Πρύτανης Παναγιώτης Καλδής στο “Π”: Η λειτουργία του ΠΑΔΑ δεν πρέπει να στηρίζεται σε αριθμούς αλλά σε κοινές ιδέες και αξίες
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, που άλλα φωτίζουν και άλλα… συσκοτίζουν, αφού προκαλούν νέα ερωτήματα, σχετικά με τα τελευταία γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προκύπτουν από τις απαντήσεις που είχε την καλοσύνη να δώσει σε σειρά ερωτημάτων που του υποβάλαμε ο πρύτανης κ. Παναγιώτης Καλδής, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον του από μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου.
Οι απαντήσεις του κ. πρύτανη έχουν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς το ΠΑΔΑ είναι ένα εκ των μεγαλύτερων ΑΕΙ της χώρας και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εθνική παιδεία.
Στις απαντήσεις του κ. Καλδή προσθέτουμε και τις δικές μας παρατηρήσεις, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν απορίες.
Στην αρχή της επιστολής του ο κ. πρύτανης αναφέρει:
«Με ιδιαίτερη εκτίμηση προς την εφημερίδα ‘‘Το Παρόν’’, ως μία από τις πλέον ιστορικές και έγκριτες φωνές στον χώρο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, αναγνωρίζουμε τη συνέπειά της στην τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ένας από τους βασικούς πυλώνες της αντικειμενικής δημοσιογραφίας είναι η παροχή ίσου βήματος σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ενός θέματος, ώστε να επιτυγχάνεται ισορροπημένη και δίκαιη ενημέρωση του κοινού.
Ωστόσο, προς έκπληξή μας, σε πρόσφατα άρθρα που αφορούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), παρατηρήσαμε μια σαφώς μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων, χωρίς να δοθεί ποτέ η ευκαιρία να εκφραστεί η άποψη του καθ’ ύλην αρμόδιου Πρύτανη του Πανεπιστημίου. Το γεγονός αυτό δεν συνέβη μόνο μία φορά, αλλά επαναλήφθηκε σε διαδοχικά άρθρα, με αποτέλεσμα όχι απλώς η ενημέρωση να μην ήταν πλήρης και αντικειμενική, όπως αρμόζει στην παράδοση της εφημερίδας σας, αλλά μονοθεματική και μεροληπτική. Το γεγονός ότι αυτή η παράλειψη έγινε από τον ίδιο δημοσιογράφο και επαναλήφθηκε σε διαδοχικά άρθρα, αφήνει σοβαρά ερωτήματα.
Είναι καθοριστικό για τη δημοσιογραφική δεοντολογία να διασφαλίζεται ότι κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να απαντήσει και να παρουσιάσει τη δική της οπτική, ιδιαίτερα όταν αφορά σε θέματα που άπτονται της ακαδημαϊκής κοινότητας και της διοίκησης ενός μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Με εκτίμηση και σεβασμό προς τη μακρά πορεία σας στον χώρο της ενημέρωσης, ελπίζουμε στην αποκατάσταση της ισορροπημένης παρουσίασης και στη συμμόρφωση με τις θεμελιώδεις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε τον κ. πρύτανη για τον χρόνο του, ωστόσο, δεν συμμεριζόμαστε την έκπληξή του για τη μονόπλευρη, όπως λέει, παρουσίαση των γεγονότων. Δεν φιλοξενήσαμε τις απόψεις κανενός για να ζητήσουμε τις δικές του. Όταν μας έστειλε τις απόψεις του ο εκτελεστικός διευθυντής κ. Παπαδόπουλος, τις δημοσιεύσαμε αυτούσιες και όσα γράφουμε κατά καιρούς αποτελούν γεγονότα. Αν τα ερμηνεύουμε διαφορετικά από ό,τι θα επιθυμούσε ο κ. πρύτανης, αυτό είναι άλλο. Επιπλέον, επιδιώξαμε να συνομιλήσουμε μαζί του για να λάβουμε απαντήσεις στα πολλά ερωτήματα που θέσαμε κατά καιρούς, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, γι’ αυτό και αποστείλαμε εγγράφως τις ερωτήσεις μας. Επειδή ακριβώς σεβόμαστε τη δεοντολογία, την οποία υπηρετούμε επί 45 συναπτά έτη, απευθυνθήκαμε στον ίδιο. Κατά συνέπεια, αντιπαρερχόμαστε τα όσα μας καταλογίζει.
Και κάτι ακόμα. Από ποιον… κώδικα δεοντολογίας προκύπτει ότι η ιδιωτική αλληλογραφία διαχέεται στην ΕΣΗΕΑ ή όπου αλλού κρίνει ο αποστολέας; Ή από πού προκύπτει πως, όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον, η απάντηση δίδεται και σε άλλους, είτε έχουν σχέση με το φύλλο είτε όχι;
Μένουμε όμως εδώ, για να μη χάσουμε την ουσία.
Μετά τον πρόλογο, στην απάντησή του ο κ. Καλδής αναφέρει:
«Όσον αναφορά στα συγκεκριμένα ερωτήματά σας, ακολουθούν οι απαντήσεις μας επί των ερωτημάτων σας:
1. Μετά την πρόταση μομφής και την παρουσία έξι (6) μελών του Συμβουλίου Διοίκησης, τεσσάρων εσωτερικών και δύο εξωτερικών, που είναι η πλειοψηφία του ενδεκαμελούς συμβουλίου, πως ως πρύτανης θα μπορεί να συνεχίσετε, όταν θα στηρίζεστε από ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό μέλος, και θα έχετε τρεις ψήφους έναντι έξι ή έστω πέντε έναντι έξι;
Ως Πρύτανης, εκλεγμένος με μεγάλη πλειοψηφία από την εκπαιδευτική κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνεχίζω να επιτελώ τα καθήκοντα μου (όπως και στην προηγούμενη επιτυχή κατά την άποψη όλων, θητεία μου) με κοινό σκοπό το Πανεπιστήμιο να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο παραγωγικά της χώρας, με έμφαση στην άρτια εκπαίδευση των φοιτητών του, την έρευνα υψηλού επιπέδου και την καθοριστική του συμβολή στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Η σωστή λειτουργία του ΣΔ δεν πρέπει να στηρίζεται μόνο σε αριθμούς, αλλά και σε ιδέες, συνεργασία και κοινές αξίες, με στόχο ένα βιώσιμο και καινοτόμο μέλλον για το Πανεπιστήμιό μας.
Όλοι μας κρινόμαστε από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων μας για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Η εμπειρία και η προσήλωσή μου στην ακαδημαϊκή αριστεία, είναι στοιχεία που θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη θέση μου και το έργο μας».
Καλά τα λέει ο κ. Καλδής. Η λειτουργία του ΣΔ δεν πρέπει να στηρίζεται σε αριθμούς αλλά σε ιδέες. Μόνο που η υλοποίηση των ιδεών βασίζεται σε αριθμούς, γιατί απαιτείται πλειοψηφία, την οποία αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτει, και κατά συνέπεια παίζουν και οι αριθμοί τον ρόλο τους. Αυτήν την έννοια είχε η ερώτησή μας.
«2. Επιμένετε ακόμα και μετά τη δημοσιότητα όλων αυτών των στοιχείων στην αγορά του ξενοδοχείου στο Σκαραμαγκά;
Η απόφαση για την αγορά του κτιρίου έχει ληφθεί με βάση στρατηγικούς στόχους που σχετίζονται με την υποστήριξη των φοιτητών και τη δημιουργία υποδομών που θα ωφελήσουν την ακαδημαϊκή μας κοινότητα.
Η αγορά του κτιρίου ‘‘Κέντρο Καινοτομίας στον Τουρισμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής’’ εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4957/2022. Με την Πράξη 15/21-7-2023 του Πρυτανικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ομόφωνα η διενέργεια δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς και οι όροι της διακήρυξης και στη συνέχεια, δημοσιεύθηκε η με αριθμ. πρωτ. 71379/25-7-2023 διακήρυξη, υπογεγραμμένη από την τότε Αντιπρύτανι Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου.
Ο Πρύτανης έχει την ευθύνη της τήρησης των αποφάσεων των Οργάνων Διοίκησης του Πανεπιστημίου».
Η αγορά του κτιρίου δεν εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, όπως αναφέρει ο κ. πρύτανης. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της Συγκλήτου της Πέμπτης 16 Ιουνίου 2022, στο θέμα 3 για Έγκριση ένταξης έργων στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας για την περίοδο 2021 – 2025 η αντιπρύτανης Γραμματή Πάντζιου εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις και κατήγγειλε ότι κλήθηκε να ψηφίσει προειλημμένες αποφάσεις… Δεν προηγήθηκε ούτε ενημέρωση ούτε συζήτηση, σύμφωνα με την αντιπρύτανη. Κανένας δεν είπε πώς διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός, κανένας δεν είπε πώς προέκυψαν τα 8,5 εκατ. ευρώ για το ξενοδοχείο κ.λπ.
Οι αποφάσεις της Συγκλήτου, υπογράμμισε, θα πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και να λαμβάνονται στη βάση συζήτησης κατόπιν έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης. Για τους λόγους αυτούς έδωσε αρνητική ψήφο.
Επίσης, η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών κ. Κυριάκης έδωσαν λευκή ψήφο. Κατά συνέπεια, η απόφαση δεν ήταν και τόσο… ομόφωνη.
Επιπλέον, δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για την αντικειμενική αξία του επίμαχου ακινήτου. Ούτε ανέφερε ποτέ κανείς αν υπήρξαν και άλλες προσφορές. Ακόμα, οι δύο διαφορετικές αλλά τόσο ίδιες εκτιμήσεις, πατρός και υιού, τι σκοπό εξυπηρετούσαν; Δεν υπήρχαν άλλοι εκτιμητές, δεν προσφέρονταν ή δεν ήταν… ελεγχόμενοι; Δικαιολογημένα όλο αυτό το σκηνικό δεν προκαλεί απορίες, αν όχι υποψίες; Όπως και το γεγονός ότι εμπλεκόμενος με το ξενοδοχείο κάνει μεταπτυχιακό στον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανη; Σαν πολλές συμπτώσεις δεν μαζευτήκανε;
«3. Γιατί ενδιαφέρει αυτή η αγορά, του ξενοδοχείου, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να αγοραστεί ξενοδοχείο καλύτερης ποιότητας στον Πειραιά και πιο κοντά στη πανεπιστημιούπολη;
Με ομόφωνη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού στις περιοχές πλησίον των Πανεπιστημιουπόλεων του ΠαΔΑ και συγκεκριμένα στους Δήμους: Αιγάλεω, Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα και Χαϊδάρι, έτσι ώστε οι φοιτητές να είναι πλησίον των Πανεπιστημιουπόλεων του ΠαΔΑ. Η επιλογή των συγκεκριμένων Δήμων δεν έγινε τυχαία, αλλά βασίστηκε σε στρατηγικούς και λειτουργικούς λόγους. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι πιο κοντά στην Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, όπου βρίσκεται και το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού. Αυτή η εγγύτητα μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους φοιτητές και τους επισκέπτες του τμήματος. Η επιλογή αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε υποδομές που ενισχύουν την εκπαίδευση και την πρακτική εμπειρία των φοιτητών μας».
Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του κ. πρύτανη, εμείς, ωστόσο, σημειώσαμε ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία από το ΠΑΔΑ προς τον Σκαραμαγκά και σίγουρα δεν θα θεωρούσαμε τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία ιδανικά για φοιτητές. Δύσκολα θα έστελνε κάποιος το παιδί του εκεί. Επιπλέον, οι τοποθεσίες των πανεπιστημιακών σχολών δεν επιλέγονται με βάση την εγγύτητα αλλά με βάση τη λειτουργικότητα και την απόδοσή που μπορεί να έχουν. Με ποια λογική, λοιπόν, περιορίζεται η εμβέλεια σε τέσσερις δήμους που εκ της φύσεώς τους δεν έχουν ξενοδοχεία των προδιαγραφών που θέλει το Πανεπιστήμιο και αγνοείται ο Πειραιάς ή και η Αθήνα, αν θέλετε, που και κατάλληλα ακίνητα διαθέτουν και πιο οικονομικά; Και φυσικά διαθέτουν και μετρό, που διευκολύνει τις μετακινήσεις… Υπό αυτήν την έννοια θεωρήθηκε η επιλογή του ξενοδοχείου στο Σκαραμαγκά περίεργη, αν όχι ύποπτη…
«4. Ποια ποσά χρημάτων έχουν δαπανηθεί από το Πανεπιστήμιο στη συνεργασία με το κανάλι Attica tv και γιατί προέκυψε αυτή η συμφωνία και υπό ποια έννοια έπρεπε οι εκπομπές να γίνονται από μη δημοσιογράφο;
Δεν έχει δαπανηθεί κανένα ποσό από το ΠΑΔΑ στο κανάλι Attica TV. Οι τηλεοπτικές εκπομπές ξεκίνησαν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με τον Δήμο Ασπροπύργου, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση κοινών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω τηλεοπτικές εκπομπές δεν πραγματοποιούνται από δημοσιογράφο γιατί μέχρι και σήμερα δεν διαθέτουμε προσωπικό σε αυτό τον κλάδο. Η απόφαση να γίνονται αυτές από εξειδικευμένο άτομο, μόνιμο προσωπικό του Πανεπιστημίου (το οποίο διαθέτει πτυχίο του Τμήματος Νομικής και φοιτά στο ΠΜΣ ‘‘Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης’’ του ΕΚΠΑ), προήλθε από την ανάγκη να συνδυάσουμε την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική εμπειρία. Το προσωπικό, έχει τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρίες, για να προσεγγίσει τα θέματα που καλύπτονται με τρόπο που είναι τόσο ενημερωτικός όσο και εκπαιδευτικός».
Και πάλι κάτι δεν μας λέει καλά ο κ. Καλδής, αφού αναφέρει πως δεν υπήρχε δημοσιογράφος στο ΠΑΔΑ για να κάνει τις εκπομπές. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 στο ΠΑΔΑ υπηρετούσε ο έγκριτος συνάδελφός μου Σωτήρης Σιακαβάρας, με τον οποίον γνωριζόμαστε προσωπικά, γιατί έχουμε δουλέψει μαζί επί δεκαετία σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο Σωτήρης Σιακαβάρας υπηρετούσε σε οργανική θέση του κλάδου ΔΕ Δημοσιογράφων και συνταξιοδοτήθηκε βάσει του ΦΕΚ 132/18-1-2024. Άρα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ήταν εκεί και θα μπορούσε μια χαρά να κάνει εκπομπές, αφού και έμπειρος είναι και απόλυτα εξειδικευμένος σε θέματα Παιδείας γιατί είναι στο ρεπορτάζ από τη δεκαετία του 1980.
Όμως υπάρχουν και κάποιες αναθέσεις, όπως η υπ’ αριθμ. 7544/23 (ύψους 3.100 ευρώ), η υπ’ αριθμ. 1032/20 (ύψους 1.860 ευρώ), η υπ’ αριθμ. 40319/23 (ύψους 8.680 ευρώ), η υπ’ αριθμ. 17583/24 (ύψους 35.950 ευρώ), η υπ’ αριθμ. 1051/22 (ύψους 37.200 ευρώ) κ.λπ., που στην αιτιολογία αναφέρουν «παραγωγή εκπομπών για λογαριασμό του ΠΑΔΑ».
Έχουν δοθεί δηλαδή γύρω στις 90.000 ευρώ για παραγωγές εκπομπών. Είχε κι αλλού εκπομπές το Πανεπιστήμιο, εκτός από το Attica; Αν όχι, εκεί πήγαιναν τα λεφτά. Άρα, πώς δεν δαπανήθηκε κανένα ποσό; Ερώτηση κάνουμε, με βάση τα στοιχεία που το ίδιο το ΠΑΔΑ ανεβάζει στη «Διαύγεια».
Το εξειδικευμένο άτομο που αναφέρει ο κ. Πρύτανης ότι έκανε την εκπομπή και είναι μόνιμος υπάλληλος του Πανεπιστημίου απασχολούνταν στον τομέα στον οποίο προσελήφθη ή ασχολείτο αποκλειστικά με την εκπομπή; Και σήμερα τι κάνει; Εμφανίζεται κανονικά στην υπηρεσία του;
«5. Ποια ποσά έχουν δαπανηθεί από το Πανεπιστήμιο για το κέντρο βελονισμού. και ποια η σκοπιμότητα της λειτουργίας του;
Δεν έχει δαπανηθεί κανένα ποσό από το Πανεπιστήμιο μας για το πρόγραμμα ‘‘Κομφούκιος’’. Αντιθέτως, το Πανεπιστήμιο έχει ενισχυθεί με χρηματοδότηση από το συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Η λειτουργία αυτού του κέντρου στεγάζεται σε ένα κτίριο του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και με άμεση πρόσβαση από τον σταθμό μετρό ‘‘Αγία Μαρίνα’’, το οποίο μας έχει παραχωρηθεί στο πλαίσιο ενός συμφώνου συνεργασίας με τον αναφερόμενο Δήμο, και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεών μας για την προώθηση του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της τοπικής ανάπτυξης. Το Confucius Institute του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, έχει στόχο να προάγει την εκπαίδευση και τη γνώση γύρω από εναλλακτικές θεραπείες, παρέχοντας στους φοιτητές μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε έναν τομέα που κερδίζει ολοένα και περισσότερη αναγνώριση».
Εδώ προκύπτει μία απορία, καθώς στην απόφαση της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου, με την οποία εγκρίθηκε η ανάληψη οικονομικής διαχείρισης του έργου «Κομφούκιος», ύψους 150.000 δολαρίων, με φορέα χρηματοδότησης το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης, δεν έχει προβλεφθεί καμία παρακράτηση υπέρ του ΕΛΚΕ. Σε αλλά προγράμματα το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του ΕΛΚΕ ανέρχεται από 10% έως 30%. Εδώ τίποτα. Γιατί;
«6. Είναι αλήθεια ότι ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο;
Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας, Καθηγητής Σταύρος Καμινάρης, είναι διπλωματούχος και διδάκτορας Μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Καθηγητής Α’ βαθμίδας Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 4009/2011, προϋπόθεση για την εκλογή σε θέση μέλους ΔΕΠ είναι η κατοχή διδακτορικού διπλώματος».
Εδώ όντως εκ παραδρομής κάναμε λάθος ή μάλλον κάτι που αποδεδειγμένα το γνωρίζαμε το διατυπώσαμε λανθασμένα. Γιατί αναφέραμε ότι ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, ενώ εκείνος που δεν έχει είναι ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Διοικητικών Υποθέσεων κ. Παπαγρηγορίου. Το ερώτημα, όμως, παραμένει για το πώς γίνεται να προΐσταται πανεπιστημιακών δασκάλων κάποιος που δεν έχει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Δεν αμφισβητούμε την επάρκεια του κ. Παπαγρηγορίου, απλώς επισημαίνουμε ότι δεν έχει τα τυπικά προσόντα.
«7. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα πιστεύετε ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του σε προοπτική ανάπτυξης;
Ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εγγυώμαι ότι το Πανεπιστήμιό μας θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και παραγωγικά, όπως το κάνω μέχρι σήμερα με επιτυχία, κατά κοινή παραδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Θέλουμε ειλικρινά να συμμεριστούμε τις απόψεις του κ. πρύτανη για την κοινή παραδοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στα περί επιτυχίας του, αλλά όταν τα 6 από τα 9 εναπομείναντα μέλη του ΣΔ έχουν καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του και όταν τα μέλη αυτά είναι όλα καθηγητές, δεν μπορούμε. Αν η πρόταση μομφής και, ακόμα χειρότερα, η καθαίρεση ή η απόπειρα καθαίρεσης του πρύτανη από την πλειοψηφία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ΣΔ σημαίνει κοινή παραδοχή επιτυχίας, το αντίθετο πώς… μεταφράζεται. Δηλαδή, αν δεν συμφωνούσαν, τι θα έκαναν; Θα του απένεμαν… έπαινο;
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, ευχή όλων είναι να επανέλθει η ηρεμία στο ΠΑΔΑ, να εκλείψουν οι λόγοι που δημιουργούν τις αντιδράσεις και τις διενέξεις και να ξαναβρεί τον δρόμο του το Πανεπιστήμιο, γιατί το χρειάζεται η κοινωνία και είναι απαραίτητο για την Παιδεία.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: ysterografa.gr