγκρίνει εξωφρενικές δαπάνες –κάτι που επιβεβαιώθηκε και στη μαραθώνια συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης–, έκανε πίσω και δεσμεύτηκε να φέρει νέα πρόταση, με σαφώς πιο μειωμένες δαπάνες. Δήλωσε, μάλιστα, ότι δεν θα αγοραστούν νέα γραφεία αλλά θα μεταφερθούν τα ήδη υπάρχοντα.
Δηλαδή, για να γίνει το αυτονόητο έπρεπε να προηγηθεί ολόκληρη φασαρία. Αν με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί και το Πανεπιστήμιο, καήκαμε…
Μετά το υπερτιμημένο ξενοδοχείο, τα υπερτιμημένα έπιπλα
Φαίνεται πως έχει… ροπή στα υπερτιμημένα είδη, είτε για ξενοδοχεία πρόκειται είτε για έπιπλα, ο πρύτανης του ΠΑΔΑ κ. Καλδής.
Όπως ανέφερε η «Εφημερίδα των Συντακτών» την περασμένη Τετάρτη, έφερε πρόταση στο Συμβούλιο Διοίκησης για την προμήθεια επίπλων και εξοπλισμού στο νέο κτίριο του Πανεπιστημίου, με… εξωπραγματικές τιμές.
Όταν τις είδαν τα μέλη του Συμβουλίου κόντεψαν να πάθουν… εγκεφαλικό και φυσικά του ξεκαθάρισαν ότι αυτές οι τιμές δεν περνάνε. Ο πρύτανης επέμενε, αλλά, επειδή έχει απωλέσει προ πολλού την πλειοψηφία και παραμένει στη θέση του με απόφαση δικαστηρίου, για να μη μείνει το νέο κτίριο χωρίς έπιπλα, αναγκάστηκε να ζητήσει από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης νέα πρόταση με λογικές τιμές. Ουσιαστικά ομολόγησε, έστω και έμμεσα, ότι είχε επιλέξει έπιπλα για… ανάκτορο και όχι για εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Η νέα πρόταση, ενώ είναι η ίδια στο ύψος της δαπάνης, που φτάνει στο 1,5 εκατ. ευρώ, έχει περιορίσει κατά πολύ τις δαπάνες για έπιπλα προς όφελος των δαπανών για οπτικοακουστικά μέσα, κομπιούτερ, διάφορα αλλά ηλεκτρονικά όργανα και μέσα κ.λπ. Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι στην αρχική πρόταση για γραφείο του πρύτανη είχε προβλεπόταν ποσό της τάξεως των 14.247,6 ευρώ, ενώ η νεότερη προβλέπει μόνο 2.480 ευρώ.
Σ.Σ.: Αλήθεια, το γραφείο των 14.247 ευρώ από τι θα ήταν φτιαγμένο, από χρυσάφι; Και γιατί θα πρέπει ο κ. πρύτανης να έχει ένα τόσο ακριβό γραφείο; Στο σπίτι του, που το πληρώνει ο ίδιος, τι γραφείο έχει, άραγε; Δεν θα έβλαπτε λίγο περισσότερος σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, και μάλιστα σε εποχές που οι μισοί Έλληνες λιμοκτονούν και οι άλλοι μισοί κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ