Θεανώ Φωτίου για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό: Η  πολιτική των κυβερνήσεων Μητσοτάκη επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα – Αλλοίμονο στους νέους όσο παραμένει!

Θεανώ Φωτίου για Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό: Η πολιτική των κυβερνήσεων Μητσοτάκη επιδεινώνει το δημογραφικό πρόβλημα – Αλλοίμονο στους νέους όσο παραμένει!

Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της ειδικής διαρκούς επιτροπής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και της ειδικής διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, αναφέρθηκε αρχικά στην πραγματική εικόνα. Κάλεσε την Υπουργό να ρωτήσει όποια νέα θέλει, αν μπορεί να κάνει οικογένεια ή έχει γυρίσει στο σπίτι των γονιών της, αν έχει σταθερή δουλειά και αν τα βγάζει πέρα με το μισθό της. Την κάλεσε να ρωτήσει τις αναπληρώτριες καθηγήτριες που θηλάζουν πώς θα γυρίσουν στη δουλειά τους αύριο γιατί η κυβέρνηση αρνείται την ισοτιμία τους στην μητρότητα. Δυστυχώς η εισήγηση της Υπουργού για το δημογραφικό δεν στάλθηκε στις αρμόδιες επιτροπές ούτε κλήθηκαν τα κόμματα σε διαβούλευση.

Είναι γνωστό ότι η επιδείνωση του δημογραφικού εξαρτάται από τρεις παράγοντες, την αύξηση της υπογεννητικότητας, την αύξηση θανάτων (λόγω γήρανσης) και το αρνητικό ισοζύγιο μεταναστευτικών εισροών και εκροών. Και στους τρεις αυτούς παράγοντες η κυβέρνηση  επί 5 χρόνια φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό ακριβώς, ενώ το 2011 έως και το 2024 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειωνόταν κατά 76.000 χιλιάδες το χρόνο, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι την επόμενη 30-ετία θα μειώνεται με μέσο ρυθμό 84.000 χιλιάδες το χρόνο.

Ο απολογισμός μέχρι σήμερα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αρνητικός και στους 3 παράγοντες:

Α)  Όσον αφορά την υπογεννητικότητα, αυτή εξαρτάται ευθέως από την επισφάλεια και το φόβο για το μέλλον. Η ασφάλεια χτίζεται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό, με δημόσιο, δωρεάν και υψηλού επιπέδου κοινωνικό κράτος, με παροχές και κοινωνικές υπηρεσίες προστασίας και φροντίδας για όλους στην κοινότητα, με την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής στέγης.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής; Εργασιακή ζούγκλα, μέσος μισθός και αγοραστική δύναμη, τρίτη χειρότερη στις χώρες του ΟΟΣΑ, μπροστά από το Μεξικό και την Κολομβία, ενώ η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού στην Ελλάδα το 2022 είναι μικρότερη από εκείνη της Τουρκίας.

Ως προς τα επιδόματα του παιδιού και τις υπηρεσίες:

Όσον αφορά το επίδομα του παιδιού, η αύξηση αντικειμενικών αξιών ακίνητης περιουσίας, η πενιχρή αύξηση μισθών και τεκμαρτού εισοδήματος μείωσαν τους δικαιούχους που το λαμβάνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ φέτος το Σεπτέμβριο το επίδομα τέκνων το έλαβαν 114.000 λιγότεροι απ’ ότι πέρσι το Σεπτέμβριο, το επίδομα στέγης τον Οκτώβρη το έλαβαν 37.000 λιγότεροι απ’ ότι πέρσι και στο ελάχιστο εγγυημένοι εισόδημα η μείωση δικαιούχων είναι πάνω από 23.000. Ανάλογη μείωση δικαιούχων αναμένεται και για το στεγαστικό επίδομα όπου εισάγεται επιπρόσθετα το κριτήριο κινητής περιουσίας και καταθέσεων.

Η κ. Φωτίου στάθηκε ιδιαίτερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, διότι η Γαλλία αντιμετώπισε την υπογεννητικότητα με 24ωρη λειτουργία των βρεφονηπιακών όπου έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά. Αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε το 2019 155.000 vouchers από τα 79.000 που ήταν το 2015,ενώ ισχυρίζεται ότι τα έφτασε στα 173.000. Η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο Εργασίας συνειδητά έδωσε 40.000 vouchers για βρέφη όταν η δυναμικότητα ήταν 25.000 και 11.700 σε ανάπηρα παιδιά όταν η δυναμικότητα ήταν 4.500. Άρα δυστυχώς το Υπουργείο άφησε τα ίδια vouchers.

Όσον αφορά τα διάφορα μέτρα για την υγεία, αντί να ενισχύσει τα παιδιατρικά νοσοκομεία, αυτή αφήνει την κατάσταση ως έχει, δεν παρέχει προσωπικό παιδίατρο υποχρεωτικά και δίνει φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες για να ασφαλίζουν οι γονείς τα παιδιά τους και να λαμβάνουν περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές.

Όσον αφορά το στεγαστικό πρόβλημα η κ. Φωτίου τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί όσο δεν περιορίζεται η δραστηριότητα του airbnb μόνον σε δύο ακίνητα ανά φυσικό πρόσωπο, δεν απαγορεύεται τελείως για Νομικά Πρόσωπα (εταιρείες) και δεν καταργείται η golden visa. Ιδιαίτερα στις επιβαρυμένες περιοχές των αστικών κέντρων χρειάζεται παρέμβαση του κράτους για ανώτατα όρια ύψους ενοικίου και επιτρεπόμενες αυξήσεις στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Τέλος είναι αναγκαίο να διπλασιαστεί η επιδότηση για τους νέους έως 45 ετών, με παράλληλη διασφάλιση ότι δεν θα αυξηθεί το καταβαλλόμενο σήμερα ενοίκιο.

Β) Όσον αφορά την αύξηση των θανάτων λόγω αύξησης του πληθυσμού 3ης και 4ης ηλικίας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  έχει αρνητικές επιδόσεις διότι δεν υιοθετεί πολιτικές ενεργού γήρανσης, για αυτό είμαστε πρώτοι στον αριθμό θανάτων τρίτης ηλικίας.

  • Αντί για Βελτίωση της αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων με αύξηση δομών φροντίδας στο σπίτι και στην κοινότητα  όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΗΦΗ, ο κ. Μητσοτάκης συρρικνώνει και καταργεί δομές.
  •  Αντί για φροντίδα για την υγεία και την ποιοτική περίθαλψή τους, οδηγεί το ΕΣΥ σε ιδιωτικοποίηση και κατάρρευση
  • Αντί για διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης με αύξηση συντάξεων, ωθεί 200.000 συνταξιούχους να συνεχίζουν να εργάζονται γιατί δεν τα βγάζουν πέρα και καταργεί τη διαγενεακή αλληλεγγύη ιδιωτικοποιώντας την ασφάλιση με το σύστημα του ατομικού κουμπαρά

Γ) Όσον αφορά το αρνητικό ή θετικό ισοζύγιο μεταναστευτικών εισροών και εκροών (καθαρή μετανάστευση), αυτό προσδιορίζει καθοριστικά το εύρος της μείωσης του πληθυσμού μας. Οι μεταναστευτικές εισροές ενοχοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια με λόγο τοξικό και ρατσιστικό. Όμως οι μεταναστευτικές ροές προς την χώρα (π.χ. από Αλβανία) διέσωσαν τους δημογραφικούς μας δείκτες μέχρι το 2009. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας π.χ. να αποδοθεί η ιθαγένεια στους γονείς των παιδιών που την αποκτούν λόγω φοίτησης στα ελληνικά σχολεία. Να κατοχυρωθούν οι μετανάστες εργάτες γης  και κατασκευών των οποίων η έλλειψη δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία της χώρας. Η ένταξη των μεταναστών και προσφύγων θα είναι κέρδος για τη χώρα μας. Τέλος ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιμετώπισε την μετανάστευση των Ελλήνων πολιτών προς το εξωτερικό σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού και περισσότερο στους νέους, ιδίως τους επιστήμονες.

Οι κυβερνήσεις λοιπόν του κ. Μητσοτάκη είναι το πρόβλημα και όχι η λύση για το δημογραφικό. Δημιουργεί σε όλα τα επίπεδα ανισότητες, γενικευμένη ανασφάλεια στους πολίτες, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.  Όσο παραμείνει, αλλοίμονο στους νέους.

Θα είμαστε την Τετάρτη στη Γενική Απεργία. Υπάρχουν εστίες αντίστασης, πρέπει αυτές να γενικευτούν για να αποτελέσει παρελθόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη!



Σχολιάστε εδώ