Πλησιάζει το σημείο μηδέν ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας  στη χώρα μας

Πλησιάζει το σημείο μηδέν ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας στη χώρα μας

Πνέει τα λοίσθια η εγχώρια αιγοπροβατοτροφία, η οποία μέσα σε τρία χρόνια είδε το μισό περίπου από το ζωικό της κεφάλαιο να αποδεκατίζεται, τα κοπάδια να αφανίζονται και τα ζώα από τις γειτονικές χώρες, που… βαφτίζονται ελληνικά, να παίρνουν τη θέση τους στις αγορές της χώρας, με την Πολιτεία να κάνει… τα στραβά μάτια για να μην εκτοξευθεί στα ύψη η τιμή του κρέατος των αμνοεριφίων, λόγω των ελλείψεων που θα παρατηρούνταν εξαιτίας των ασθενειών και των φυσικών καταστροφών.

Η απαγόρευση της λειτουργίας σφαγείων για αιγοπρόβατα εξαιτίας της ευλογιάς, σε συνδυασμό με την απαγόρευση μετακίνησης κοπαδιών για 15 μέρες σε πρώτη φάση, που ενδέχεται να επιμηκυνθεί, θα δημιουργήσει αναπόφευκτες ελλείψεις κρέατος στην αγορά, που θα δημιουργήσουν ανοδικές τάσεις στην τιμή του. Ωστόσο, για να μην έχουμε νέες ανατιμήσεις και γκρίνια από τους καταναλωτές, φαίνεται ότι θα υπάρξουν εισαγωγές κοπαδιών από τα γειτονικά κράτη.

Πως οι… επιτήδειοι προκαλούν ζωϊκή επάρκεια για να ρίξουν τις τιμές

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, τα κοπάδια αυτά στην πλειονότητά τους… βαφτίζονται ελληνικά από τους επιτήδειους και έχουν στόχο να προκαλέσουν επάρκεια για να ρίξουν τις τιμές. Γι’ αυτό και δεν παρατηρείται μεγάλη σπουδή στους ελέγχους. Μπορεί να μην έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο οι συγκεκριμένες ασθένειες των αιγοπροβάτων, αλλά οι μαζικές θανατώσεις ζώων προβληματίζουν, δεδομένου ότι τα κοπάδια έχουν ήδη αποδεκατιστεί από την πανώλη.

Στα όρια του αφανισμού όμως είχαν φτάσει προ τριετίας, με τις καταστροφές που είχε επιφέρει στα μαντριά ο «Ιανός», αλλά και πέρυσι με τον «Daniel».

Τότε ήταν που χάθηκε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ζωικής παραγωγής, γιατί οι θανατώσεις ζώων λόγω πανώλης και ευλογιάς ήταν ελεγχόμενες, αφού οι αρρώστιες αυτές δεν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Γι’ αυτό, πέρα από τη δραματική αύξηση στις τιμές των τυροκομικών προϊόντων, που είδαμε μετά τις φυσικές καταστροφές, στη συνέχεια δεν είχαμε άλλες ανατιμήσεις.


Φέτος μάλιστα η τιμή παραγωγού στο γάλα είναι 10 λεπτά χαμηλότερη από πέρυσι

Φέτος μάλιστα η τιμή παραγωγού στο γάλα είναι 10 λεπτά χαμηλότερη από πέρυσι, καθώς υπάρχουν κυβερνητικές πιέσεις στους συνεταιρισμούς αλλά και πιέσεις από τις βιομηχανίες, οι οποίες είχαν αγοράσει γάλα σε υψηλότερη τιμή και θέλουν να ρεφάρουν αγοράζοντας τώρα χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, είτε ο καταναλωτής είτε ο παραγωγός θα πληρώσουν τη… νύφη.

Οι βιομήχανοι ποτέ. Όπως ανέφερε στο Capital.gr ο δρ Ιωάννης Καϊμακάμης, σύμβουλος επιχειρήσεων κλάδων ζωικής παραγωγής: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κρίση στην ελληνική κτηνοτροφία, που απαιτεί προσεκτική και νηφάλια αντιμετώπιση.

Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, όπου οι συνθήκες είναι απρόβλεπτες και κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, οφείλουμε να αποφεύγουμε τη διάδοση φημών, συνωμοσιολογιών και σκοπιμοτήτων, που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η θανάτωση ζώων υψηλής γενετικής και οικονομικής αξίας έχει άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και στις πωλήσεις κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας – από τις ζωοτροφές και την υγεία των ζώων, μέχρι το γάλα και το κρέας. «Από τη μία πλευρά, οι κτηνοτρόφοι υφίστανται άμεσες ζημίες, όπως η απώλεια κεφαλαίου και η μείωση της περιουσίας τους.

Από την άλλη, προκύπτουν και έμμεσες ζημίες, οι οποίες συνδέονται με τα διαφυγόντα κέρδη και τη διαταραχή των εμπορικών ροών», τόνισε ο κύριος Καϊμακάμης. Και κατέληξε λέγοντας: «Ιδιαίτερα ανησυχώ για τις επιπτώσεις στην προβατοτροφία και αιγοτροφία, υπό το ενδεχόμενο να προκληθεί κενό στην εξαγωγή αμνοεριφίων προς τις αγορές της Μεσογείου.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για την οικονομία του κλάδου συνολικά.

Επιπλέον, η φήμη της εγχώριας προβατοτροφίας μπορεί να πληγεί ανεπανόρθωτα από την εμφάνιση επιζωοτιών και άλλων ζωονόσων, γεγονός που θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ