Μύλος στο ΕΒΕΠ και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά
–Λίγο πριν από τις εκλογές, το τοπίο, αντί να ξεκαθαρίζει, γίνεται ακόμα πιο θολό και όλα δείχνουν πως η εκλογική διαδικασία, αν γίνει, θα συνεχιστεί στα δικαστήρια
Ήταν θολό το τοπίο στα δύο Επιμελητήρια του Πειραιά, το Επαγγελματοβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό, ΕΒΕΠ και ΒΕΠ αντίστοιχα, έγιναν και τα όσα σημάδεψαν την ακύρωση της υποψηφιότητας του Νίκου Παπαγεωργίου από τη μια και η διαγραφή των αντιπάλων του σημερινού προέδρου του ΒΕΠ, για να μην τους βρει απέναντί του στις εκλογές, από την άλλη και η κατάσταση έχει γίνει περισσότερο περίπλοκη.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εκλογές μπορεί να γίνουν στην ώρα τους αλλά θα συνεχιστούν στα δικαστήρια, γιατί οι αποφάσεις που θα… σκάσουν στη συνέχεια δεν αποκλείεται να τις ακυρώσουν ή να οδηγήσουν τους προέδρους που θα έχουν εκλεγεί σε έκπτωση.
Βέβαια, αν υπήρχε έλεγχος από πλευράς κράτους στα επιμελητήρια, δεν θα… άνοιγε μύτη, όμως το αρμόδιο υπουργείο άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και να κακοφορμίσουν και μετά θα τρέχει και δεν θα φτάνει. Έσπειρε ανέμους και θα θερίσει θύελλες.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Στο ΕΒΕΠ ανακοινώθηκαν οι συνδυασμοί και, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκλογών, μόνο ο συνδυασμός του νυν προέδρου Βασίλη Κορκίδη κάλυπτε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη συμμετοχή στις εκλογές. Ο έτερος υποψήφιος, ο Νίκος Παπαγεωργίου, αποκλείστηκε γιατί κατέθεσε εκπρόθεσμα συνδυασμό και επειδή η εταιρεία με την οποία άντλησε το δικαίωμα να ζητήσει να κατεβάσει συνδυασμό δεν είχε συμπληρώσει την ώρα της κατάθεσης δύο χρόνια παρουσίας στο Επιμελητήριο. Για το δεύτερο θα χρειαστεί ερμηνεία του νόμου, γιατί, ακόμα και αν ο επικεφαλής δεν έχει δικαίωμα υποψηφιότητας, ο συνδυασμός μπορεί να κατέβει στις εκλογές με τον πρώτο εκ των υποψηφίων του, που εν προκειμένω είναι γνωστός επιχειρηματίας της πόλης, ο οποίος όμως δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά ή με το Επιμελητήριο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί ή δεν γνωρίζει.
Όσο για την πρώτη αιτία, την καθυστέρηση υποβολής αν 115 υποψήφιοι ενός συνδυασμού και φυσικά ο ίδιος ο συνδυασμός στερούνται το δικαίωμα να πάρουν μέρος σε εκλογική διαδικασία επειδή άργησε η υποβολή των δικαιολογητικών για μισή ώρα, θεωρούμε ότι η επιμονή στην εξαίρεσή τους φαλκιδεύει το νόημα των εκλογών και μάλλον παραπέμπει σε μεθόδευση για να αποκλειστεί ο Παπαγεωργίου και οι συν αυτώ από τις εκλογές.
Ο υποψήφιος πρόεδρος έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, γι’ αυτό λέμε ότι η συνέχεια των εκλογών θα είναι στις δικαστικές αίθουσες.
Το ΕΒΕΠ όμως είναι το ένα σκέλος του σκοτεινού σκηνικού των εκλογών στα δύο επιμελητήρια του Πειραιά. Το άλλο σκέλος είναι το ΒΕΠ, το οποίο είναι πλέον επί… ξυρού ακμής, αφού το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του προέδρου για διαγραφή 16 μελών του ΔΣ, για να μην τους έχει απέναντί του στις εκλογές, λόγω… πέντε συνεχόμενων απουσιών από τις συνεδριάσεις του σώματος. Κατά… σύμπτωση, και οι 16 ήταν αντίθετοι με τον συνδυασμό του προέδρου, ενώ άλλα μέλη, φίλα προσκείμενα, που δεν… έχουν πατήσει ποτέ, δεν… εντοπίστηκαν για να διαγραφούν. Αυτό ακριβώς διαπίστωσε και το ΣτΕ και… έσβησε την απόφαση, με αποτέλεσμα να πάρουν όλοι μέρος κανονικά στις εκλογές. Η ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει από το ΣτΕ μετά τις εκλογές και αν ανατραπεί ως παράνομη η απόφαση της διαγραφής θα υπέχουν ακυρότητας όλες οι αποφάσεις του ΒΕΠ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για πολλούς τομείς και κυρίως για το κύρος και την αξιοπιστία του Επιμελητηρίου.
Πάντως, κάποια μέλη του ΔΣ που δεν ανέχονται αυτήν την παρακμιακή κατάσταση έσπευσαν να παραιτηθούν, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό και την δυσαρέσκειά τους. Ο πρώτος που παραιτήθηκε, και μάλιστα με βροντώδη τρόπο, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να μη δώσει αφορμή για σχόλια, ήταν ο Ελευθέριος Νικολακάκης, από τους πλέον δραστήριους συμβούλους, ο οποίος με την επιστολή παραίτησης δίνει ηχηρό ράπισμα στον πρόεδρο του ΒΕΠ για τη μέχρι τώρα πορεία του, που, όπως σημειώνει, γελοιοποιεί τον θεσμό του Επιμελητηρίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολακάκης στη επιστολή του προς τον πρόεδρο, το ΔΣ, τη ΔΕ και τον διευθυντή αναφέρει:
«Κύριοι και κυρίες, μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να παραιτηθώ από το παρόν ΔΣ του ΒΕΠ γιατί δεν δέχομαι να με χρησιμοποιούν και να γελοιοποιούν τον θεσμό που υπηρετώ και να νομιμοποιώ και με την παρουσία μου ένα συμβούλιο όπου αλλά λέμε και άλλες αποφάσεις δημοσιεύει.
Συγκεκριμένα, στο συμβούλιο για τη διαγραφή των 16 μελών ΔΕΝ έγινε καμία ψηφοφορία, όπως φαίνεται και στα πρακτικά που στείλατε, αλλά στη ‘‘Διαύγεια’’ δημοσιεύθηκε ότι έγινε ψηφοφορία και διαφωνήσαμε μόνο 4 μέλη και οι υπόλοιποι συμφώνησαν. Όσοι συνάδελφοι θέλουν μπορούν να δουν την ανάρτηση στη ‘‘Διαύγεια’’!
Στο συμβούλιο του Ιουνίου για τις εκλογές αποφασίσαμε να έχουμε και στην Ελευσίνα εκλογικό κέντρο, όπως γίνεται τουλάχιστον στα τελευταία 12 χρόνια που είμαι στο ΒΕΠ, αλλά επειδή πιθανόν κάποιους δεν τους βόλευε αποφάσισαν να κάνουν μόνο στον Πειραιά!
Έχουμε ένα ΔΣ που δεν έχουμε το ίδιο δικαίωμα λόγου όλοι. Για παράδειγμα, στο συμβούλιο του Σεπτεμβρίου είχαμε όλοι κλειστά τα μικρόφωνα, πλην μερικών που μίλαγαν όποτε ήθελαν. Έχουμε την παγκόσμια πρωτοπορία να ψηφίζουμε με κλειστά μικρόφωνα. Να θυμίσω ότι στην ψήφιση του ισολογισμού του 2022 που έγινε το 2024 (άλλη πρωτοπορία και αυτή) από την αίθουσα εγώ και ο κύριος Καλογερόπουλος λέγαμε ‘‘όχι’’ και ο πρόεδρος έλεγε ότι περνάει ομόφωνα, και χρειάστηκε πολύ προσπάθεια για να αλλάξει.
Έχουν γίνει πολλές ενστάσεις από μέλη του ΔΣ και καμία δεν ήρθε στο συμβούλιο για συζήτηση.
Έχει γίνει πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο εδώ και ενάμιση χρόνο από 12 μέλη του ΔΣ και ο πρόεδρος ΔΕΝ την έφερε πότε για συζήτηση!
Κλείνοντας (όχι πως δεν έχω άλλα να πω για αυτά που γίνονται, αλλά δεν θέλω να κουράσω άλλο) εκφράζω την ελπίδα ότι το επόμενο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου θα επαναφέρει την ομαλότητα και θα δουλέψει προς όφελος των μελών του».
Μετά από όλα αυτά, που δεν είναι άλλα από εκείνα που έχουμε γράψει κατά καιρούς, από εκείνα που έχουν φτάσει στο γραφείο του επιβλέποντος τα επιμελητήρια υπουργού Ανάπτυξης και από εκείνα τα οποία απασχολούν σοβαρά τις εισαγγελικές αρχές, δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα.
Η συνέχεια, και εδώ, θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες. Τόσο καλά…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ