Ξεκίνησε το “Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ” – Κήρυξη της έναρξης από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ κήρυξε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα με τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.
«Στη σημερινή προσέγγιση της δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο περιβάλλον των αλλεπάλληλων και πολυδιάστατων κρίσεων, είναι απαραίτητη μια ισχυρή και σύγχρονη Αυτοδιοίκηση, αρωγός στον κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μία Αυτοδιοίκηση που, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων. Αναδεικνύεται επομένως ο σημαντικός ρόλος της ΚΕΔΕ, η οποία, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Δήμων και του Κράτους και εκφραστής του θεσμικού ρόλου των μελών της, καλείται να εκπληρώσει μία σπουδαία αποστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην Πρόεδρο απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου τιμητική πλακέτα για την προσφορά της
Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
Με χαρά παίρνω μέρος, μαζί σας, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που διεξάγεται στο όμορφο νησί της Ρόδου.
Συνέδριο που αποτελεί κορυφαία αυτοδιοικητική εκδήλωση σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνοντας αιρετούς εκπροσώπους και στελέχη της αυτοδιοικητικής οικογένειας από κάθε γωνιά της Ελλάδας, στο οποίο θα συζητηθούν καίρια ζητήματα, από τα οικονομικά των Δήμων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ως την κοινωνική πολιτική, την περιβαλλοντική προστασία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η αυτοδιοίκηση είναι θεμελιώδης θεσμός κατοχυρωμένος από το Σύνταγμά μας, με τεκμήριο αρμοδιότητας για τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων. Ιστορικά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας στο ελληνικό κράτος. Η λειτουργία της αυτοδιοίκησης είναι κομβική για την αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με τρόπο δημοκρατικό, διαφανή και φιλικό προς τον πολίτη. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τις συνθήκες ζωής των δημοτών και εγγυάται την αναγκαία συνέργεια μεταξύ των κρατικών οργάνων εν ευρεία έννοια και των πολιτών, δρώντας ως ο απαραίτητος διαμεσολαβητής μεταξύ τους, αποτελώντας έτσι πηγή κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, που ξεκινά από τη βάση και διαχέεται σε όλη τη χώρα.
Ζούμε πια σε εποχές υψηλής διακινδύνευσης, που επιτάσσουν την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, και ιδίως της κλιματικής κρίσης, ενός παγκόσμιου φαινομένου που μας αφορά όλους, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση ανταπόκριση και βαθιά γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος των Δήμων καθίσταται περισσότερο κρίσιμος από ποτέ, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών της και των καταστροφών που αυτή επιφέρει, με αποτέλεσμα η οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας να περνάει αναπόφευκτα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Μέσω των Δήμων, των πιο μεγάλων αλλά και των πιο μικρών, των ορεινών και των νησιωτικών, εκφράζεται επίσης η ποικιλομορφία του ελληνικού χώρου, ο γεωγραφικός, ιστορικός και πολιτισμικός μας πλούτος σε όλες του τις διαστάσεις, με τις διαφορετικές παραδόσεις, ήθη και έθιμα στην ενιαία γεωγραφική επικράτεια. Η τοπική αυτοδιοίκηση, με τις δράσεις της και τη συμβολή της στη διατήρηση της μοναδικής ταυτότητας κάθε τόπου, συμβάλλει στη σύνθεση του πολύχρωμου ψηφιδωτού της μακραίωνης εθνικής μας κληρονομιάς και τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.
Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού, ιδίως των πιο απομακρυσμένων Δήμων, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που η ελληνική πολιτεία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των τοπικών υποδομών και η υιοθέτηση ευέλικτων και αποτελεσματικών πολιτικών, που στόχο θα έχουν να ανασχέσουν τη δημογραφική αιμορραγία και να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη, που με τη σειρά της όχι μόνο θα παρακινήσει τους δημότες να παραμείνουν στον τόπο τους, αλλά θα προσελκύσει και νέους κατοίκους.
Στη σημερινή προσέγγιση της δημοκρατίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και στο περιβάλλον των αλλεπάλληλων και πολυδιάστατων κρίσεων, είναι απαραίτητη μια ισχυρή και σύγχρονη αυτοδιοίκηση, αρωγός στον κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Μία αυτοδιοίκηση που, μεταξύ άλλων, παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων.
Αναδεικνύεται επομένως ο σημαντικός ρόλος της ΚΕΔΕ, η οποία, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των Δήμων και του Κράτους και εκφραστής του θεσμικού ρόλου των μελών της, καλείται να εκπληρώσει μία σπουδαία αποστολή.
Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Σας ευχαριστώ.