ΞΕΚΙΝΑ… ΒΡΟΧΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ – Αγριεύουν τα funds γιατί μειώθηκαν οι εισπράξεις τους
–Η βουτιά των μετοχών Intrum και doValue στα διεθνή χρηματιστήρια κάνει ακόμα πιο δυσχερή τη θέση των δανειοληπτών
Η συνεχόμενη πτώση που καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα στις τιμές των μετοχών των δύο μεγαλύτερων διεθνών εταιρειών εξαγοράς «κόκκινων» δανείων, της doValue και της Intrum, αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο είσπραξης των δόσεων, κάνει ακόμα πιο σκληρές και πιο θηριωδώς απάνθρωπες τις εταιρείες και προμηνύει δύσκολες ώρες για τους δανειολήπτες.
Και αν στην υπόλοιπη Ευρώπη η κατάσταση δεν αναμένεται να εκτραχυνθεί, γιατί υπάρχουν νόμοι που αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες ως ανθρώπους και όχι ως σάκους του μποξ, όπως συμβαίνει στη χώρα μας, εδώ τα πράγματα θα οξυνθούν και θα δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού θα πολλαπλασιαστούν τα ξεσπιτώματα φτωχών ανθρώπων, θα διαλυθούν οικογένειες και θα διαρραγεί ανεπανόρθωτα ο κοινωνικός ιστός.
Σύμφωνα με τους «FT», η μείωση των εσόδων των εταιρειών που εξαγοράζουν δάνεια αντί πινακίου φακής και τα πουλάνε τουλάχιστον στο δεκαπλάσιο οφείλεται στη μείωση του εισοδήματος των καταναλωτών και στην καταβαράθρωση της αγοραστικής δύναμης που έχουν, κάτι που έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο αυτό. Έχουμε και το γεγονός ότι τα funds πούλησαν γρήγορα τα φιλέτα, είτε απευθείας είτε μέσω πλειστηριασμών, έβγαλαν στο σφυρί τα λιγότερο αποδοτικά και τώρα έχουν μείνει με πολλά ακίνητα που είτε δεν πωλούνται είτε δεν τα πλησιάζει κανένας στον πλειστηριασμό.
Έτσι, για να εκβιάσουν τους δανειολήπτες, όταν ένα ακίνητο δεν έχει πρόοδο στον πλειστηριασμό, δηλαδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον, το παίρνει στον πλειστηριασμό το ίδιο το fund μέσω εταιρείας που έχει δημιουργήσει. Δηλαδή, το fund εξαγοράζει στον πλειστηριασμό ένα ακίνητο το οποίο είναι δικό του, ακριβώς για να εκβιάζει τον ιδιοκτήτη στη συνέχεια και να του παίρνει λεφτά, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο Έλληνας είναι δεμένος με το σπίτι του και προτιμά να το πληρώσει παραπάνω, παρά να το χάσει.
Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι εταιρείες έχουν οικονομική αιμορραγία, αφού μόνο πληρώνουν χωρίς να εισπράττουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο τζίρος και το κέρδος τους. Έτσι, οι τιμές των μετοχών τους κατρακυλάνε και οι μέτοχοι δυσανασχετούν. Μοναδική, λοιπόν, διέξοδος είναι να ξεπουλήσουν όσα ακίνητα έχουν όσο όσο, να κάνουν όσους περισσότερους πλειστηριασμούς μπορούν και να περιμένουν τα… επόμενα «κόκκινα» δάνεια για να ορθοποδήσουν. Γιατί, σύμφωνα με τους «Financial Times», η… νέα γενιά «κόκκινων» δανείων είναι αναπόφευκτη, καθώς τα σημάδια αδυναμίας των καταναλωτών, μετά τις αυξήσεις σε όλα τα είδη και την αλματώδη άνοδο του κόστους ζωής, είναι εμφανέστατα.
Και βέβαια το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, με την ελπίδα πλέον των servicers να επικεντρώνεται στα δάνεια που θα… κοκκινίσουν σύντομα για τους λόγους που προαναφέραμε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιταλική doValue είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από τις αρχές του 2020 και δέχθηκαν περαιτέρω πλήγμα μετά τα αποτελέσματα της περασμένης Πέμπτης.
Οι πενιχρές της εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους την ώθησαν να μειώσει τις προοπτικές για το σύνολο του έτους.
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τη σουηδική Intrum, η οποία επιδίδεται σε μια συνεχή διαμάχη με τους ομολογιούχους για να μειώσει τα χρέη που ανέλαβε για να αγοράσει επισφαλή δάνεια.
Την κατάσταση αυτή φαίνεται ότι έχει επιδεινώσει η έλλειψη νέων, μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η ροή θα ξεκινήσει ξανά.
Οι εισπράξεις έχουν γίνει πιο δύσκολες, καθώς ο πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος διαβίωσης πνίγουν τους καταναλωτές.
Οι εισπράξεις της doValue υποχώρησαν 14% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, με το ποσοστό είσπραξης να πέφτει στο 4,2% από 4,4%. Οι εισπράξεις της Intrum ήταν 4% χαμηλότερες την ίδια περίοδο.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αρχίσει να αυξάνονται φέτος στις τράπεζες. Η JP Morgan εκτιμά ότι η πρόσφατη πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 10% αντανακλά εν μέρει την αύξηση των αναμενόμενων προβλέψεων κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό θα επαναφέρει το κόστος κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη το επόμενο έτος στα επίπεδα των ιστορικών μέσων όρων. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους servicers, που οικονομικά παραπαίουν.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ