«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Αφρόψαρα – Παρασκευή 08 Νοεμβρίου, στις 18:30 ΕΡΤ3

«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Αφρόψαρα – Παρασκευή 08 Νοεμβρίου, στις 18:30 ΕΡΤ3

ΕΡΤ3 – «Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Αφρόψαρα
Παρασκευή 08 Νοεμβρίου, στις 18:30


Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Απ’ το Χωράφι στο Ράφι», που στόχο έχει να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, σε όλη την ελληνική επικράτεια, από το στάδιο της επιλογής του σπόρου μέχρι και το τελικό προϊόν που θα πάρει θέση στο ράφι του λιανεμπορίου, αυτήν την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, στις 18:30 μας μαθαίνει τα πάντα για τα αφρόψαρα και την αλιεία, μικρή και μεσαία, στην Ελλάδα.

Η μικρή και η μεσαία αλιεία στην Ελλάδα αντέχει τις… φουρτούνες και ξέρει πώς να αποφεύγει τους υφάλους και τους σκοπέλους που όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια απειλούν τη ρότα της. Ο κλάδος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει δυναμική, και διαδραματίζει κομβικό ρόλο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλύπτοντας ένα μέρος της ζήτησης που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό, αλλά και τη βιομηχανία κονσέρβας για αφρόψαρα όπως είναι ο γαύρος και η σαρδέλα.

Η εκπομπή «Από το χωράφι στο ράφι» επιβιβάστηκε σε ένα γρι–γρι με αφετηρία το λιμάνι της Νέας Περάμου στην Καβάλα. Έπλευσε ολονυχτίς ανοικτά της Θάσου, στο Θρακικό Πέλαγος, και, μαζί με το πλήρωμα του καϊκιού, έριξε τα δίχτυα για να ψαρέψει γαύρο. Μεσοπέλαγα η ομάδα της εκπομπής πληροφορήθηκε για τα μυστικά του ψαρέματος, τις δυσκολίες του επαγγέλματος, την αύξηση του λειτουργικού κόστους, τη δυστοκία εύρεσης εργατικού δυναμικού, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη συμπεριφορά των αφρόψαρων, αλλά και για τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, λόγω και της υπεραλίευσης.

Η εκπομπή επέστρεψε στο λιμάνι και συνόδευσε την ψαριά στο ταξίδι της προς τη μονάδα μεταποίησης. Εκεί ενημερωνόμαστε για τον τρόπο επεξεργασίας των αφρόψαρων, καθώς και για τις διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας που ακολουθούνται. Βλέπουμε επίσης πώς γίνεται η παστερίωση, η συσκευασία και η αποστείρωση της κονσέρβας, πριν παλετοποιηθεί και πάρει το δρόμο για το ράφι του σούπερ μάρκετ, ενώ μαθαίνουμε και πώς θα ξεχωρίζουμε εκείνες που δεν πρέπει να καταναλώσουμε.

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχολιάστε εδώ