Εκδήλωση για το νέο πολεοδομικό στο Νέο Φάληρο: οι κάτοικοι παρεμβαίνουν και διεκδικούν την πόλη που τους αξίζει

Εκδήλωση για το νέο πολεοδομικό στο Νέο Φάληρο: οι κάτοικοι παρεμβαίνουν και διεκδικούν την πόλη που τους αξίζει

Πλήθος κατοίκων του Νέου Φαλήρου, εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων συγκεντρώθηκε τη Δευτέρα 18/11 για να συζητήσει τα κρίσιμα ζητήματα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοινωση του Δήμου Πειραιά, εισηγητές, οι καθηγητές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας, Τάσης Παπαϊωάννου και ο επικεφαλής της παράταξης “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες” δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γαβρίλης. Συντόνισε η Κατερίνα Σκλεπάρη. Τη συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου Μιχάλης Γκιών, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συλλόγου σχετικά με το πολεοδομικό σχεδιο.

Στη συζήτηση παρενέβησαν δεκάδες πολίτες, όπως και θεσμικοί εκπρόσωποι ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα οξυμένα προβλήματα του Νέου Φαλήρου και τον μονομερή «επιχειρηματικό» προσανατολισμό του σχεδίου. Τόσο ο Νίκος Μπελαβίλας όσο και ο Γιώργος Γαβρίλης ανέλυσαν το ιστορικό του χώρου, τους αγώνες των κατοίκων, τα ακανθώδη ζητήματα που εκκρεμούν και παρουσίασαν τις θέσεις που έχουν διατυπώσει δημόσια, οι περισσότερες από τις οποίες δεν εισακούσθηκαν από τη δημοτική αρχή.

Τα κρίσιμα σημεία είναι η ανάγκη για μείωση του Συντελεστή Δόμησης και των ορόφων, για διεύρυνση των πράσινων και δημόσιων χώρων στα 50 στρέμματα, για πράσινη διαδρομή – εσπλανάδα από την Πειραιώς στο ΣΕΦ μέσω της ανάπλασης, για μείωση του ύψους και κατασκευή υπαίθριου κολυμβητηρίου, για υπόγειο και όχι υπέργειο πάρκινγκ με λαϊκό στίβο στο επίπεδο του εδάφους.

Ο καθηγητής Τάσης Παπαϊωάννου ξεκίνησε αναφέροντας την παραλία που θυμάται, όταν ήταν μαθητής της Ιωνιδείου, η οποία εγκληματικά μπαζώθηκε αποκόβοντας την πόλη από τη θάλασσα της. Τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στις αναπλάσεις που γίνονται για εξευγενισμό (gentrification) χωρίς τους κατοίκους και για αυτές που σχεδιάζονται για το δημόσιο συμφέρον. Εξήγησε πως κινήματα και κινήσεις πολιτών τελικά μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα, ακόμη και εάν απέναντι τους έχουν πολύ ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι κάτοικοι με την παρουσία και το ενδιαφέρον τους έδειξαν πως αντιδρούν στις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην τους, αναζητώντας και διεκδικώντας την πόλη που τους αξίζει.



Σχολιάστε εδώ