«Πικρό» το σάκχαρο για όσους πάσχουν από διαβήτη
Σε 1.242.340 ανέρχονται οι πάσχοντες στην Ελλάδα
–Το 64,8% αγοράζει τα αναλώσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ το 50% πληρώνει παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν σε μηνιαία βάση οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) σε ειδικό φόρουμ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Το 64,8% των πασχόντων αγοράζει τα αναλώσιμά του χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ το 50% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δηλώνει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής του πληρώνει στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά του παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της δεύτερης πανελλαδικής μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που διεξήχθη (από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2024) σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας», ανέδειξαν την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με ΣΔ. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που λαμβάνει κάθε χρόνο κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πασχόντων από ΣΔ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1.242.340, αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, το σύνολο των πολιτών που έκαναν χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης –με διαφορετικό ΑΜΚΑ– έστω και μία φορά κατά το διάστημα 30/9/2023 – 30/9/2024 ανέρχεται σε 11.405.379. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία, το ποσοστό των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 11% του συνολικού πληθυσμού.
H πρόσφατη νομοθετική αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΦΕΚ 89 Β’/16-01-2023, Προσθήκη Παραρτήματος 1 στο άρθρο 47) και η ενεργοποίηση της εφαρμογής του τον Νοέμβριο του 2023, με αναδρομική ισχύ, έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση απαραίτητων αναλώσιμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον ΣΔ. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της έρευνας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των εν λόγω προϊόντων για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, εξαιτίας της αναδρομικότητας του ΦΕΚ, έχει αναγκάσει αρκετούς πάσχοντες να προβαίνουν στην αγορά τους από το φαρμακείο, κάτι που τους ζημιώνει οικονομικά. Έτσι, λοιπόν, σημαντική είναι η αύξηση όσων αγοράζουν πλέον τα αναλώσιμά τους (64,8%) σε σχέση με το 2022 (49,1%).
Ένα ακόμη καίριο στοιχείο που αποκαλύπτει η μελέτη είναι το ότι το 50% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 δηλώνει ότι κατά την εκτέλεση της συνταγής του πληρώνει στο φαρμακείο για τα αναλώσιμα υλικά του παράνομη συμμετοχή από 10 ευρώ και πάνω, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη νομοθεσία. Το αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό αυξήθηκε από το 2022 στο 2024 κατά 4% (κλείσιμο ΥΠΕΔΥΦΚΑ) και, όπως παρατηρείται, το 30% έχει πληρώσει για την εκτέλεση της συνταγής του στα φαρμακεία, παρότι, σύμφωνα με το άρθρο 62 του ΕΚΠΥ, απαγορεύεται η μετακύλιση οποιουδήποτε κόστους στον ασθενή. Μάλιστα, το 15% αυτών πλήρωσε πάνω από 5 ευρώ. Σε άλλη ανάλυση, παρατηρείται ότι κάποιοι πλήρωσαν ακόμη και 60 ευρώ για την εκτέλεση μιας συνταγής που αφορούσε μόνο ιατροτεχνολογικά προϊόντα (σκαρφιστήρες, βελόνες, ταινίες κ.λπ.).
Σύμφωνα με την έρευνα, μεταξύ 2024 και 2022 έχουμε κατά 25% λιγότερους απόλυτα ικανοποιημένους πάσχοντες, με το 38,2% των πασχόντων να δηλώνει το 2024 ότι δεν έλαβε όλα τα αναλώσιμα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ Χρήστος Δαραμήλας: «Αξίζει να παρατηρηθεί ότι οι συγκεκριμένες συνταγές εκτελούνται απευθείας από τις εταιρείες. Συνεπώς, θα περιμέναμε άμεση συνολική εκτέλεση, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως το clawback φαίνεται να περνά στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μέσω της καθυστέρησης, της μη διάθεσης υλικών ή της μη αντικατάστασης των ελαττωματικών».
Επίσης, το 82,5% των ατόμων το 2024 δηλώνει ότι, αν δεν συνταγογραφεί τα αναλώσιμα, τα αγοράζει, ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με το 2022.
Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει ότι τα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό γίνονται πλέον σε μικρότερο βαθμό στον προκαθορισμένο χρόνο. Το 33,5% δηλώνει ότι υπάρχει καθυστέρηση, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20,8%. Αύξηση η οποία οφείλεται στην έλλειψη εξειδικευμένου στον σακχαρώδη διαβήτη ιατρικού προσωπικού που παρατηρείται τα τελευταία έξι χρόνια.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια του φόρουμ οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών και για τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τη συμμετοχή τους σε αυτές, καθώς τα ευρήματα της μελέτης ανέδειξαν ότι η πλειονότητα των ατόμων με ΣΔ έχει ελλιπή πληροφόρηση ως προς τον συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ