«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Τρούφα – Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 18:30 ΕΡΤ3
ΕΡΤ3 – «Απ’ το Χωράφι Στο Ράφι»: Τρούφα
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 18:30
Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Απ’ το Χωράφι, στο Ράφι», που στόχο έχει να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη την ελληνική επικράτεια, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου, αυτήν την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, στις 18:30 μας μαθαίνει τα πάντα για την τρούφα.
Νωπή ή αποξηραμένη, σε φλούδες τύπου καρπάτσιο ή σε μορφή πατέ, η τρούφα, μελανόμορφη ή λευκή, είναι ένα γαστρονομικό καρύκευμα, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και «απογειώνει» τις γεύσεις. Στην Ελλάδα ο ακριβοθώρητος μύκητας, που θαρρείς και παίζει κρυφτό ωριμάζοντας στα σωθικά της γης σε αρμονική συμβίωση με μια σειρά από διάφορα δασοπονικά είδη της εγχώριας χλωρίδας, απαντάται τόσο σε άγρια μορφή όσο και σε εντατικές καλλιέργειες.
Η εκπομπή «Απ’ το Χωράφι Στο Ράφι» επισκέφθηκε την περιοχή της λίμνης Πρέσπας, όπου παρέα με τον Νίκο και τη Μόκα, έναν τρουφοσυλλέκτη από τη Φλώρινα και το εκπαιδευμένο «τρουφόσκυλό» του, βγήκε για το ιδιότυπο «κυνήγι» τρούφας. Μαθαίνουμε για τα είδη άγριας τρούφας στην Ελλάδα, αλλά και πού βρίσκονται συνήθως οι βιότοποί της καθώς και πώς μπορούμε να τους εντοπίζουμε, και φυσικά για το πώς εκπαιδεύεις έναν απλό σκύλο και τον μετατρέπεις σε… λαγωνικό για υπόγεια μανιτάρια και τρούφες.
Η ομάδα της εκπομπής επισκέπτεται τα Γρεβενά, όπου ο Γιώργος, βαθύς γνώστης του οικοσυστήματος των μανιταριών, παραδίδει ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο για το τί είναι η τρούφα, ποια η διαφορά μεταξύ της μελανόμορφης και της λευκής, πού μπορούμε να τις βρούμε στην Ελλάδα, σε τι τιμές πωλούνται και ποιες πηγαίνουν σε πλειστηριασμούς, ενώ εξηγεί τί συμβαίνει με το τρουφέλαιο και τη σύνθεσή του. Στην ίδια περιοχή, η Σύλια συνοδεύει την ομάδα της εκπομπής σε μια φυτεία με τρούφες και μας ενημερώνει για την καλλιέργεια του μύκητα, από πού έρχονται τα εμβολιασμένα δέντρα, πόσος χρόνος απαιτείται για να αρχίσει να καρποφορεί και αν τελικά συμφέρει η σχετική επένδυση.
Το «Απ’ το Χωράφι Στο Ράφι» επιχειρεί να εντρυφήσει και στα μυστικά της τυποποίησης της τρούφας. Η εκπομπή επισκέπτεται μια οικοτεχνία στη Βέροια, όπου παρακολουθούμε πώς παραλαμβάνονται οι πολύτιμοι μύκητες από τους τρουφοσυλλέκτες ή τους καλλιεργητές, σε ποιες συνθήκες γίνεται η επεξεργασία και η τυποποίησή τους και πώς πρέπει να τους συμπεριφερθούμε στο σπίτι μας, αφού τους αγοράσουμε.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ