Κ. Νοτοπούλου: Εθνική πρόκληση το Δημογραφικό. Απαιτεί συναίνεση και πραγματική βούληση για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος

Κ. Νοτοπούλου: Εθνική πρόκληση το Δημογραφικό. Απαιτεί συναίνεση και πραγματική βούληση για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος

Τοποθέτηση της Τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτριας Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Νοτοπούλου σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το Δημογραφικό:

Ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ελλάδα χαρακτήρισε το Δημογραφικό, η τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Πρόνοιας και βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην κοινή Συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ τόνισε, διανύει τον έκτο χρόνο της θητείας της και δεν έχει αξιοποιήσει ακόμη την έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση του πληθυσμού από το 2011, στην πολύ χαμηλή γονιμότητα, στη μεγάλη πληθυσμιακή γήρανση, στην προοδευτική μείωση του ποσοστού του ενεργού πληθυσμού της χώρας, στην γεωγραφική και χωρική ανομοιομορφία. Υπογράμμισε πως αν και η πρόκληση του δημογραφικού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη, παρόλα αυτά, οι τάσεις δεν είναι ίδιες σε όλες τις χώρες, καθώς είναι διαφορετικό ο δείκτης γονιμότητας μιας χώρας να είναι 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, όπως στην Ελλάδα και άλλο να είναι 1,9 παιδιά ανά γυναίκα που εμφανίζουν χώρες που ακολουθούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική, φιλική προς την οικογένεια και το παιδί, με δομές και υποδομές που στηρίζουν τη γυναίκα, την οικογένεια και το παιδί σε όλους τους τομείς, στην Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία, τη Στέγη.

Αναφερόμενη στους τέσσερις πυλώνες της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2023 για το Δημογραφικό με στόχο την πραγματική στήριξη των οικογενειών και την ενδυνάμωση των νεότερων γενεών, ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες που διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σε οικονομικά προσιτή στέγαση, η Κατερίνα Νοτοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση ενώ έχει υιοθετήσει σε επίπεδο διακηρύξεων αυτές τις προτάσεις, πράττει τα αντίθετα.

Μιλάει για στήριξη της οικογένειας αλλά αφήνει χιλιάδες βρέφη εκτός βρεφονηπιακών σταθμών εξαιτίας της στρεβλής κατανομής τους και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, δεκάδες χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ, συγχωνεύει ή καταργεί πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ακρίβεια ροκανίζει το οικογενειακό εισόδημα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης είναι το δεύτερο πιο χαμηλό στην ΕΕ, ενώ αφήνει να περάσει ανεκμετάλλευτο το ταμείο ανασυγκρότησης για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας στη χώρα και αρκούνται σε ανεπαρκή και αναποτελεσματικά προγράμματα στέγης, όταν η Πορτογαλία έχει καταθέσει 2.000 φορές μεγαλύτερη πρόταση και η Ισπανία 1000 φορές μεγαλύτερη από τη χώρα μας, για ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας.

Μιλάει για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού και απασχόλησης των νέων και φέρνει ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μερική απασχόληση, και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Την ίδια ώρα υπογράμμισε, η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό γυναικείας ανεργίας στην ΕΕ, με 11,6% τον Αύγουστο, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6.1%)  και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης για γυναίκες με παιδιά στις παραγωγικές ηλικίες των 25-54 ετών.

Μιλάει για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενώ πλήττει βάναυσα τους ελεύθερους επαγγελματίες και την επιχειρηματικότητα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει νέα φοροαφαίμαξη, μιλάει για διαχείριση της μακροβιότητας και γήρανσης του πληθυσμού, ενώ αποδυναμώνει το ΕΣΥ και τις προνοιακές δομές μέριμνας και φροντίδας.

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως υπάρχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και επανέλαβε την ανάγκη για πραγματική στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας.

«Το Δημογραφικό δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα υπουργείο, ούτε από μια μόνο δέσμη πολιτικών. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε μια πραγματική στρατηγική για το δημογραφικό χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, παραγωγική ανασυγκρότηση, αποκέντρωση και κυρίως ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Πρέπει να κερδίσουμε το  στοίχημα για την ένταξη στην αγορά εργασίας των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία ιδιαίτερα των γυναικών.

Το δημογραφικό απαιτεί συναίνεση και πραγματική βούληση για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Βίντεο εδώ:



Σχολιάστε εδώ