Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Λίμα

Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Λίμα

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Λίμα του Περού, το απόγευμα του Σαββάτου. Οι δύο Πρόεδροι βρέθηκαν στη Λίμα για να παρακολουθήσουν την 31η Συνάντηση Οικονομικών Ηγετών της APEC.

Ο Πρόεδρος Σι επεσήμανε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι σχέσεις Κίνας – Η.Π.Α. έχουν περάσει από σκαμπανεβάσματα, αλλά οι δύο πλευρές είναι επίσης σε διάλογο και συνεργασία και η σχέση παρέμεινε σταθερή στο σύνολό της. Υπό τη διαχείριση των δύο Προέδρων, οι δύο ομάδες έχουν επεξεργαστεί μέσω διαβουλεύσεων μια σειρά από κατευθυντήριες αρχές για την σχέση Κίνας-ΗΠΑ. Οι δύο Πρόεδροι επανέφεραν από κοινού τον διάλογο και τη συνεργασία Κίνας-Η.Π.Α. σε καλό δρόμο. Περισσότεροι από 20 μηχανισμοί επικοινωνίας έχουν επανεκκινηθεί ή δημιουργηθεί και έχουν σημειωθεί θετικά επιτεύγματα σε τομείς όπως η διπλωματία, η ασφάλεια, η οικονομία, το εμπόριο, οι δημοσιονομικές υποθέσεις, τα οικονομικά, ο στρατός, η καταπολέμηση των ναρκωτικών, η επιβολή του νόμου, η γεωργία, η κλιματική αλλαγή και οι ανταλλαγές μεταξύ πολιτών.

Ο Πρόεδρος Σι υπογράμμισε ότι αξίζει τον κόπο να κοιτάξουν τις εμπειρίες των τελευταίων τεσσάρων ετών και να αντλήσουν έμπνευση από αυτές.

Παρέθεσε τα εξής:

Πρώτον, είναι σημαντικό να έχουμε μια σωστή στρατηγική αντίληψη. Η ‘Παγίδα του Θουκυδίδη’ δεν είναι ιστορικό αναπόφευκτο. Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν πρέπει να διεξαχθεί και δεν μπορεί να κερδηθεί. Ο περιορισμός της Κίνας δεν είναι σοφός, είναι απαράδεκτος και είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Δεύτερον, είναι σημαντικό να ταιριάζουν λέξεις με πράξεις. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εδραιωθεί χωρίς αξιοπιστία. Η Κίνα πάντα τιμούσε τον λόγο της. Εάν η πλευρά των ΗΠΑ λέει πάντα ένα πράγμα αλλά κάνει το άλλο, θα είναι επιζήμιο για τη δική της εικόνα και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Τρίτον, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον ως ίσο. Ως δύο μεγάλες χώρες, ούτε η Κίνα ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιδιώξουν να αναδιαμορφώσουν την άλλη σύμφωνα με τη δική τους βούληση, να καταστείλουν την άλλη από τη λεγόμενη «θέση δύναμης» ή να στερήσουν την άλλη από το νόμιμο δικαίωμα στην ανάπτυξη, ώστε να διατηρήσουν την ηγετική θέση.

Τέταρτον, είναι σημαντικό να μην αμφισβητούνται οι κόκκινες γραμμές και οι πρωταρχικές αρχές. Οι αντιφάσεις και οι διαφορές μεταξύ δύο μεγάλων χωρών όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αναπόφευκτες. Αλλά η μία πλευρά δεν πρέπει να υπονομεύει τα βασικά συμφέροντα της άλλης, πόσο μάλλον να επιδιώκει σύγκρουση ή αντιπαράθεση. Η αρχή της μίας Κίνας και η αρχή των τριών κοινών ανακοινωθέντων Κίνας-Η.Π.Α. αποτελούν το πολιτικό θεμέλιο της Κίνας-ΗΠΑ. και πρέπει να τηρούνται. Το ζήτημα της Ταϊβάν, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πορεία και το σύστημα της Κίνας και τα αναπτυξιακά δικαιώματα της Κίνας είναι τέσσερις κόκκινες γραμμές για την Κίνα και δεν πρέπει να αμφισβητούνται. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά προστατευτικά σημεία και δίχτυα ασφαλείας για τις σχέσεις Κίνας-Η.Π.Α.

Πέμπτον, είναι σημαντικό να διεξαχθεί περισσότερος διάλογος και συνεργασία. Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα κοινά συμφέροντα μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών επεκτείνονται αντί να συρρικνώνονται. Η συνεργασία τους είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία, το εμπόριο, τη γεωργία, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την επιβολή του νόμου και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της τεχνητής νοημοσύνης (AI), καθώς και για την αντιμετώπιση καυτών διεθνών ζητημάτων. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να διευρύνουν τη λίστα συνεργασίας και να δημιουργήσουν μια μεγαλύτερη ‘πίτα’ συνεργασίας για να επιτύχουν ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Έκτον, είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου για τις σχέσεις Κίνας-Η.Π.Α. που πρέπει πάντα να προάγουν την ευημερία των δύο λαών και να τους φέρνουν πιο κοντά. Για να διευκολυνθεί η ανταλλαγή προσωπικού και πολιτισμού, οι δύο πλευρές πρέπει να χτίσουν γέφυρες και δρόμους, να απομακρύνουν τους αντιπερισπασμούς και τα εμπόδια και να απέχουν από κινήσεις που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Έβδομο, είναι σημαντικό να προχωρήσουν μπροστά για να επωμιστούν τις ευθύνες των μεγάλων χωρών. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν πάντα κατά νου το μέλλον της ανθρωπότητας και τις ευθύνες τους για την παγκόσμια ειρήνη, να παρέχουν δημόσιο καλό για τον κόσμο και να ενεργούν με τρόπο που ευνοεί την παγκόσμια ενότητα, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εποικοδομητικών αλληλεπιδράσεων, της αποχής από αμοιβαία φθορά και χωρίς εξαναγκασμούς σε άλλες χώρες να πάρουν θέση.

Ο Πρόεδρος Σι τόνισε ότι η τροχιά των σχέσεων Κίνας-Η.Π.Α. απέδειξαν την εγκυρότητα αυτών των εμπειριών και εμπνεύσεων αυτά τα τελευταία 45 χρόνια διπλωματικών δεσμών. Όταν οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως εταίρο αναζητώντας κοινά εδάφη συγκρατώντας τις διαφορές, η σχέση τους σημειώνει σημαντική πρόοδο. Αλλά αν θεωρούν ο ένας τον άλλον ως αντίπαλο επιδιώκοντας έναν φαύλο ανταγωνισμό, θα χαλάσουν τη σχέση ή ακόμα και θα την καταστρέψουν.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο που υποφέρει από συχνές συγκρούσεις. Ο ανταγωνισμός των μεγάλων χωρών δεν πρέπει να είναι η λογική των καιρών και μόνο η αλληλεγγύη και η συνεργασία μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες. Ούτε η αποσύνδεση ούτε η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι η λύση. Η κοινή ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αμοιβαία επωφελή συνεργασία. «Μικρή αυλή, ψηλοί φράχτες» δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνει μια μεγάλη χώρα, μόνο το άνοιγμα και το μοίρασμα μπορούν να προωθήσουν την ευημερία της ανθρωπότητας.

Μια σταθερή σχέση Κίνας-Η.Π.Α. είναι κρίσιμη όχι μόνο για τα συμφέροντα του κινεζικού και του αμερικανικού λαού, αλλά και για το μέλλον και το πεπρωμένο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να διερευνούν τον σωστό τρόπο ώστε οι δύο μεγάλες χώρες να τα πάνε καλά μεταξύ τους, να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμη, ειρηνική συνύπαρξη σε αυτόν τον πλανήτη και να διοχετεύσουν περισσότερη βεβαιότητα και θετική ενέργεια στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος Σι τόνισε ότι ο στόχος της Κίνας για μια σταθερή, υγιή και βιώσιμη σχέση Κίνας-ΗΠΑ. παραμένει αμετάβλητος. Η δέσμευσή της, στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία που θα ωφεληθεί από κάθε θετικό ως αρχές για τον χειρισμό των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ., παραμένει αμετάβλητη. Η θέση της για αποφασιστική προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων της Κίνας παραμένει αμετάβλητη. Και η επιθυμία της να συνεχίσει την παραδοσιακή φιλία μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού παραμένει αμετάβλητη. Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε διάλογο, να επεκτείνει τη συνεργασία και να διαχειριστεί τις διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε να διατηρήσει τη δύσκολα κερδισμένη δυναμική προς τη σταθερότητα μεταξύ των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Σι δήλωσε τις θέσεις της Κίνας για την Ταϊβάν, τους οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, την επιστήμη και την τεχνολογία, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την κρίση της Ουκρανίας και την Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Πρόεδρος Σι τόνισε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα Στενά και οι αυτονομιστικές δραστηριότητες «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» είναι ασυμβίβαστες όπως το νερό και η φωτιά. Εάν η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της ειρήνης στα Στενά της Ταϊβάν, είναι σημαντικό να δει ξεκάθαρα την αληθινή φύση του Λάι Τσινγκ-τε και των αρχών του DPP στην αναζήτηση «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», και να χειριστούν το ζήτημα της Ταϊβάν με ιδιαίτερη σύνεση, να αντιταχθούν κατηγορηματικά στην «Ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας.

Το δικαίωμα του κινεζικού λαού στην ανάπτυξη δεν πρέπει να στερηθεί ή να αγνοηθεί. Ενώ όλες οι χώρες πρέπει να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια, δεν πρέπει να επεκτείνουν υπερβολικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας, και ακόμη λιγότερο να τη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για κακόβουλες κινήσεις για τον περιορισμό άλλων χωρών.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον παράλογο ισχυρισμό των λεγόμενων «κυβερνοεπιθέσεων από την Κίνα». Η ίδια η Κίνα είναι στόχος διεθνών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και αντιτίθεται και καταπολεμά με συνέπεια όλες τις μορφές κυβερνοεπιθέσεων.

Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά την επικράτεια, την κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντά της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ο διάλογος και η διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των διαφορών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να εμπλακούν σε διμερείς διαμάχες σχετικά με τα σχετικά νησιά και τους υφάλους του Νανσά Τσουντάο, ούτε θα πρέπει να βοηθήσουν ή να υποκινήσουν την παρόρμηση για προκλήσεις.

Η θέση και οι ενέργειες της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας ήταν πάντα δίκαιες και ισότιμες. Η Κίνα διεξάγει διπλωματία μεταφοράς και διαμεσολάβηση για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη και αγωνίζεται για αποκλιμάκωση. Η Κίνα δεν επιτρέπει να συμβούν συγκρούσεις και αναταραχές στην κορεατική χερσόνησο. Δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια όταν η στρατηγική της ασφάλεια και τα βασικά της συμφέροντα απειλούνται.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι η πιο σημαντική σχέση στον κόσμο, όχι μόνο για τους δύο λαούς, αλλά και για το μέλλον του κόσμου. Οι δύο κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη έναντι των δύο λαών και του κόσμου να δουν ότι ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν για την ανοικοδόμηση καναλιών επικοινωνίας. Οι δύο διπλωματικές ομάδες και ομάδες ασφαλείας είχαν συχνά στρατηγικές επικοινωνίες και είχαν ειλικρινή και σε βάθος διάλογο, ο οποίος βοήθησε τις δύο πλευρές να κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη. Ιδιαίτερα από τη συνάντηση του Σαν Φρανσίσκο πριν από ένα χρόνο, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει απτή πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ εκατομμυρίων, καταπολέμησης των ναρκωτικών, επιβολής του νόμου, τεχνητής νοημοσύνης, κλιματικής αλλαγής και ανταλλαγών μεταξύ πολιτών. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν η μία την άλλη για τη φιλοξενία των συναντήσεων APEC και G20 αντίστοιχα το 2026. Αυτό δείχνει τι μπορούν να κάνουν για τους δύο λαούς όταν εργάζονται μαζί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας, οι συμμαχίες τους δεν στοχεύουν την Κίνα, δεν υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα και δεν βλέπουν την πολιτική για την Ταϊβάν ως τρόπο ανταγωνισμού με την Κίνα. Η αμερικανική πλευρά θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική της ενιαίας Κίνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον διάλογο με την Κίνα κατά τη μεταβατική περίοδο για να έχουν καλύτερη αντίληψη η μία για την άλλη και να διαχειριστούν υπεύθυνα τις διαφορές.

Οι δύο Πρόεδροι επανέλαβαν τις κοινές συμφωνίες επτά σημείων σχετικά με τις κατευθυντήριες αρχές για την σχέση Κίνας-ΗΠΑ. δηλαδή να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό, να βρουν έναν τρόπο να ζουν δίπλα στον άλλον ειρηνικά, να διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας, να αποτρέπουν τις συγκρούσεις, να υποστηρίζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να συνεργάζονται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να διαχειρίζονται υπεύθυνα τις ανταγωνιστικές πτυχές της σχέσης. Οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να τηρήσουν αυτές τις αρχές, να συνεχίσουν να σταθεροποιούν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. και να εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση της σχέσης.

Οι δύο Πρόεδροι μίλησαν θετικά για τον σημαντικό ρόλο Κίνας-ΗΠΑ. την στρατηγική επικοινωνία, τακτική επαφή μεταξύ της διπλωματικής ομάδας και των ομάδων ασφαλείας και μηχανισμοί διαλόγου για τις σχέσεις μεταξύ εκατομμυρίων, οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα. Συμφώνησαν να διατηρήσουν τη δυναμική στην επικοινωνία και να ενισχύσουν τον συντονισμό της μακροοικονομικής πολιτικής. Οι δύο Πρόεδροι εξέτασαν τη σημαντική πρόοδο στον διάλογο και τη συνεργασία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τις ανταλλαγές μεταξύ πολιτών από τη συνάντησή τους στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι δύο Πρόεδροι πιστεύουν ότι οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι δύο πλευρές υποστήριξαν η μία τα ψηφίσματα της άλλης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Επιβεβαίωσαν την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας και προώθησης της τεχνητής νοημοσύνης για το καλό και για όλους. Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν την ανάγκη να διατηρηθεί ο ανθρώπινος έλεγχος στην απόφαση για την χρήση των πυρηνικών όπλων.

Και οι δύο Πρόεδροι πιστεύουν ότι η συνάντησή τους ήταν ειλικρινής, βαθιά και εποικοδομητική. Εξέφρασαν την προθυμία τους να παραμείνουν σε επαφή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – CRI Ελληνική Υπηρεσία


Σχολιάστε εδώ