ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε την καρδιά σας

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε την καρδιά σας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Περίπου 537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και 1 στους 11 διαγιγνώσκεται με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όπως επισημαίνει ο Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας, «στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ωστόσο οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμα η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο».

Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έχει οργανώσει ειδικά Ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στον διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προ-διαβήτη. Επίσης, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη του διαβήτη αλλά και της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς που ήδη νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν προδιάθεση για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και των μεταβολικών διαταραχών, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της. Επίσης, συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο των ατόμων για την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε διεπιστημονικές ομάδες ιατρών, παρέχοντας την ευκολία της αντιμετώπισης συνολικά των επιπλοκών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές, με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό, οι οποίες είναι:

♦ Καρδιαγγειακά συμβάματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
♦ Η διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση.
♦ Η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη – λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό.
♦ Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση.

Γι’ αυτό για να ζήσετε καλά με τον σακχαρώδη διαβήτη και να αποφύγετε τις επιπλοκές πρέπει να επισκεφτείτε τον θεράποντα ιατρό και τον καρδιολόγο με στόχο να:

• Ρυθμίσετε το σάκχαρό σας.
• Μειώσετε το σωματικό σας βάρος, αν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος.
• Διακόψετε το κάπνισμα.
• Ακολουθήσετε μία υγιεινή και θρεπτική δίαιτα.
• Ασκηθείτε και να περπατάτε καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά.
• Ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση.
• Ελέγχετε τα λιπίδια αίματος και τη χοληστερόλη σας.
• Λαμβάνετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ