Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

Ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό

ΚΥΡΙΑΡΧΗ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

–Η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και ο νέος διπολισμός – Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Κασσελάκη – Ανοδική πορεία για τα κόμματα της Δεξιάς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ένας ευρύς κύκλος ραγδαίων αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, το οποίο θα απέχει σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα που υπήρχε μέχρι πρότινος όταν αποκρυσταλλωθούν οι ανατροπές.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές αφορούν ολόκληρη την πυραμίδα του πολιτικού συστήματος, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πότε και πώς αυτές θα ολοκληρωθούν. Αν και οι επόμενες εθνικές εκλογές αργούν α­κόμη –αν κι εφόσον διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας–, το βέβαιο είναι ότι την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουν πολλά περισσότερα κόμματα, ενώ περισσότερα θα είναι, εκτός απροόπτου, και αυτά που θα υπερβούν το όριο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη δύναμη, αλλά πολύ μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας. Η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των ελλήνων πολιτών και ο Κυρ. Μητσοτάκης την πρωθυπουργική αίγλη του. Επτά στους δέκα Έλληνες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν τη θεωρούν ικανή να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα. Παρά τις προσπάθειες και τις εξαγγελίες ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, σημάδια ανάκαμψης στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ορατά στον ορίζοντα. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα ανακάμψει και θα φτάσει ξανά στην αυτοδυναμία, πλην όμως, την αισιοδοξία του αυτή δεν συμμερίζονται ορισμένοι υπουργοί και πολλοί περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές.

Από την άλλη πλευρά, σταθερά ανοδική πορεία ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλευόμενο πρωτίστως τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάρρευσή του στις δημοσκοπήσεις και δευτερευόντως τη φθορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μετά τις εσωκομματικές εκλογές και παρότι δεν υπήρχαν ανατροπές στην ηγεσία, το Κίνημα κινείται μέσα σε ένα θετικό momentum, που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για το μέλλον. Τα ποσοστά του στις έρευνες έχουν ανέβει, η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία έχει μειωθεί, ωστόσο ακόμη δεν εκπέμπει την εικόνα ενός εν δυνάμει κόμματος εξουσίας. Δεν διαθέτει τα στοιχεία εκείνα, πολιτικά και προγραμματικά, που θα προσελκύσουν την προσοχή της μεγάλης μερίδας των πολιτών και στη συνέχεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Ο κατακερματισμός της Αριστεράς είναι το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο στις αλλαγές που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που… μεσουράνησε και κέρδισε τις εκλογές του 2015, σε διάστημα μικρότερο των δέκα χρόνων, έχουν προκύψει πέντε κόμματα (!), και όλα μέσα από αλλεπάλληλες διασπάσεις. Το ΜέΡΑ25 και η Πλεύ­ση Ελευθερίας αρχικά, στην πορεία η Νέα Αριστερά και τώρα το κόμμα που θα ιδρύσει ο Στ. Κασσελάκης. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξει και ένα έκτο κόμμα, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τη δημιουργία νέου φορέα με πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα.

Η επικράτηση του Ντ. Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, με τη συ­γκεκριμένη μάλιστα πολιτική α­τζέντα, φύσηξε ούριο άνεμο στα εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης. Έφτασε φυσικά και στην Ελλάδα, όπου οι… φορείς παρόμοιων ιδεών δηλώνουν δικαιωμένοι και θριαμβολογούν. Το σίγουρο είναι ότι Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και Νίκη θα φτάσουν στις επόμενες εκλογές με πιο ευνοϊκές συνθήκες και πιθανότατα θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους, επωφελούμενα τα κόμματα αυτά από τη φθορά της Νέας Δημοκρατίας και τη γενικότερη τάση που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία για «στροφή προς τα δεξιά» και επιστροφή σε πιο συντηρητικές απόψεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ